Trump vil sende busfulde af illegale migranter til demokratiske byer

16x9
Præsident Trump er gået imod udtalelser fra Det Hvide Hus og truer nu åbent med at sende illegale migranter med busser til demokratiske byer. Foto: Jonathan Ernst / Ritzau Scanpix

Demokrater siger, at Trumps retorik dæmoniserer migranter og kalder forslaget forkasteligt. Imens forsøger Det Hvide Hus at tale Trumps trusler ned.

Præsident Trump skruede mandag op for truslen om at sende illegale migranter og asylansøgere til såkaldte ’sanctuary cities’ for at straffe politiske modstandere.

I et tweet skriver præsidenten, at de illegale migranter, som ikke længere lovligt kan blive tilbageholdt, vil blive sendt til sanctuary cities.

Sanctuary cities er byer - oftest under demokratisk kontrol - der i vid udstrækning giver udokumenterede migranter frit lejde. Byer som Oakland, Philadelphia, Chicago og New York City falder under den kategori. Byerne afviser i mange tilfælde at bruge ressourcer på at hjælpe med at håndhæve føderale immigrationslove, der kan føre til udvisning af USA.

Bandemedlemmer og kriminelle ifølge Trump

Præsident Trump har raset mod byerne, som han mener giver beskyttelse til forbrydere, og han vil altså straffe byerne ved at sende alle illegale og asylansøgere dertil. Personer, som ifølge Trump inkluderer ”bandemedlemmer, narkohandlere, menneskesmuglere og kriminelle i alle varianter og størrelser.”

Idéen blev første gang rapporteret af Washington Post fredag. Avisen skrev, at Trump-administrationen to gange havde set på muligheden for at sende busser med illegale migranter til disse byer for at lette presset på de overbebyrdede grænsebyer - og for at straffe Trumps politiske modstandere.

Flere gange om ugen bliver migranter, hvis sag er under behandling, frigivet. Oftest i amerikanske grænsebyer, hvor presset er stort. Her er det en gruppe migranter fra Centralamerika i El Paso, Mexico.
Flere gange om ugen bliver migranter, hvis sag er under behandling, frigivet. Oftest i amerikanske grænsebyer, hvor presset er stort. Her er det en gruppe migranter fra Centralamerika i El Paso, Mexico. Foto: Paul Ratje / Ritzau Scanpix

Forslaget kom ikke videre. Ifølge avisen udløste idéen om at bruge illegale migranter som politisk ammunition en alarm i toppen af immigrationspolitiet, ICE, fordi det var "spækket med økonomiske og juridiske problemer."

Ideen afvist af Det Hvide Hus – ikke af Trump

I et svar til flere amerikanske medier udtalte en talsperson for Det Hvide Hus, at "ideen kortvarigt og helt uformelt blev diskuteret og hurtigt afvist.".

Den linje var præsidenten tydeligvis ikke enig i. Med et tweet få timer senere erklærede han truslen om at sende busser med illegale migranter til demokratiske højborge for spillevende.

- Det er, som rapporteret, noget vi stærkt overvejer, skrev han.

- Vi har et uendeligt lager af illegale migranter. Demokraterne siger, at de har åbne arme. Lad os se, hvor åbne arme de reelt har, lød det fredag fra Trump.

Demokrater: Viser en foragt for basal menneskelig værdighed

Det er stadig uklart, om præsidentens trusler rent faktisk bliver ført ud i livet. Efter udtalelser, der pegede i flere retninger, er Det Hvide Hus landet på, at Trump-administrationen ”ser på det.”

- Præsidenten kan godt lide idéen, så vi ser på, om der er en måde at gøre det muligt på, sagde pressesekretæren i Det Hvide Hus, Sarah Sanders, søndag til ABC News.

Philadelphias borgmester, Jim Kenney (D) siger, at Trump-administrations forslag viser en "foragt for basal menneskelig værdighed", men at hans by vil være klar til at tage imod disse migranter.

- At bruge mennesker – inklusiv små børn – som brikker i deres forstyrrede spil for at skabe frygt og for at dæmonisere immigranter er forkasteligt og i nogle tilfælde kriminelt, lyder det fra Ashley Etienne, som er talskvinde for den demokratiske flertalsleder, Nancy Pelosi. Hun kalder forslaget kynisk og ondt.

Den modsatte konsekvens

Flere eksperter og kommentatorer har påpeget, at Trumps idé - udover at være på kant med loven - også sender det modsatte signal i forhold til, hvad Trump forsøger at opnå. Altså at forslaget nærmere vil øge tilstrømningen mod USA.

- Jeg er med på, at Trump taler til sin vælgerbase. Men hvor dumt er det her lige?, skriver Kevin Drum fra det venstreorienterede magasin Mother Jones.

- Trump råber med en megafon, at hvis du kommer til USA illegalt for at søge om asyl, vil du blive sat på en behagelig bus og sendt til en by, der vil give dig mad og husly. Byen vil prøve at hjælpe dig med at finde arbejde og med at behandle din asylsag. Det skal sørme nok afskrække dem, fortsætter han.

Alene i marts måned blev 103.492 udokumenterede migranter tilbageholdt langs grænsen med Mexico. De fleste af dem er fra El Salvador, Honduras og Guatemala, hvor de flygter fra bandevold og lovløshed.