Brexit

Løkke rejser til EU med anbefaling om lang Brexit-udsættelse

Statsministeren vil anbefale en længere udsættelse ved EU-topmøde, men det er den britiske regering ikke interesseret i.

Det er bedst at give Storbritannien en lang udsættelse af Brexit. Både for briter såvel som danskere.

Det siger statsminister Lars Løkke Rasmussen til TV 2 onsdag formiddag efter et møde i Udenrigspolitisk Nævn, hvor han har orienteret Folketingets partier om EU-topmødet, som finder sted senere på dagen.

- Det kan stadig ske, at vi står med et hårdt Brexit om to dage, hvis der sker et politisk trafikuheld i Bruxelles eller London, så jeg rejser til Bruxelles med et åbent sind og er på det hold, som mener, det er bedre at give en længere forlængelse, sådan at man i Storbritannien får mere tid til at finde hinanden, siger statsministeren.

Lars Løkke Rasmussen understreger, at man fra dansk side er nødt til at være fleksibel i forhold til de igangværende Brexitforhandlinger.

- Som dansker kan man jo håbe på, at hvis vi giver det her lidt mere tid, så kan det være, der danner sig et flertal i Storbritannien, som nok vil skilles, men vil have en tættere relation med EU fremadrettet, end det der i første omgang lå i kortene.

Løkke i telefonsamtale med May

Tirsdag aften oplyste statsministeren på Twitter, at han havde talt i telefon med den britiske premierminister, Theresa May.

De seneste dage har Theresa Mays konservative forhandlet med oppositionspartiet Labour om en måde at få Brexit-aftalen gennem det britiske Underhus.

Over for TV 2 uddyber Lars Løkke Rasmussen, at premierministeren i telefonen understregede, at hun ønsker at få afsluttet forhandlingerne inden 23. maj, hvor parlamentsvalgene begynder rundtom i Europa. Han bed især mærke i, at Theresa May insisterer på at forhandle og nå til enighed med det store oppositionsparti Labour.

- Jeg forstod, at der i går (tirsdag, red.) blev afholdt et flere timer langt møde mellem de to forhandlingshold, og hun har en ambition om, at de kan nå hinanden, siger Lars Løkke Rasmussen.

Britisk regering ønsker ikke lang udsættelse

Den britiske minister med ansvaret for Brexit, Steve Barclay, siger onsdag til BBC, at regeringen ikke ønsker at få forlænget Storbritanniens udtrædelse med et år, selvom han erkender, at regeringen kan blive nødt til at godtage den løsning.

Han håber på, EU vil godtage en løsning, hvor Storbritannien har mulighed for at forlade unionen, så snart en aftale er på plads.

Lyn-analyse

Alt tyder på, at EU vil tilbyde briterne en forlængelse – også selv om mange er dødtrætte af at bruge mere tid på Storbritannien. EU-ledernes formand, Donald Tusk, har foreslået, at briterne får en forlængelse – muligvis til 30. juni, muligvis helt op til et år – hvor de så kan trække sig ud, så snart de har vedtaget skilsmisseaftalen.

I sidste ende er det op til stats- og regeringscheferne på topmødet at beslutte, hvor det skal ende. Der er dog ikke noget, der tyder på, at nogen vil stille sig på tværs og kræve, at briterne ryger ud uden en aftale nu på fredag.

Inden EU-topmødet er det juridiske udgangspunkt stadig, at briterne ryger ud af EU på fredag 12. april.