Udland

Her foregår revolutionen i kjole, kupgeneral var kun diktator i én dag

Dagen efter et militærkup i det afrikanske land Sudan er kupgeneralen trådt tilbage. Det er kvinder, der fører an i modstanden mod styret.

Da den unge kvinde med guldørenringene klatrede op på taget af bilen, havde hun et klart mål:

Menneskemængden skulle ophidses så meget, at Sudans præsident, Omar al-Bashir, måtte træde tilbage.

Jeg opgiver posten

Awad Ibn Auf, general

Efter fire måneder med demonstrationer skulle der ske noget, og det gjorde der.

Det var mandag aften i denne uge.

Billedet af den 22-årige kvinde gik viralt på de sociale medier, urolighederne i Sudan tog til, og kort efter blev præsidenten anbragt i husarrest ved et militærkup.

Manden i spidsen for kuppet var en af landets generaler - Awad Ibn Auf - men hans regeringstid blev noget kortere end Omar al-Bashirs 30 år.

Efter bare et døgn ved magten gik generalen på nationalt tv for at offentliggøre sin afgang.

- Jeg, overhovedet for det militære råd, bekendtgør, at jeg opgiver posten, lød det fra Awad Ibn Auf.

Derefter fortalte han, at Sudans næste statsoverhoved bliver generalløjtnant Abdel Fattah Burhan.

Udnævnelsen kom, mens titusinder af demonstranter var på gaden i landets hovedstad Khartoum med et krav om, at militæret overgiver magten til en civil regering.

Ved afslutningen af sin korte regeringstid sagde Awad Ibn Auf, at han håber efterfølgeren vil "styre skibet mod en sikker kyst" og tilføjede, at han træder tilbage for at "bevare enheden" i Sudans væbnede styrker.

Pres for forandring

Hvilken kyst Sudan styrer mod lige nu er vanskeligt at afgøre, men demonstranterne i Khartoum tog imod nyheden med "høje hyl og hilsner" ifølge tv-stationen Al Jazeera.

- Folk holder fest i gaderne. De siger, at de havde held til at vælte præsident Omar al-Bashir efter fire måneder med protester, og mindre end 48 timer efter militærrådet tog over, havde de held til også at vælte Awad Ibn Auf, siger tv-stationens korrespondent Hiba Morgan, der befinder sig i Khartoum.

Billedet af den 22-årige kvinde med guldøreringene er allerede blevet et symbol på folkets protester i Sudan. Hun hedder Alaa Salah og fortæller til CNN, at hun blev meget overrasket over pludselig at blive brugt som billede på en revolution.

- Jeg ønskede at træde op og tale til folkemængden. Tale imod racisme og stammefjendtlighed i alle dens former, der påvirker alle på tværs af samfundslag, siger Alaa Salah til CNN.

Billedet blev taget uden for præsidentpaladset i Khartoum, mens folkemængden brølede "revolution" som svar på Alaa Salahs tale.

- Hver gang folkemængden svarede med 'revolution', blev jeg mere spændt, siger Alaa Salah.

I et intenst øjeblik blev den 22-årige kvinde så fotograferet af en anden kvinde. Hun hedder Lana Haroun og fortæller til CNN, at Alaa Salah "repræsenterer alle sudanesiske piger og kvinder."

- Hun fortalte de sudanesiske kvinders historie. Hun var perfekt, siger Lana Haroun til CNN.

Kvindemagt

Den unge kvindes påklædning var også noget særligt.

Alaa Salahs mor er nemlig modedesigner med speciale den traditionelle sudanesiske klædedragt for kvinder - den såkaldte toub. Og Alaa Salah havde netop sådan en klædedragt på, da hun steg op på bilens tag.

Klædedragten - en lang kjole - er blevet et symbol på de kvindelige demonstranter i Sudan, og Alaa Salah fortæller til den britiske avis The Guardian, at hun har været tæt på at blive anholdt på grund af sin påklædning.

- Touben har magt, og den minder os om Kandakaerne, siger hun til avisen.

Kandakerne var dronninger i det nubiske kongedømme Kush, der herskede over Sudan for 3000 år siden, og det er ikke tilfældigt, at det netop er et billede af en kvinde, der er blevet symbol på opstanden.

Protesterne mod styret i Sudan har stået på siden december 2018, og ifølge den britiske tv-station BBC er omkring 70 procent af de mennesker, der har deltaget i demonstrationerne, kvinder.

Under Omar al-Bashirs regeringstid har kvinderne i Sudan måttet tåle voldtægter, hustruvold, og børneægteskaber, uden at myndighederne har gjort specielt meget for at beskytte dem.

Der er lovgivning i Sudan, der bestemmer kvinders ytringsfrihed, påklædning og uddannelse, og det er tilladt at bortgifte piger ned til tiårs-alderen mod deres vilje.

Men nu håber landets kvinder altså på bedre tider.

Om de får det, er svært at spå om.

Organisationen Sudanese Professionals Association (SPA), der har stået i spidsen for de månedlange protester, hylder magtskiftet som "en triumf for massernes vilje".

Men det er dog stadig militæret, der har magten i landet, så derfor opfordrer SPA til at fortsætte demonstrationerne, ind til en civil regering har overtaget styringen, og der er iværksat politiske reformer, hvilket organisationen krævede allerede i januar.

Demonstranterne har endnu til gode at se, hvor langt den nye stærke mand i spidsen for Sudan - Abdel Fattah Burhan - vil gå, men han har dog mødt demonstranterne ansigt til ansigt, hvilket er mere end hans forgængere har gjort.