Brand i Notre Dame

Brand hærgrer den historiske kirke Notre Dame - klokketårne og skatte reddet

Ødelæggelserne er enorme, men efter flere timers slukningsarbejde meldes ikoniske klokketårne reddet.

Tidligt mandag aften udbrød der en voldsom brand i den verdensberømte katedral Notre Dame, der ligger i Paris.

Den 850 år gamle kirke er et af den franske hovedstads vartegn, og aftenen igennem var et stort slukningsarbejde i gang.

Ifølge en talsperson for Notre Dame blev der meldt om brand i kirken klokken 18.50.

- En forfærdelig brand er brudt ud i Notre Dame-katedralen i Paris. Brandvæsnet forsøger at kontrollere flammerne. Vi er på stedet i tæt samarbejde med bispedømmet i Paris. Jeg beder alle om at respektere sikkerhedsafstanden, skrev Paris' borgmester, Anne Hidalgo, på Twitter.

Årsagen til branden er endnu ukendt, men der var renoveringsarbejde i gang i kirken, og branden kan muligvis være opstået under dette arbejde, oplyser brandvæsnet til avisen Libération.

Sent på aftenen lyder det fra anklagemyndigheden i Paris, at de foreløbige undersøgelser peger på, at branden er opstået ved et uheld.

Spiret kollapsede

Ved 20.30-tiden var stort set hele Notre Dame omfattet af branden, og en talsperson for katedralen fortalte, at hele den indvendige træbeklædning stod i flammer.

- Alt brænder, intet vil bestå, sagde kirkens talsmand, Andre Finot, til franske medier.

Mindre end en halv time forinden var spiret på den historiske kirke styrtet til jorden efter længe at have været omsluttet af flammer.

Store dele af katedralens tag vurderes at være brast sammen, men kort efter klokken 23 var meldingen, at det er lykkedes brandfolkene at bremse ildens spredning og derved at sikre Notre Dames to ikoniske klokketårne.

Notre Dame kan blive svær at redde, lyder det fra katedralens talsmand. Video: Nina Brorson

Ifølge viceborgmester i Paris Emmanuel Gregoire skyldes det brandmændenes hurtige indsats.

Efterslukningsarbejdet fortsætter noget tid endnu.

Uvurderlige skatte reddet

Patrick Chauvet, der er præst i Notre Dame, oplyste sent mandag aften ifølge nyhedsbureauet Reuters, at flere uvurderlige kulturskatte var reddet.

Heriblandt Jesus' hellige tornekrone samt en hellig tunika båret af den franske kong Ludvig IX i det 13. århundrede.

Brandmændene skulle dog have kæmpet med at fjerne nogle af de store malerier i tide. Det står ikke klart, om det er lykkedes.

Både Anne Hidalgo, der er borgmester i Paris, samt viceborgmester Emmanuel Gregoire viser på Twitter billeder af kunstskattene og takker de mange hjælpende hænder:

- Tak til alle brandmænd, politifolk og kommunale medarbejdere, der via et fantastisk samarbejde og en menneskelig kæde har gjort alt for at redde værkerne i Notre Dame. Den hellige tunika fra Saint Louis og flere andre vigtige værker er nu et sikkert sted, skriver hun.

Dansker i Paris: Folk er frosne i blikket

TV 2 var mandag aften i kontakt med danske Louise Lindhagen, der befinder sig i den franske hovedstad et par kilometer fra den brændende kirke.

Hun vurderer, at hele den lange bagende af kirken stod i brand.

- Der er røgskyer ind over hele Paris i øjeblikket. Folk var chokerede, da det gik op for dem, at det var Notre Dame, og folk er helt frosne i blikket, fortalte Louise Lindhagen.

Macron vil genopbygge

Den franske præsident, Emmanuel Macron, skulle mandag aften have holdt en tv-transmitteret tale til nationen, men den blev udskudt. I stedet tog præsidenten til den brændende Notre Dame-kirke.

Og på et pressemøde omkring midnat foran kirken sagde præsidenten med tårer i øjnene, at "det værste var undgået", og takkede de flere hundrede brandmænd, der aftenen igennem kæmpede for at redde kirken.

Den franske præsident lover, at den historiske katedral i Paris vil blive genopbygget efter voldsom brand.

- Vi vil genopbygge den sammen. Det vil uden tvivl være en del af den franske skæbne og vores projekt for de kommende år, sagde Macron.

Også Unesco, FN's organisation for uddannelse, kultur, kommunikation og videnskab, lover at støtte genopbygningen af Notre Dame.

Notre Dame har stået på Unescos verdensarvsliste siden 1991, og omkring 13 millioner besøger katedralen om året. Det svarer til cirka 30.000 mennesker om dagen.

Tirsdag morgen er de første billeder af en udbrændt Notre Dame blevet offentliggjort. De viser, hvordan flammerne brød igennem taget og besværliggjorde arbejdet for de mange brandmænd.