Forsker om billeder af sort hul: - Det er kæmpestort
Forskere og astronomer offentliggør for første gang nogensinde billeder af et sort hul. Kæmpestort for videnskaben, siger dansk forsker.
Gennem et samarbejde mellem teleskoper fra forskellige steder på Jorden er det for første gang lykkedes at fotografere et sort hul i verdensrummet.
De banebrydende billeder bliver onsdag præsenteret ved seks forskellige pressemøder verden over, og ifølge Marianne Vestergaard, der er lektor ved Niels Bohr Instituttet på Københavns Universitet, er der god grund til at følge med.
- Det er kæmpestort. Vi ved ikke, hvad der er indeni de her galakser, vi kigger på, men vi kan se, at der er noget virkelig tungt. Indtil nu har vi ikke kunnet sige, om det er et sort hul, men den mulighed får vi nu, og det er et kæmpe skridt for videnskaben, siger hun.
Sorte huller kan være fra en million til titusinder millioner gange tungere end vores sol.
Det handler om tyngdekraft
Der er en særlig grund til, at den danske forsker interesserer sig for de sorte huller, og det er tyngdekraften. De fleste af os ved, at det er den kraft, der gør, at vi ikke svæver rundt, men så stopper vores viden også der, for det er ikke et område, videnskaben ved meget om.
- Det er i de sorte huller, at vi kan teste tyngdekraften, for det er her, at den mest koncentrerede tyngdekraft findes, så det håber vi at kunne lære noget om, siger Marianne Vestergaard.
Lyset afslørede dem
Ironisk nok var det lyset omkring de sorte huller, der gjorde, at astronomer i 1700-tallet begyndte at undre sig over, hvad fænomenet kunne være. Efter en årelang forskning fandt astronomer ud af, at små, lyse prikker på himmelhvælvingen faktisk var enorme, sorte huller omgivet af gas og plasma.
På trods af at sorte huller er kæmpestore, så kan forskere ikke se noget inde i dem - der er det bare sort. De kan til gengæld se alle de lysende stjerner, der er i kredsløb om hullet. Og de flyver meget hurtigt rundt.
Ifølge Paul McNamara, astrofysiker og ekspert i sorte huller ved det europæiske rumfartsagentur, ESA, kan et sort hul få en stjerne til at flyve i kredsløb om hullet så hurtigt, at det tager stjernen 20 år at komme hele vejen rundt. Til sammenligning tager det vores jord 230 millioner år at komme rundt om Mælkevejens centrum.