Menneskeart på under en meter fundet i filippinsk grotte

16x9
Udgravninger i Callao-grotten i det nordlige Filippinerne har afsløret en helt ny menneskeart, mener forskere. Foto: Armand Salvadore Nujares / Ritzau Scanpix

Arten har kun været 90 centimeter høj og særdeles dygtige klatrere, mener forskerne.

I en grotte på den Filippinske ø Luzon har arkæologer fundet et tandsæt og en række knogler fra hænder, fødder og lårben, der formentlig gemmer på historien om en helt ny, lille menneskeart.

Det skriver det internationale tidsskrift Nature.

- Det er et fantastisk nyt fund, som giver et indblik i kompleksiteten af menneskets evolution, især i de seneste 100.000 år, siger Felix Riede, der er professor i arkæologi ved Aarhus Universitet til Ritzau.

Knoglefundene peger på, at der for mellem 50.000 og 67.000 år siden har levet en gruppe mennesker på Luzon, der som voksne kun målte godt 90 centimeter.

Forskerne har døbt dem Homo Luzonensis med reference til navnet på øen, hvor knoglerne er fundet.

Tænderne her menes at tilhøre en person af den nyopdagede menneskeart Homo Luzonesis. De er fundet under en udgravning i Callao-grotten på øen Luzon i det nordlige Filippinerne.
Tænderne her menes at tilhøre en person af den nyopdagede menneskeart Homo Luzonesis. De er fundet under en udgravning i Callao-grotten på øen Luzon i det nordlige Filippinerne. Foto: Florent Detroit / Ritzau Scanpix

Startede som en spekulation

Det var en studerende ved Filippinernes Universitet, Armand Salvador Mijares, der fik færten af, at Callao-grotten på Luzon gemte på en utrolig historie.

Han gravede efter spor fra landets første landsbrugsfolk i 00'erne.

Samtidig opdagede et forskerhold i Indonesien knogler fra nogle små mennesker på den Indonesiske ø Flores. Der opstod spekulationer om, hvem der mon kunne være forfædre til dem, og Armand Salvadore Mijares, der idag er professor ved Filippinernes Universitet, havde en teori.

- Det inspirerede mig til at vende tilbage til grotten og grave dybere, har han fortalt.

Sådan så det ud, da holdet af forskere gravede ud i Callao-grotten tilbage i 2011.
Sådan så det ud, da holdet af forskere gravede ud i Callao-grotten tilbage i 2011. Foto: Florent Detroit / Ritzau Scanpix

Afslører fortidens forskelligheder

Siden 2007 er der dukket i alt 13 knogler fra Homo Luzonesis op i Callao-grotten.

Hver og en fortæller de, at vores forfædre var noget mere unikke og forskellige verden over, end vi mennesker er i dag. Det påpeger Matthew Tocheri, der er palæontolog ved universitetet Lakehead i Canada til The New York Times.

- Jo flere fossiler, vi graver op af jorden, desto mere bliver vi klar over, at den variation, der var dengang, langt overgår den forskellighed, vi ser i os selv i dag, siger han.

Opdagelsen kan tyde på, at primitive slægtninge til os mennesker forlod Afrika og tog hele vejen til Sydøstasien, hvilket man ikke tidligere har troet muligt.

Det er her i grotten, at 13 knogler fra Homo Luzonesis er gravet frem.
Det er her i grotten, at 13 knogler fra Homo Luzonesis er gravet frem. Foto: Handout / Ritzau Scanpix

Små, dygtige klatrere

De tænder, der blev fundet i grotten på Filippinerne, var meget små. De havde en anden facon end dem, vi har i dag. Nogle af fortænderne havde for eksempel tre rødder.

Forskerne har sammenlignet de fundne tænder fra Homo Luzonesis med tandsæt fra mere moderne mennesker.
Forskerne har sammenlignet de fundne tænder fra Homo Luzonesis med tandsæt fra mere moderne mennesker. Foto: Florent Detroit / Ritzau Scanpix

Knoglerne, der blev fundet fra fingre og tæer, var også mere bøjede end vores, hvilket er et tegn på, at Homo Luzonesis har været dygtige klatrere, mener forskerne.

- Kombinationen af deres træk er noget, vi ikke har set før, siger María Martinón-Torres, der er leder af Spaniens nationale forskningscenter for menneskelig udvikling og har deltaget i det seneste studie af fundene på Luzon, til The New York Times.

De mange anderledes træk er det, der gør, at forskerne tør konkludere, at der er tale om en ny menneskeart. Også selvom der kun har været relativt få knogler at gå ud fra.

- Argumenterne for, at vi har fat i en ny menneskeart, er meget overbevisende i den her sag, synes jeg, siger Huw Groucutt, palæontolog ved Max Planck-instituttet til den amerikanske avis.