Udland

Usædvanlig valgduel i Ukraine - den ene kandidat blev væk

Komikeren, der er favorit til at blive Ukraines næste præsident, holder sig stadig fra klare politiske budskaber.

Søndagens valgduel mellem de to præsidentkandidater i Ukraine led under en alvorlig mangel.

Den ene af kandidaterne kom nemlig ikke.

Så den anden kandidat fik lov til at holde 45 minutters valgtale.

Valgmødet på ukrainsk TV er kun det seneste besynderlige optrin i det ukrainske præsidentvalg mellem den siddende præsident Petro Porosjenko og udfordreren, komikeren og skuespilleren Volodimir Selenskij.

Selenskij mødte ikke op søndag, efter de to kandidater offentligt havde skændtes om tidspunktet for den aftalte duel.

Han havde oprindeligt foreslået en duel på fredag, mens Porosjenko ville have duellen gennemført i går søndag.

Porosjenko fik sin vilje – med det resultat, at Selenskij blev væk.

'Han er bange'

Det, der skulle have været den første direkte duel på ord mellem de to kandidater på Kievs største stadion med plads til 70.000 tilskuere, blev i stedet en enetale fra Porosjenko. Uden tilskuere, men med et massivt presseopbud.

Bagefter talte Porosjenko til sine tilhængere udenfor stadion, hvor han hånede sin modstander:

- Hvis han gemmer sig for folket igen, og hvis han er bange igen, så inviterer vi ham hver dag til at komme til hver eneste TV-station, så hele landet kan se, hvem de skal vælge til de næste fem år, sagde Porosjenko til sine jublende tilhængere.

Meningsmålinger

Valget tegner ellers ikke godt for den siddende præsident.

Hans udfordrer, den politisk helt uerfarne Selenskij, fører stort i meningsmålingerne før anden runde i præsidentvalget på søndag. En meningsmåling fra sidste uge blandt vælgere, der allerede har besluttet sig, viser, at 71 procent vil stemme på Selenskij og kun 29 procent på Porosjenko.

Valgduellen søndag var blot det seneste kapitel i en besynderlig præsidentvalgkamp, hvor Volodimir Selenskij stort set har undladt at fortælle, hvad han står for – men alligevel er favorit til at blive landets næste præsident.

Selenskij har den fordel, at han er et meget kendt ansigt i Ukraine. Faktisk spiller han hovedrollen i en TV-serie med titlen ’Folkets Tjener’, der handler om en lærer, der ved et tilfælde bliver valgt til præsident i Ukraine.

For få måneder siden besluttede han så at forsøge at gøre fiktionen til virkelighed. Hans valgkampagne har undgået interviews og politiske erklæringer. I stedet har han været meget aktiv på sociale medier og brugt sit skuespillertalent til parodier på sine politiske modstandere.

Hans valgprogram har indskrænket sig til vage udsagn om, at han vil ’bekæmpe korruption’, ’stoppe hjerneflugten ud af Ukraine’ og ’gøre Ukraine velstående igen’.

'En stumfilm'

Manglen på politisk substans fik søndag den siddende præsident Porosjenko til at kalde Selenskijs valgkamp for ’en stumfilm’.

Dimitri Razumkow, der er politisk rådgiver for Selenskij, siger til gengæld, at kandidatens manglende erfaring og vage politiske program overhovedet ikke er nogen hindring for, at Selenskij kan blive en god præsident.

- Du behøver ingen erfaring for at kunne det. Du behøver bare at være et anstændigt menneske, har Razumkow sagt til den amerikanske TV-station NBC.

En uafhængig politisk kommentator i Ukraine udtrykker det noget anderledes overfor NBC:

- Folk kan putte det ind i Selenskij, som de selv vil. De liberale tror, han er liberal. Patrioterne tror, han er patriot. De venstreorienterede tror, han er venstreorienteret. Denne formløshed er en stor hjælp for ham i denne situation, siger den politiske kommentator Olexi Golobutskij.

På søndag afgøres det, om Selenskijs valgkampagne bærer frugt, og han kan afløse rivalen Porosjenko på præsidentposten for de næste fem år.