Julian Assange slæbt ud af ambassade og anholdt

USA kræver ham udleveret.

Efter syv år på Ecuadors ambassade i London er Wikileaks-stifteren Julian Assange anholdt.

Australske Assange blev anholdt torsdag på ambassaden, hvor han har opholdt sig siden 2012, oplyser politiet i London.

Samme år udskrev Westminster Byret i den britiske hovedstad en arrestordre over Julian Assange, efter at han var udeblevet fra retten.

Her bliver en gråhåret og skægget Assange slæbt ud fra ambassaden.
Her bliver en gråhåret og skægget Assange slæbt ud fra ambassaden. Foto: Ruptly

Syv år senere viser en video, som kan ses i toppen af artiklen, hvordan en gråskægget og langhåret Assange torsdag blev slæbt ud fra ambassaden.

Han befinder sig nu på en politistation i det centrale London og venter på at komme for en dommer. Han vil blive fremstillet snarest muligt, oplyser politiet.

Julian Assange ses her blive kørt væk af politiet.
Julian Assange ses her blive kørt væk af politiet. Foto: Henry Nicholls / Ritzau Scanpix

Anholdt på ambassaden

Anholdelsen foregik på ambassaden, og det var ambassadøren, der lukkede britisk politi ind, efter at Ecuadors regering har trukket australierens politiske asyl tilbage.

Ecuador har af Storbritannien fået en garanti for, at Assange ikke bliver udleveret til et land, hvor han risikerer dødstraf. Det siger Ecuadors præsident, Lenín Moreno.

Præsidenten har udsendt en videoudtalelse, hvor han begrunder beslutningen om at overlade Assange til Storbritannien. Ifølge Lenín Moreno har australieren gentagne gange brudt vilkårene for sin politiske asyl, blandt andet ved at blande sig i Ecuadors udenrigspolitiske anliggende.

Den britiske indenrigsminister, Sajid Javid, takker Ecuador for samarbejdet og politiet i London for dets professionalisme.

- Næsten syv år efter han trådte ind på Ecuadors ambassade, kan jeg bekræfte, at Julian Assange nu er i politiets varetægt og med rette står over for retsforfølgelse, skriver Sajid Javid på Twitter.

Kræves udleveret

Wikileaks-stifteren har opholdt sig på ambassaden i frygt for at blive udleveret til USA, hvor han risikerer at blive tiltalt for at have offentliggjort hemmelige oplysninger fra de amerikanske krige i Afghanistan og Irak.

Ifølge en af Julian Assanges advokater, Jennifer Robinson, skete anholdelsen på baggrund af en udleveringsanmodning fra USA, skriver AP. Det bekræfter politiet i London i en pressemeddelelse.

Ecuadors ambassade i London efter anholdelsen af Julian Assange.
Ecuadors ambassade i London efter anholdelsen af Julian Assange. Foto: Daniel Leal-olivas / Ritzau Scanpix

Tidligere var han også ønsket udleveret af svenske myndigheder for anklager om voldtægt, men Sverige trak anmodningen tilbage i 2017.

Den svenske chefanklager Ingrid Isgren har torsdag udsendt en pressemeddelelse, hvor hun skriver, at Sveriges Anklagemyndighed ikke kendte til den forestående anholdelse af Assange eller årsagen til anholdelsen.

Sverige stoppede efterforskningen af voldtægtsanklagerne mod Assange, fordi der ikke var udsigt til at få den mistænkte udleveret. Hvad anholdelsen betyder for sagen, vil anklagemyndigheden ikke kommentere endnu. Chefanklageren gør det dog klart, at sagen kan genoptages, indtil den falder for forældelsesfristen. Det gør den i midten af augsut 2020.

Tålmodighed slap op

Den 47-årige australier har flere gange forsøgt at få ophævet arrestordren, men den britiske domstol har holdt fast med begrundelsen, at han ikke overholdte betingelserne for løsladelse mod kaution, da han søgte tilflugt på ambassaden.

Presseopbud foran Westminster Byret i London, hvor Julian Assange skal for en dommer.
Presseopbud foran Westminster Byret i London, hvor Julian Assange skal for en dommer. Foto: Andy Rain / Ritzau Scanpix

Opholdet endte dog først, da Ecuador til sidst blev træt af gæsten på ambassaden. I sin udtalelse oplister præsident Moreno en række eksempler på opførsel, der gjorde, at tålmodigheden med Assange slap op:

  • Han installerede elektronisk udstyr, der ikke var tilladt.
  • Han blokerede for overvågningskameraerne i ambassaden.
  • Han konfronterede vagterne og behandlede dem dårligt.
  • Han skaffede adgang til ambassadens sikkerhedsfiler uden tilladelse.
  • Han hævdede at være isoleret, mens han afviste den internetforbindelse, ambassaden tilbød, og havde en mobiltelefonen, som han brugte til at kommunikere med omverdenen.

Sidste år sagsøgte Julian Assange Ecuadors regering for at fratage ham mobiltelefon og internetadgang.

Vrede ved Wikileaks

Wikileaks-stifteren fulgte ikke frivilligt med politiet, skriver den netbaserede whistleblower-organisation, som Assange var med til at lancere i 2006, på Twitter.

- Ecuador har ulovligt annulleret Assanges politiske asyl i strid med international lov, skriver Wikileaks' officielle profil.

Samtidig er manden, der var præsident i Ecuador, da landet gav Assange politisk asyl, rasende på sin efterfølger.

Rafael Correa fordømmer beslutningen og kalder den nuværende præsident, Lenín Moreno, "den største forræder i Ecuadors og Latinamerikas historie".

- Moreno er en korrupt mand, men det, han nu har gjort, er en forbrydelse, menneskeheden aldrig vil glemme, skriver den ekspræsidenten på Twitter.