Udland

Billedet, der udløste storm mod Trump, kåret til verdens bedste

Billedet af toårige Yanela Sanchez blev taget 12. juni sidste år. John Moore / Getty Images / Handout / Ritzau Scanpix

Årets pressefoto er taget af John Moore på USA's grænse til Mexico og viser et grædende flygtningebarn.

Fotoet, der sidste år blev billedet på Trumps hårde linje over for immigranter, blev i går kåret til 'verdens bedste pressefoto' ved World Press Photo.

Billedet viser en toårig pige fra Honduras, der opløst i gråd står i mørket foran en hvid bil fra det amerikanske grænsepoliti, mens en betjent er ved at kropsvisitere hendes mor.

Fotografen bag billedet er den erfarne John Moore fra Getty Images, som gennem det seneste årti har fotograferet migranter på deres færd mod et bedre liv.

- Jeg tror, at dette billede rørte mange menneskers hjerter, ligesom det rørte mit, fordi det menneskeliggjorde en større historie, sagde John Moore efter kåringen.

Rejsen over grænsen

Billedet af toårige Yanela Sanchez blev taget 12. juni sidste år og vakte skarp kritik af den amerikanske regerings kontroversielle politik på flygtningeområdet, der skiller tusindvis af migranter og deres børn fra hinanden.

De amerikanske grænsemyndigheder oplyste senere, at Yanela Sanchez og hendes mor ikke var blandt de forældre og børn, der blev adskilt, men ikke desto mindre resulterede den offentlige furore i, "at præsident Donald Trump ændrede praksis på området i juni sidste år", lyder vurderingen fra dommerne ved World Press Photo.

Herunder kan du se et udpluk af vinderne i de andre kategorier ved World Press Photo 2019.

Vinder i kategorien 'bedste generelle nyhedsbillede'

Billedet er taget af fotograf Chris McGrath.

På billedet forsøger en mand at holde pressen tilbage, mens efterforskere ankommer til det saudiarabiske konsulat i Istanbul i Tyrkiet efter journalist Jamal Khashoggi forsvandt. Fotografen bag er Chris McGrath.

Jamal Khashoggi var kritiker af det saudiske regime. Han forsvandt sporløst, efter han 2. oktober trådte ind i saudiske konsulatet i Tyrkiet.

Efter først at have påstået, at den arabiskfødte systemkritiker forlod konsulatet i live, endte Saudi-Arabien med at bekræfte, at han var blevet dræbt under en slåskamp. Ifølge CIA var drabet planlagt af saudiarabiske efterretningsfolk.

Vinder i kategorien 'bedste billedserie'

Fotograf Pieter Ten Hoopen vandt for 'bedste billedserie'.

Billedserien, der er taget af fotograf Pieter Ten Hoopen, består af fire billeder. Fotografen skildrer i serien, hvordan en karavane af tusindevis af centralamerikanske immigranter bevægede sig mod grænsen til USA med håbet om et bedre liv.

Vinder i kategorien 'miljø'

Billedet er taget af fotograf Brent Stirton.

Petronella Chigumbura er en del af den væbnede, kvindelige gruppe mod krybskytteri. Gruppen kalder sig Akashinga, hvilket betyder modig, og beskytter blandt andet en af de største elefantbestanden i Afrika.

Her ses Petronella Chigumbura under en øvelse i et naturreservat i Zimbabwe 20. juni 2018.