Politikers ord om 9/11 bringer sindene i kog i USA - men hun nægter at tie

16x9
Ilhan Omar blev i november valgt til Kongressen som en af de første to muslimske kvinder nogensinde. Foto: Mandel Ngan / Ritzau Scanpix

Muslimsk kongresmedlem er kommet i vælten efter udtalelse om terrorangrebet i USA i 2001.

- Vi glemmer aldrig, skrev USA's præsident fredag i en kortfattet udmelding på det sociale medie Twitter.

Ordene var ledsaget af en video, der viser optagelser fra terrorangrebet mod World Trade Center i New York 11. september 2001 klippet sammen med en tale fra det demokratiske kongresmedlem Ilhan Omar.

I klippet kan man høre Omar sige om terrorangrebet, at "nogle personer gjorde noget".

Udtalelsen har i denne uge fået republikanere til at anklage hende for at negligere alvoren i angrebet, mens Ilhan Omars partifæller har forsvaret hende og sagt, at hendes udtalelser er taget ud af kontekst. De anklager samtidig præsident Trump for at tilskynde vold mod den kvindelige politiker og muslimer.

Så sent som i sidste uge blev en Trump-tilhænger fra New York tiltalt for at have truet med at slå Omar ihjel.

Ilhan Omar kom som barn til USA som flygtning fra Somalia. Hun blev ved midtvejsvalget i november sidste år valgt til Kongressen som en af de første to muslimske kvinder nogensinde.

Klip fik sagen til at eksplodere

Den omdiskuterede udtalelse faldt i forbindelse med en tale, som Ilhan Omar holdt for Rådet for amerikansk-islamisk samarbejde (Cair) 23. marts i år.

Talen begyndte ifølge BBC at få opmærksomhed, da det republikanske kongresmedlem Dan Crenshaw delte et klip og kaldte Omars formulering for "ufattelig".

Herefter begyndte konservative medier, herunder Fox News, at diskutere talen, og formanden for Republikanernes Nationale Komité, Ronna McDaniel, kaldte på Twitter Ilhan Omar for "anti-amerikansk".

Torsdag reagerede avisen New York Post, da den på forsiden bragte et stort foto fra terrorangrebet i 2001 sammen med overskriften "Her er dit noget" med henvisning til Ilhan Omars kommentar.

Forsiden blev, ifølge BBC, mødt med både roser og kritik på de sociale medier.

Fredag delte Donald Trump så videoen og satte fornyet liv i debatten. Tweetet med videoen er i skrivende stund blevet delt flere end 82.000 gange og er fortsat 'låst fast' i toppen af præsidentens Twitter-konto.

Demokrater angriber Trump

Den fulde tale fra Ilhan Omar varede omkring 20 minutter, hvor hun blandt andet italesatte problemer med islamofobi i det amerikanske samfund.

Udtalelsen, som har tiltrukket sig opmærksomhed, faldt i forbindelse med en pointe om behandlingen af muslimer i USA efter angrebet 11. september 2001.

- Her er sandheden: I alt for længe har vi levet med det ubehag at være andenrangsborgere, og det er jeg ærlig talt træt af, og alle muslimer her i landet bør være trætte af det. Cair blev oprettet efter 9/11, fordi de anerkendte, at nogle personer gjorde noget, og at vi alle begyndte at miste adgang til vores frihedsrettigheder som borgere, sagde hun.

Efter Donald Trumps tweet fredag har adskillige højtprofilerede demokrater, heriblandt mange præsidentkandidater, forsvaret Ilhan Omar og rettet kritik af præsidenten.

Elizabeth Warren anklager præsidenten for at "tilskynde vold mod et siddende kongresmedlem", mens Bernie Sanders kalder angrebet på Omar for "ulækkert og farligt".

Nægter at tie

Hovedpersonen har også selv blandet sig i debatten. Som reaktion på den republikanske kritik og Donald Trumps tweet skrev Ilhan Omar lørdag på Twitter, at ingen "kan true hendes urokkelige kærlighed til USA".

- Jeg stillede ikke op til Kongressen for at være tavs. Jeg stillede ikke op til Kongressen for at stå på sidelinjen. Jeg stillede op, fordi det var tid til at genoprette den moralske klarhed og modet i Kongressen. For at kæmpe og forsvare vores demokrati, skriver hun.

Omar takker samtidig sine støtter for at stå op imod en regering, "der stillede op med løftet om at forbyde muslimer adgang til landet".

Det er ikke første gang, at Ilhan Omar vækker opsigt med sine udtalelser. Tidligere er hun blevet anklaget for antisemitisme for udtalelser om den amerikanske politik i forhold til Israel. Det valgte hun i sidste måned at beklage efter at være blevet irettesat af blandt andre sine partifæller.