Udland

Her er det første billede af et sort hul nogensinde

Faktisk viser det sensationelle billede kun omridset af et sort hul, da det er fysisk umuligt at se selve hullet.

Et internationalt forskerhold har onsdag eftermiddag offentliggjort verdens første rigtige billede af et såkaldt sort hul i verdensrummet.

Der er gennem årene lavet adskillige grafiske fremstillinger, men billedet er det første egentlige fotografi og beskrives af eksperter som en milepæl inden for astrofysikken.

Det sorte hul befinder sig 55 millioner lysår fra Jorden i midten af galaksen Messier 87.

Det historiske billede blev afsløret simultant på seks pressemøder verden over og på forskellige sprog.

Billedet er taget af Event Horizon Telescope (EHT), der er et globalt netværk af radioteleskoper, som arbejder sammen som ét stort teleskop.

- Dette er en enestående videnskabelig opdagelse, gjort af et hold bestående af mere end 200 forskere, siger Sheperd S. Doeleman, der er projektansvarlig fra Center for Astrofysik ved Harvard & Smithsonian Institute.

Bekræfter Einsteins teorier

Sorte huller er et objekt i verdensrummet, hvor tyngdekraften er så stærk, at det trækker alting til sig, både planeter, stjerner og gasser.

For at undslippe skal man rejse hurtigere end lysets hastighed, og det er der intet, der kan - ikke engang lyset. Derfor kaldes det et sort hul, da der ikke er noget, der lyser derfra.

Hullerne blev oprindeligt forudsagt af Albert Einstein i hans generelle relativitetsteori.

Forskerne fremhævede på onsdagens pressemøde, at det første billede af et sort hul ligner de grafiske modeller, man tidligere har lavet. Billedet er et endegyldigt bevis for, at de sorte huller findes, og at Einsteins havde ret i sine forudsigelser.

- Men en forudsigelse, som vi ikke har kunnet observere før nu, forklarer formanden for EHT Science Council, Heino Falcke fra Radboud Universitet i Holland.

Kæmpe skridt for videnskaben

Dagens offentliggørelse blev også fulgt med stor interesse på DTU Space i Lyngby.

- Det er super fedt. Endnu engang får vi bekræftet, at Einsteins generelle relativitetsteori holder, også i de her detaljer. Nu kan man blive klogere på den fysik, som styrer vores univers, herunder vores egen jord, siger afdelingsleder for afdelingen for astrofysik Allan Hornstrup.

Han forklarer, at forskerne i første omgang kan bruge oplysningerne til at sammenligne med de eksisterende modeller af sorte huller, så man kan bruge de direkte observationer til at forfine modellerne.

Også Marianne Vestergaard, der er lektor ved Niels Bohr Instituttet på Københavns Universitet, fulgte spændt med.

- Det er kæmpestort. Vi ved ikke, hvad der er indeni de her galakser, vi kigger på, men vi kan se, at der er noget virkelig tungt. Indtil nu har vi ikke kunnet sige, om det er et sort hul, men den mulighed får vi nu, og det er et kæmpe skridt for videnskaben, siger hun.

Samarbejde verden rundt

Teknisk set er fotografiet ikke et billede af et sort hul, da det ikke er muligt at fotografere et sort hul på normal vis, da det som nævnt opsluger alt lys.

I stedet har forskerne forsøgt at fange den skygge, som strålingen omkring et sort hul afgiver. Derved kan vi på billedet se omridset af et sort hul.

Teleskoperne i EHT er placeret rundt om på Jorden og samarbejder ved hjælp af meget præcise atomure, hvilket gør dem i stand til at time deres observationer.

Dataene samles på nogle supercomputere, og på den måde kan der sammenstykkes et billede, som svarer til, at man havde ét teleskop med en diameter svarende til Jorden.

Det kan tage billeder så langt ude i atmosfæren, at det kan være svært at forstå. For at give en ide om rækkevidden, ville man gennem et teleskop placeret på Rådhuspladsen i København kunne læse en avisside på Times Square i New York.