Udland

16 dræbt af skud under protester i Sudan

Mindst 16 mennesker er dræbt og 20 andre såret under protester i Sudan. Regeringsbygninger er blevet angrebet.

Mindst 16 mennesker er dræbt af vildfarne kugler under protester i Sudan torsdag og fredag, siger sudansk politi i en erklæring ifølge nyhedsbureauet Reuters. 20 andre er såret.

Polititalsmand Hashem Ali siger videre, at regeringsbygninger og private ejendomme desuden er blevet angrebet.

Fredag var flere hundredtusind demonstranter på gaden i Sudans hovedstad, Khartoum. De kræver en civil regering i det nordøstafrikanske land.

Samme aften oplyste chefen for Sudans nyindsatte militære råd, forsvarsminister Awad Ibn Ouf, at han træder tilbage.

Efterfølges af generalløjtnant

Årsagen er, at han ønsker at bevare sammenholdet hos de væbnede styrker.

- Det er det bedste for nationen. Dette land har et stort folk og en stor hær, sagde Ibn Ouf på sudansk tv ifølge nyhedsbureauet dpa.

I samme ombæring oplyste Awad Ibn Ouf, at hans efterfølger bliver Abdel-Fattah Burhan, som er generalløjtnant med en ledende stilling i landets væbnede styrker.

Det er uklart, om der alene er tale om en personudskiftning, eller om der også bliver lagt en ny politisk kurs fra det en dag gamle militærråd.

Det skriver nyhedsbureauet AFP.

Fra protestbevægelsen lyder det, at Ibn Oufs afgang er en "sejr for folket".

Det militære råd overtog ledelsen i Sudan torsdag, da det afsatte landets enerådige leder gennem 30 år, Omar al-Bashir.

Forlanger civil regering

Det stod dog fredag klart, at den store protestbevægelse, der førte til Bashirs fald, ikke var tilfreds med udviklingen. Heller ikke selvom der blev givet løfter om et muligt civilt styre efter to år.

- Vi bliver nødt til at fortsætte vores kamp og vores fredelige modstand. Vi ved ikke, hvem der står bag militærrådet. Vi er vant til en tvetunget regering, men nu må vi se, om de virkelig er interesserede i dialog og i at lytte til befolkningen, sagde Sara Abdeljali, der er en af lederne i protestbevægelsen.

Militærrådet har meddelt, at der vil være nultolerance over for forstyrrelser af den offentlige orden.

Protestbevægelsen forlanger en helt ny civil regering. Militærrådet har taget magten i en overgangsperiode på to år. Fra militærrådet lyder det dog, at den periode kan forkortes helt ned til blot en måned, hvis det kan klares "uden kaos".

Efter overgangsperioden skal der afholdes valg i landet.