New York-borgmester vil uddele bøder for manglende mæslinge-vaccine

Et kvarter i New York er blevet erklæret sundhedsfarligt efter mæslingeudbrud. Der er nu beordret tvungne vaccinationer i området.

I den amerikanske storby New York har et større udbrud af mæslinger nu fået byens demokratiske borgmester, Bill de Blasio, til at slå nødalarm. Han har beordret obligatoriske vaccinationer til alle i et kvarter i New York, som har været udsat for mæslingevirus. Det skriver nyhedsbureauet Associated Press.

Bill de Blasio kalder situationen i Williamsburg-sektionen i Brooklyn en "krisesituation". Her er 250 mennesker blevet ramt af mæslinger siden september sidste år. De fleste af dem er medlemmer af et ultraortodokst jødisk samfund.

Borgmesterens ordre gælder alle, der bor, arbejder eller går i skole inden for fire postnumre i området. Ordren betyder, at alle, der ikke er vaccineret, og som kan være blevet udsat for mæslingevirus, skal vaccineres - det gælder også alle børn, der er over et halvt år gamle. Dem, der overtræder påbuddet, risikerer bøder på 1000 dollars (cirka 6600 kroner, red.).

- Hvis alle simpelthen samarbejder hurtigt, er der ingen, der behøver betale bøder, siger Bill de Blasio ifølge AP.

Tidligere på ugen beordrede myndighederne i New York religiøse skoler, børnehaver og vuggestuer til at forbyde uvaccinerede børn adgang - ellers risikerer de at blive lukket.

Det højeste tal siden 1991

Myndighederne i New York siger, at i alt 285 tilfælde af mæslinger er blevet bekræftet, siden udbruddet startede. Det er det højeste tal i byen siden 1991.

To tredjedele af alle de mæslingetilfælde, der blev konstateret i USA, skete i New York. Endnu et religiøst jødisk samfund nord for byen - med tætte bånd til Brooklyn, Rockland County - har også oplevet et stort udbrud. Her er 166 tilfælde af mæslinger blevet konstateret siden oktober sidste år.

I sidste uge blokerede en statslig dommer et forsøg fra myndighederne i Rockland County på at forhindre, at smitten bredte sig. Myndighederne ville forbyde uvaccinerede børn adgang til offentlige områder, men det forbud blev afvist af dommeren.

Ifølge et andet amerikansk medie CNBC er der rapporteret om mæslingeudbrud i 19 amerikanske stater i 2019, og i øjeblikket er der udbrud i disse områder: New York City, Rockland County i staten New York, Washington, New Jersey, Santa Cruz County og Butte County i Californien samt Michigan. Udbrud defineres som tre tilfælde eller flere.