Udland

Udryddelsestruet hval har fået kalve

Sjælden hvalart formåede slet ikke at formere sig sidste år, så forskerne er glade for hvert et nyt artsmedlem.

De fleste danskere kender Nordkaperen fra Troels Kløvedals rejser i verdenshavene.

Knap så mange er klar over, at eventyrerens gode skib har taget navn fra en udryddelsestruet hvalart, som også kaldes nordhvalen.

Nu er der tegn på en tiltrængt fremgang, efter at der i 2019 er blevet registreret syv levedygtige kalve, der alle er kommet igennem de første svære måneder.

- Hver eneste hvalkalv er dyrebar og de syv, der er født i år, er et udtryk for, at nordhvalen kan komme igen, hvis den får chancen for det, siger Francine Kershaw fra Nutural Resources Defense Council til CNN.

Drægtig i et år

Når nordhvalen føder, sker det efter en drægtighedsperiode på et år.

Kalvene er omkring fire meter lange og dier i tæt samhørighed med deres mor. Når kalvene har vokset sig stærke nok, påbegyndes en lang og risikofyldt færd fra Florida til Cape Cod Bay i New England. Tre ud af de syv fra årets kuld er nået frem til den føderige habitat, og de andre er stadig i live.

- De tre kalve har gennemført en farefuld rejse og har nu etableret stærke bånd til deres mor. Vigtigt er det også, at de er et sted med masser af føde, siger Charles "Stormy" Mayo, direktør hos Right Whale Ecology Program.

Der menes at være 411 nordhvaler tilbage i den samlede bestand. Og det sidste årti har været hårdt for den op til 18 meter lange og 80 ton tunge hval, der har oplevet nedgang som følge af både klimaforandringer, mødet med fiskenet og skibstrafik.

Ifølge en hollandsk undersøgelse er lidt mere end hver tredje dræbte nordhval død som følge af en påsejling ved et uheld siden 1970.