Macron lover at genopbygge Notre Dame

Frankrigs pr√¶sident vil s√łge om international √łkonomisk hj√¶lp til genopbygningen.

Frankrigs pr√¶sident, Emmanuel Macron, lover at genopbygge Notre Dame efter en voldsom brand har √łdelagt store dele af den historiske katedral.

Det fort√¶ller han sent mandag aften p√• et pressem√łde foran den br√¶ndende kirke i Paris.

Den franske pr√¶sident oplyser, at vil han s√łge om international √łkonomisk hj√¶lp til genopbygningen.

I sin tale foran kirken sagde Macron med t√•rer i √łjnene, at "det v√¶rste var undg√•et" og takkede de omkring 500 brandm√¶nd, der aftenen igennem har k√¶mpet for at redde kirken.

Kort forinden havde chefen for byens brandvæsen meddelt, at det var lykkedes at bremse flammerne fra at sprede sig yderligere, og at kirkens to ikoniske tårne og facaden dermed var reddet.

Macron lover, at han vil finde "det bedste talent" til at genopbygge kirken.

Den franske milliard√¶r Fran√ßois Pinault lover 100 millioner euro til genopbygningen. Det udtaler han i en erkl√¶ring if√łlge det franske nyhedsbureau AFP.

Brand kan være opstået under renovering

Den 850 år gamle kirke er et af den franske hovedstads vartegn og aftenen igennem har et stort slukningsarbejde været i gang.

If√łlge en talsperson for Notre Dame blev der meldt om brand i kirken klokken 18.50. Siden spredte flammerne sig hurtigt, og godt en time senere kollapsede kirkens spir.

Notre Dame kan blive svær at redde, lyder det fra katedralens talsmand. Video: Nina Brorson

√Örsagen til branden er endnu ikke fundet, men anklagemyndigheden i Paris oplyste sent mandag aften, at de forel√łbige unders√łgelser peger i retning af, at branden er opst√•et ved et uheld.

Efterforskerne udelukker, at der er tale om bevidst brandstiftelse, herunder eventuelle terrorrelaterede motiver.

Tidligere har brandvæsenet spekuleret i, at branden kan være opstået i forbindelse med et igangværende renoveringsarbejde i kirken.