Udland

Israelsk månelanding mislykkedes - mistede kontrollen 149 meter over Månens overflade

Efter to måneders rejse nåede det første israelske månelandingsfartøj frem til Månen. Men fartøjet blev ødelagt under landingen.

Torsdag aften skulle Israel efter planen blive det fjerde land i verden, der landede et ubemandet rumfartøj på Månen.

Men landingen mislykkedes og månelandingsfartøjet 'Beresheet' blev ødelagt. Det israelske kontrolcenter oplyser, at man mistede kontrollen over fartøjet, da ’Beresheet’ var 149 meter over Månens overflade.

Hvis alt var gået efter planen, skulle det lille månelandingsfartøj ’Beresheet’ (’Skabelsen’ på hebræisk) være landet på Månens forside og have gennemført et par dages videnskabelige eksperimenter, før det efter planen ville blive ødelagt af varmen på Månens solbeskinnede forside.

’Beresheet’ var bemærkelsesværdigt på mange måder: Det var det første private rumfartøj, der skulle lande på månen. Det var det hidtil mindste. Og det var det månelandingsfartøj, der havde taget den længste omvej på sin tur til månen.

Bag projektet står den israelske organisation SpaceIL og den israelske flyproducent Israel Aerospace Industries (IAI), der på denne måde ønskede at skabe opmærksomhed omkring israelsk teknologi og skabe naturvidenskabelig interesse blandt unge israelere.

- Det er godt nok raketvidenskab. Men vores mål er at vise dem, at det ikke er trylleri. Det er noget, de kan forstå, sagde en af SpaceIL’s grundlæggere, Kfir Damari, ved opsendelsen af ’Beresheet’ den 21. februar.

Det mindste fartøj

Det privat finansierede månelandingsfartøj var blot halvanden meter højt og havde en diameter på to meter. Det vejede 600 kilo, hvoraf over halvdelen var brændstof.

Ombord var videnskabeligt udstyr, der skulle bruges til at måle Månens magnetfelt, bestemme den præcise afstand tilbage til Jorden og tage ’selfies’ af fartøjet på dens landingsplads. Det var efter planen på et område af Månen, der hedder Mara Serenitatis (Klarhedens Hav).

Desuden indeholdt ’Beresheet’ et bredt udvalg af souvenirs fra Jorden, der skulle have stået på Månen til evig tid. Det var blandt andet et israelsk flag, en komplet udskrift af Wikipedia, en bibel og en række børnetegninger.

På ryggen af en raket

Når ’Beresheets’ vej til Månen har været så lang, skyldes det, at den blev sendt ud i rummet på ryggen af en SpaceX Falcon 9. Det er en kommerciel raket, der blandt andet leverer forsyninger til Den Internationale Rumstation og bringer kommunikationssatellitter i kredsløb omkring jorden.

Falcon 9-raketten blev affyret fra Cape Canaveral i USA den 21. februar med ’Beresheets’ på nakken. De to sagde farvel til hinanden i jordens atmosfære, hvorefter ’Beresheet’ fortsatte i kredsløb omkring jorden i seks uger, før den satte kurs mod Månen.

- Det er rumfartens svar på Uber, har en anden af SpaceIL’s grundlæggere, Yonatan Winetraub, sagt til rumfartshjemmesiden Space.com om den ekstraordinært billige måde at nå frem til månen.

Hovedmotor satte ud

Den sidste uge har ’Beresheet’ været i kredsløb omkring Månen, før den onsdag indledte landingsproceduren. Torsdag var øjeblikket så endeligt kommet til de afgørende 15-20 minutter, hvor landingsfartøjet skulle have været landet blidt og uskadt på Månens overflade.

- Selv om vi selvfølgelig har haft nogle udfordringer, så har både rumfartøjet og måneoverfladen vist sig at være til at stole på. Det giver os tro på, at landingen går som planlagt. Vi er ikke bange. Vi er stolte og spændte og håber på en blød landing, sagde lederen af SpaceIl’s rumprogram Yigal Harel kort før landingen.

Men landingen var plaget af tekniske problemer. Først satte hovedmotoren ud, og netop som den kom i gang igen, forsvandt al kommunikation til fartøjet.

Kunne have været det fjerde land

En succesfuld landing ville have gjort Israel til det fjerde land, der landede på månen. De to første var naturligvis rumpionerene fra USA og det daværende Sovjetunionen, mens Kina så sent som i januar i år blev land nummer tre til at lande på Månen.

Kina landede endda som de første på Månens mørke bagside.

Nu kan land nummer fire til at lande på Månen meget vel blive Indien, der står på spring med sit eget rumprogram.