Brand i Notre Dame

Macron aflyser tale efter storbrand i katedral

Notre-Dame er i overhængende fare for at blive flammernes bytte. Den 800 år gamle kirke er begyndt at styrte sammen.

Branden i den historiske katedral Notre-Dame har fået Frankrigs præsident Emmanuel Macron til at aflyse en planlagt tale til nationen.

- Paris' store Dame står i brand. Det er en hel nations følelser, der er på spil her. Som hos alle mine landsmænd fylder synet mig med sorg, skriver Macron på Twitter.

Nyhedsbureauet Reuters skriver, at Emmanuel Macron er på vej til Notre-Dame for ved selvsyn at få et indtryk af ødelæggelserne og den massive redningsindsats.

Også Paris' borgmester Anne Hidalgo har udtrykt bestyrtelse over den voldsomme brandudvikling, der æder sig ødelæggende ind i den mere end 800 år gamle kirke i byernes by.

Hun opfordrer pariserne til at respektere anvisningerne fra brandmænd og politi på stedet.

Mistanke om årsag fra renoveringsarbejde

Kirken er et af den franske hovedstads vartegn.

Billeder fra fransk tv viser tårnet være omspændt af flammer, men der er foreløbig ingen meldinger fra politiet om, hvad der har startet branden, skriver dpa.

Der er renoveringsarbejde i gang i kirken, og branden kan muligvis være opstået under dette arbejde, oplyser brandvæsenet til avisen Libération.

Branden brød ifølge øjenvidner klokken 18.50.

Den amerikanske præsident Donald Trump har på Twitter været hurtig til at erklære sig forfærdet.

- Det er skrækkeligt at se branden udvikle sig i Notre-Dame, det kræver en hurtig indsats fra brandvæsenets side. Måske fly med vandtanke kan bruges til at slukke den. Man må handle hurtigt, skriver han.

Ifølge tv-stationen BFMTV er folk blevet evakueret fra den ø i Seinen, hvor Notre-Dame ligger, og der er etableret en omfattende sikkerhedszone.

Håbet om at redde kirken svinder

Klokken 20.15 har ilden fået så hårdt fat trods massiv indsats fra slukningspersonel, at tagkonstruktionen på Notre-Dame er begyndt at kollapse.

- Jeg ser ikke noget håb for, at bygningen står til at redde længere, lyder det ifølge Reuters fra øjenvidnet Jacek Poltorak, der befinder sig tæt på branden.

Notre-Dame blev færdigbygget i midten af 1300-tallet. Det tog cirka 200 år at opføre kirken. Dens berømmelse steg, da forfatteren Victor Hugo i 1831 udgav romanen 'Klokkeren fra Notre Dame'.

Det er et af den vestlige verdens store kulturhistoriske pejlemærker, som nu er ved at blive flammernes bytte.

På kortet her kan man se den historiske kirkes placering i bybilledet mere præcist.

Opdateres