Demonstranter blokerer de mest centrale steder i London: Vi vil gerne anholdes
Mindst 200 er anholdt efter klimaprotester har lammet trafikken i det centrale London. Protesterne fortsætter onsdag.
Flere end 200 klimaaktivister er tirsdag blevet anholdt i London. Demonstranterne har forsøgt at forstyrre trafikken i det centrale London så meget som muligt for at skabe opmærksomhed omkring klimakampen.
Blandt andet har fire demonstranter lænket og limet sig fast til en lastbil på Waterloo Bridge, der hele dagen har været besat af demonstranter og spærret for trafik.
På Oxford Circus har en stor lyserød robåd spærret trafikken, og foran parlamentet har demonstranter skabt en zone, hvor der ikke kan køre biler.
Alle tre steder planlægger demonstranterne fra organisationen Extinction Rebellion (’Oprør mod udryddelse’) at overnatte og fortsætte deres aktioner.
42-årige Ben Moss fra det nordlige London er en af de aktivister, der har limet sig fast på Waterloo Bridge. Han siger til BBC fra sin fastlåste position under lastbilen, at han har gjort det som "et personligt svar på det moralske spørgsmål om klimakrisen og den økologiske kollaps":
- Jeg gør det, fordi jeg ønsker, regeringen skal gøre noget. Jeg har en uge fri fra arbejde. Og hvis der er brug for mere tid, så kan jeg tage det, siger han.
Aktioner hele ugen
Extinction Rebellion planlægger, at aktionerne skal vare hele ugen.
Og politiet i London forbereder sig også på flere dage med blokerede veje.
- Vi forventer demonstrationer gennem de næste uger. Vi har betydelige ressourcer på plads, så vi kan håndtere enhver situation, der måtte opstå, og vi har politifolk på gaderne, der er veluddannede i at opretholde den offentlige orden, skriver Scotland Yard i en pressemeddelelse.
Foreløbig er det dog ikke lykkedes politiet at rydde gaderne for de mange demonstranter. Tirsdag aften meldte Extinction Rebellion triumferende ud, at politiet havde opgivet at rydde Waterloo Bridge og i stedet var begyndt at slæbe demonstranter væk – en for en – fra Oxford Circus.
Vil gerne anholdes
De over 200 anholdelser er ikke noget, der afskrækker Extinction Rebellion. Faktisk har bevægelsen det mål, at så mange som muligt skal anholdes.
En af bevægelsens grundlæggere, Roger Hallam, siger til BBC, at der skal tusindvis af anholdelser til, før regeringen begynder at lytte til protesterne.
- Massedeltagelse og civil ulydighed har den bedste chance for at skabe sociale forandringer. Det betyder ikke, at der er nogen garanti for forandringer. Det betyder bare, at det er meget mere effektivt end at skrive e-mails og lave politiske kampagner. Og betydeligt mere effektivt end at bruge vold, siger Roger Hallam.
Hans strategi er at protesterne skal fortsætte, indtil politiet melder pas.
- Så må politiet gå til regeringen og sige: "Vi gør ikke det her længere". De er ikke sat i verden for at anholde 84-årige bedstemødre eller 10-årige børn. Der må komme en politisk løsning, forudser Roger Hallam.
Blod i Downing Street
Det går dog ikke altid som bevægelsens ideolog håber på. En tidligere aktion, hvor aktivister hældte spandevis af (kunstigt) blod ud i Downing Street foran premierministerens embedsbolig, endte helt uden anholdelser, da politiet nøjedes med at se til.
- Meningen med det hele er at blive anholdt. Jeg er kommet helt fra Manchester for at blive anholdt, udtalte en skuffet aktivist ved den lejlighed til BBC.
Det bliver der måske nye muligheder for i de kommende dage, hvor protesterne fortsætter i London.
Og nu også andre steder. Bevægelsen har bredt sig, så der ifølge Extinction Rebellion i dag var mindre demonstration og aktioner i 80 byer verden over.