Udland

Storvildtjæger har skudt 5000 elefanter: - Bestanden skal holdes nede

Selv om antallet af elefanter i Afrika er i kraftig tilbagegang, er det en eksklusiv sport at skyde dem. Også for danskere.

Er det en god gerning at skyde en elefant en kugle for panden?

Det er der nogen, der mener - altså hvis det er den rigtige elefant.

De fældede elefantflok efter elefantflok, hver eneste flok talte mellem 30 og 50 dyr

Ron Thomson, storvildtjæger

Man kan endda få et trofæ ud af det.

Et man kan hænge op hjemme i stuen, hvis man har penge til at deltage i den - helt lovlige - jagt på elefanter, der foregår i flere afrikanske lande.

Siden 1980'erne er der forsvundet omkring én million elefanter i Afrika, og ved den seneste optælling i 2016 var der kun 350.000 tilbage. Ifølge folkene bag optællingen er det en tilbagegang på 30 procent i løbet af bare syv år.

Alligevel er det stadig tilladt at skyde de store dyr for sjov, og nu har dyreværnsorganisationen 'Campaign to Ban Trophy Hunting' opgjort, hvilke lande trofæjægerne kommer fra, og hvor mange dyr de skyder.

Det viser sig, at nogle af jægerne kommer fra lande, man normalt ikke forbinder med døde elefanter - og at enkelte af dem har skudt flere hundrede dyr.

Det sker jævnligt, at trofæjægere kommer i modvind på de sociale medier, på grund af fotos, hvor de poserer sammen med deres bytte - for eksempel på billedet herunder, der gik viralt tidligere på året.

Hvis man vil skyde en elefant uden at bryde internationale regler, skal man først og fremmest have tilladelse, og så bliver det registreret, når man har dræbt dyret.

Handel med truede dyr skal overvåges ifølge Washingtonkonventionen, og det er tal herfra, der danner baggrund for opgørelsen fra 'Campaign to Ban Trophy Hunting'.

Tusindvis af døde elefanter

Tallene viser, at det er jægere fra Sydafrika, Spanien og Danmark, som på verdensplan har slået flest elefanter ihjel på trofæjagter mellem 1977 og 2017, hvis man altså tager højde for landenes befolkningstal.

Danske jægere har skudt 1071 elefanter mellem 1977 og 2017 - ifølge opgørelsen.

Elefantjagt_rankingliste

Danske jægere har ifølge opgørelsen hjembragt 480 kilo elfenben fra jagterne i den 40-årige periode - det svarer cirka til stødtænder fra 33 dyr.

Men der bliver også importeret ører, skind og fødder fra de store dyr.

En elefantfod er et af de trofæer, som jægerne kan betale for at få med hjem.

Tallene for import af elefant-trofæer til Danmark fra de seneste år er offentligt tilgængelige, og heraf fremgår det, at danske jægere har importeret trofæer fra 56 dyr mellem 2013 og 2017.

I rå tal er det dog amerikanerne, der har dræbt flest elefanter. 31.850 i alt, viser opgørelsen. USA følges af Sydafrika med 16.438 og Spanien med 11.949 dyr.

Den afrikanske elefant er egentlig beskyttet mod jagt af Washingtonkonventionen, der trådte i kraft i 1975, men der er gjort undtagelser for Botswana, Namibia, Sydafrika og Zimbabwe, hvor jagt stadig er tilladt ifølge konventionen.

Og det benytter jægerne sig i stigende grad af.

Ifølge opgørelsen fra 'Campaign to Ban Trophy Hunting' endte 929 elefanter deres liv som trofæer i 1985. Det tal var steget til 3.699 i 2015.

 Organisationen "Campaign to Ban Trophy Hunting" har undersøgt, hvilke lande verdens storvildtjægere kommer fra.

Samtidig er nogle få personer ifølge organisationen ansvarlige for hundredevis af døde elefanter.

"Antallet skal længere ned"

En af dem er den nu 80-årige Ron Thomson fra Zimbabwe, der ifølge oplysninger på hans egen hjemmeside har skudt mere end 5000 elefanter i sit virke som jæger i det sydøstafrikanske land.

I dag skriver han bøger om jagt og fører kampagne for, at der skal skydes endnu flere dyr - blandt andet i nabolandet Botswana, der siden 2014 har haft et lokalt forbud mod elefantjagt.

Naturen sørger for, at mødre overlever, mens unger kan ofres

Ron Thomson, storvildtjæger

Men også i Sydafrika.

Her mener Ron Thomson, at den berømte Kruger Nationalpark har alt for mange elefanter. I 2017 foreslog han at skyde 17.500 af parkens cirka 20.000 elefanter, fordi der - ifølge hans beregninger - ikke er mad nok til dem i parken.

Og Ron Thomson ved, hvordan den slags skal gøres, for han har selv været med til at regulere elefantbestanden i Afrika i sine yngre dage.

Ron Thomson har skrevet flere bøger om sine jagtoplevelser.

Han stod i spidsen for tre jægere på et nedskydningshold, der aflivede 2500 elefanter og 300 flodheste fra Gonarezhou National Park først i 1970.

Ifølge Ron Thomsons hjemmeside tæller dette tal ikke med i de 5.000 elefanter, som han har skudt på sine mange jagter.

- De tre jægere handlede i forening og benyttede militære NATO 7,62 millimeter automatiske rifler. De fældede elefantflok efter elefantflok - hver eneste flok talte mellem 30 og 50 dyr - på bare 60 sekunder. Hvert eneste skud gik gennem hjernen, og de blev affyret fra den utrolige afstand af tre til ti meter, skriver Ron Thomson.

De døde babyelefanter

Efter rapporten fra 'Campaign to Ban Trophy Hunting' har Ron Thomson talt med den britiske avis The Independent, og her beskylder han vestlige miljøaktivister for at sprede "bedrageriske løgne" med det formål at indsamle penge fra en offentlighed, der ikke forstår sig på vilde dyr.

- Den afrikanske elefant er på ingen måde tæt på udryddelse. Folk, der siger den slags, er dyrerettigheds-agtige NGO'er, der vil have penge, og som lyver for at få dem. Når der er en sund bestand, må man sikre sig, at den ikke vokser sig større end levestedet kan bære, siger han til avisen.

Ifølge Ron Thomson kan en for stor bestand af elefanter i et område have frygtelige konsekvenser for dyrene. De spiser nemlig al tilgængelig føde i flere kilometers omkreds af de vandhuller, som er livsvigtige for dem.

Det betyder ifølge Ron Thomson, at elefanterne og deres unger må gå op til 50 kilometer dagligt for at få noget at spise.

- En af de første ting, der sker, er, at elefantmødrene holder op med at producere mælk, siger han i en video, der skal få myndighederne i Botswana til at genoptage elefantjagten.

- Babyelefanten sutter hos sin mor, men der er ingen mælk. Babyelefanten må gå 25 kilometer ud og 25 kilometer hjem, men den får alt sin styrke fra mælken, siger han.

- Derfor bliver ungen forladt. Moderen er nødt til at gå den distance. Hvis hun ikke gør, og ikke får nok mad, vil hun selv dø. Naturen sørger for, at mødre overlever, mens unger kan ofres, siger Ron Thomson på videoen.

Når elefanter og mennesker mødes

Han mener, at forladte elefantunger, der dør af sult, er mere grusomt end at holde mængden af elefanter nede med riffelkugler.

- De dør enten af hedeslag, tørst, sult eller bliver dræbt og ædt af løver og hyæner. Er det mere humant end at holde elefantbestanden på det rette niveau? spørger Ron Thomson.

Ifølge Ron Thomson er der talrige observationer af forladte elefantunger i Botswana, hvor de store dyr er begyndt at blive et problem for de lokale indbyggere, efter jagtforbuddet trådte i kraft i 2014.

Nogen synes det er en god oplevelse at skyde en elefant

Stig Jensen, centerleder for Afrikastudier på Københavns Universitet

Og det er ikke kun den 80-årige storvildtjæger, der mener, at elefanterne i Botswana udgør et problem.

Den sydafrikanske avis City Press har været på besøg i Botswana, hvor landsbyboere fortæller, at de er nødt til at forlade deres huse, fordi der er så mange elefanter, at de ikke længere bliver inde i nationalparkerne. De store dyr angriber folk og spiser afgrøderne på markerne.

Ifølge Botswanas præsident, Mokgweetsi Masisi, er der nu 130.000 elefanter i landet, og af dem strejfer cirka 50.000 uden for nationalparkerne, så nu overvejer han kraftigt at gøre elefantjagt lovligt igen.

De destruktive dyr

Så har storvildtjægeren fra Zimbabwe måske alligevel en pointe?

TV 2 har spurgt Stig Jensen, der er centerleder for Afrikastudier på Københavns Universitet.

- Nogle af de steder, hvor der er elefanter, er der faktisk alt for mange. Det er et problemdyr for folk i Afrika. Elefanter er ekstremt destruktive dyr. De truer både afgrøder og liv, og de lokale vil gerne have dem skudt, siger han.

Og derfor kan trofæjagt være en måde regulere bestanden på.

- Den afrikanske elefant er godt nok et truet dyr, men hvis der er for mange dyr i forhold til naturgrundlaget i de enkelte områder, kan man jo blive nødt til at gøre noget ved det, siger Stig Jensen.

En flok afrikanske elefanter i 2013. Flere steder i Afrika er der flere elefanter end naturen kan bære.

Derfor har organisationer som 'Campaign to Ban Trophy Hunting' ifølge Stig Jensen næppe løsningen på problemet med Afrikas elefanter.

- De dyreværnsorganisationer, som fuldstændig vil forbyde at krumme et hår på en elefants hoved, er nok lidt fundamentalistiske. Hvis man tror, at naturen kan holdes fuldstændig væk fra markedet, er man nok lidt naiv, siger Stig Jensen.

Han fortæller, at trofæjagter godt kan bidrage positivt til de afrikanske samfund, uanset hvad man måtte mene om jægernes fotos og de trofæer, de henter hjem.

- Trofæjagterne gør, at dyrene pludselig får værdi. Hvis jagten sættes i system og administreres rigtigt, kan der faktisk komme noget fornuftigt ud af det i lokalsamfundet, siger han.

- Nogen synes det er en god oplevelse at skyde en elefant, og langt hen ad vejen er de lovlige jagter stærkt kontrolleret. Der er nærmest navn på det dyr, man må skyde, siger Stig Jensen.

I Botswana kommer der formentlig snart en beslutning om at afslutte det fire år lange jagtforbud på elefanter, skriver BBC.

Myndighederne i landet anslår, at der nu er 130.000 dyr, og efter flere måneders debat, kom der i marts en rapport om emnet.

Ifølge BBC anbefaler myndighedernes eksperter, at elefantbestanden reguleres og at der oprettes en industri der kan putte kød fra døde elefanter i dåser og sælge det som mad til kæledyr.