Udland

Tæt løb i israelsk valg - begge parter erklærer sig som vinder

Netanyahu og hans udfordrer Benny Gantz står lige i de første exitpolls. Mandaterne fra Netanyahus støttepartier bliver afgørende.

Den første exitpoll fra det israelske valg viser et meget snævert resultat. Den siddende premierminister, Benjamin Netanyahu, og den tidligere forsvarschef Benny Gantz har fået stort set lige mange pladser i Knesset. 36 pladser til Netanyahus parti og 37 til Grantz'.

Valgstederne i Israel er lukket klokken 21 dansk tid, og samtidig blev den første exitpoll offentliggjort.

Den giver premierminister Netanyahus Likud-parti 36 ud af Knessets 120 pladser, mens Benny Gantz nye Blå-Hvide parti har fået 37 pladser.

Afgørende er, at de højreorienterede partier, der vil støtte Netanyahu, står til at få flere mandater end de partier, der vil støtte Gantz.

I alt er der, ifølge to af tre exitpolls, 64 medlemmer af Knesset, der vil støtte Netanyahu, mens 56 vil støtte Gantz.

Begge erklærer sejr

Begge kandidater har udlagt resultatet som en sejr.

Benny Gantz hæfter sig ved, at hans parti Blå-Hvid tilsyneladende bliver det største parti i Knesset:

- Vi vandt. Den israelske befolkning har sagt sin mening, sagde Gantz, der mener at han nu har ret til at danne regering.

Netanyahu noterer sig til gengæld, at blokken af højreorienterede og religiøse partier har fået flertal i Knesset.

- Den højreorienterede blok, ledet af Likud, har vundet en klar sejr. Jeg takker Israels borgere for tilliden, sagde Netanyahu og varslede, at han vil begynde regeringsforhandlingerne allerede i aften. Han har allerede siddet som premierminister i 13 år, først i perioden 1996 til 1999 og igen fra 2009 til i dag.

Et tæt løb

En tredje exitpoll viser imidlertid et helt lige resultat mellem de to grupper - 60 pladser overfor 60 pladser.

Flere nyhedsmedier, blandt andet Reuters, kalder derfor indtil videre resultatet "for tæt til at man kan udråbe en vinder".

Ifølge den amerikanske nyhedsstation CNN har de israelske exitpolls en historie for ikke at være særlig præcise. Ved sidste valg i 2015 afveg exitpolls fra det endelige resultat med flere mandater.

Det endelige valgresultat ventes først om et par dage efter fintælling og optælling af stemmer fra israelske vælgere, der er bosat i udlandet.