Udland

Secret Service-direktør stopper - Trump har udnævnt efterfølger

USA's Secret Service-direktør Randolph Alles vil ifølge Det Hvide Hus træde tilbage inden længe. Erin Scott / Ritzau Scanpix

Det sker kort efter en alvorlig sikkerhedsbrist i Trumps private klub.

Direktøren for USA's Secret Service, Randolph Alles, forlader sit job. Det oplyser Det Hvide Hus ifølge Reuters.

Trump har valgt James Murray, der har gjort karriere som agent i Secret Service, til at tage over for Randolph Alles.

Det er kun få dage siden, Donald Trump gav udtryk for, at "han ikke kunne være mere tilfreds med Secret Service".

Bemærkningen faldt, efter en kinesisk kvinde lykkedes med at få adgang til præsidentens private klub Mar-a-Lago i Florida på ulovlig vis. Det gjorde hun ved at fortælle Secret Service-agenter, at hun skulle benytte poolområdet.

Med sig havde hun fire mobiltelefoner, en bærbar computer og et USB-stik med computervirus i sin taske.

- Secret Service har gjort et fantastisk job fra dag ét. Jeg er meget tilfreds med dem, svarede Trump flere reportere i Det Hvide Hus, da han blev spurgt til episoden.

Lyn-analyse

Randolph Alles afsked kan hænge samme med den kinesiske kvinde, der fik adgang til Mar-a-Lago. Det er en alvorlig og amatøragtig sikkerhedsbrist fra Secret Services side. Men det er næppe den eneste grund til, at Trump vil af med Randolph Alles. Politiske kommentatorer i USA spekulerer i, om Trump er igang med en større udrensning på hele immigrations- og sikkerhedsområdet. Der er kommet flere illegale indvandrere til under Trumps regeringsperiode, og det er han langt fra tilfreds med. Derfor ønsker han endnu skarpere folk på posterne. 

Udskiftning i Trumps rækker

Randolph Alles refererede inden annonceringen af sin afgang direkte til ministeren for Homeland Security eller indenlandsk sikkerhed. Indtil sent søndag aften hed hun Kirstjen Nielsen.

Officielt har Kirstjen Nielsen sagt op, men TV 2's korrepsondent Jesper Steinmetz påpeger, at der reelt kan være tale om en fyring, der bunder i, at Trump er utilfreds med antallet af asylansøgere fra grænsen med Mexico.

USA's præsident, Donald Trump, vil gerne have en hård politik på grænsen mod Mexico. Det har han aldrig lagt skjul på, men i de seneste dage har han for alvor sat handling bag ordene med udskiftninger i sin stab.

For tre dage side trak han meget uventet nomineringen af Ronald Vitiello som direktør i styrelsen for immigration og grænsehåndhævelse tilbage.

Lyn-analyse

Det ligner en fyring. Da Kirstjen Nielsen gik ind til mødet, var det ikke planen, hun skulle forlade jobbet. Hun fortalte sine kolleger, at hun skulle til møde i Det Hvide Hus, men hun sagde ikke, at det handlede om noget alarmerende. Da hun forlod mødet med Trump, havde hun ikke længere noget arbejde.

Vi ved fra kilder i Det Hvide Hus, at Trump længe har set skævt til Kirstjen Nielsen, som har været minister for national sikkerhed – og har haft ansvaret for immigrationsområdet. Trump synes ikke, hun har været barsk nok - og at hun har ført hans barske immigrationspolitik reelt nok ud i livet.

Veteran takker af

Randolph Alles, der nu er 65 år, er veteran fra det amerikanske Marinekorps og har siddet i ledelsen for styrelsen for immigration og grænsehåndhævelse.

Hans afløser, James Murray, tager over i starten af maj, fortæller Det Hvide Hus' pressetalskvinde Sarah Sanders ifølge nyhedsbureauet AP.

Secret Service har blandt andet ansvaret for at passe på USA's præsident, diplomater i USA og regeringschefer på besøg i landet.