Trump siger farvel til minister

Ministeren for indenlandsk sikkerhed, Kirstjen Nielsen, har sagt op efter ønske fra Trump om en hårdere immigrations-politik.

Hun har været Trump-administrationens ansigt udadtil, når den hårde immigrationslinje skulle forklares. Hun har forsvaret ”nultolerance-politikken” ved grænsen, hvor børn og forældre blev skilt fra hinanden. Og hun har stået i spidsen for arbejdet med at bygge Trumps lovede mur.

Nu har ministeren for indenlandsk sikkerhed, Kirstjen Nielsen - hendes bedsteforældre på farens side kom til USA fra Danmark - sagt op efter et møde med præsident Trump i Det Hvide Hus.

Trump skriver på Twitter, at han ønsker at takke Nielsen for hendes arbejde. Den nye chef for ministeriet for indenlandsk sikkerhed bliver Kevin McAleenan, som indtil nu har været chef for USA's told- og grænsesikkerhedsbureau, CBP.

Trump ønsker hårdere linje ved grænsen

Opsigelsen fra Nielsen kom efter et møde med Trump, som ikke fremgik af præsidentens offentlige kalender. Det er samtidig en opsigelse, der kommer blot tre dage efter, at Det Hvide Hus abrupt trak nomineringen af Ronald Vitiello som direktør i styrelsen for immigration og grænsehåndhævelse tilbage.

Præsident Trump forklarede, at han ville have en, der var ”hårdere” til at styre landets indvandringspolitik.

Kirstjen Nielsen har flere gange været på kant med præsidenten. Allerede sidste forår var det en offentlig hemmelighed i Washington, at Trump var utilfreds med indsatsen for at stoppe de store 'migrant-karavaner', der ankom til den amerikanske grænse.

I de seneste måneder er antallet af migranter ved grænsen steget til det højeste niveau i et årti. Til præsident Trumps tydelige frustration.

- Vi kan ikke tage jer længere. Kan ikke tage jer. Vores land er fyldt op. Vores område er fyldt. Sektoren er fuld. Vi kan ikke tage jer længere, jeg er ked af det, sagde Trump under et besøg ved grænsen i weekenden med henvisning til de mange migranter.

Det ligner en fyring. Da Kirstjen Nielsen gik ind til mødet, var det ikke planen, hun skulle forlade jobbet. Hun fortalte sine kolleger, at hun skulle til møde i Det Hvide Hus, men hun sagde ikke, at det handlede om noget alarmerende. Da hun forlod mødet med Trump, havde hun ikke længere noget arbejde.
Vi ved fra kilder i Det Hvide Hus, at Trump længe har set skævt til Kirstjen Nielsen, som har været minister for national sikkerhed – og har haft ansvaret for immigrationsområdet. Trump synes ikke, hun har været barsk nok - og at hun har ført hans barske immigrationspolitik reelt nok ud i livet.

Kirstjen Nielsen presset af stadig flere migranter ved grænsen

Washington Post skriver, at Nielsen ikke selv valgte at gå, men blev presset til det på aftenens møde med Trump. CBS News oplyser, at det er præsidentens utilfredshed med Nielsens indsats på asyl- og immigrationsområdet, der er årsagen. Og i New York Times fremgår det, at Trump ønskede mere handling ved grænsen - herunder at blokere migranters mulighed for at søge asyl. Et skridt, der ikke er lovligt.

Den demokratiske flertalsleder i Repræsentanternes Hus, Nancy Pelosi, udtrykker bekymring over signalet, som Nielsens opsigelse sender.

- Det er højst alarmerende, at den minister i Trump-regeringen, der satte børn i bure, nu eftersigende stopper, fordi hun ikke er ekstrem nok for Det Hvide Hus, skriver hun i en pressemeddelelse. Udtalelsen om børn i bure henviser til rapporter sidste år i forlængelse af Trumps politik om at adskille børn fra deres forældre ved grænsen.

Trods meldinger om interne stridigheder er Kirstjen Nielsens opsigelsesbrev blottet for kritik af Trump-administrationen. I sit brev – og i en række tweets – roser hun ministeriets arbejde mod illegal immigration, cyberangreb, terror og narkokriminalitet.

- Jeg er overbevist om, at vores land er tryggere i dag, end da jeg blev en del af administrationen. Vi har taget store skridt fremad for at beskytte amerikanere, skriver hun.

Hele Kirstjen Nielsens opsigelsesbrev kan læses her.