Udland

Ekspert om Netanyahu-meldinger før valg: Han jagter stemmer på højrefløjen

Den israelske premierminister Benjamin Netanyahu har sagt, at han vil annektere bosættelser på den israelske vestbred.

Tirsdag går de israelske vælgere til stemmeurnerne ved parlamentsvalget i landet, og op til valget er premierminister Benjamin Netanyahu kommet med en melding om, at han vil annektere bosættelserne på den israelske vestbred. I alt bor der 400.000 israelerne på vestbredden.

Centrum-højre koalitionen i Israel med Netanyahus Likud-parti i spidsen står ifølge den sidste tilladte meningsmåling, der blev gennemført fredag, til at få 66 af de 120 sæder i det israelske parlament, Knesset. Det skriver blandt andet Hareetz.

- Det er klart, at hvis Netanyahu rent faktisk gennemfører det, vil det skabe konfrontationer med palæstinenserne i området, siger Mellemøst-ekspert Danny Raymond, der er studielektor på Aalborg Universitet.

Men han tror ikke, at Netanyahu rent faktisk har tænkt sig at gennemføre det.

- Han trækker kaniner op ad hatten. Det er noget, han siger, for at trække stemmer fra det yderste højre over til Likud, siger Danny Raymond.

Venter på fredsplan

Erfaringerne viser ifølge Danny Raymond, at selv om konfrontationerne indimellem er kommet, har Netanyahu rent faktisk forsøgt at undgå dem.

- Palæstinenserne har heller ikke nogen interesse i konfrontationer i øjeblikket. De er svækket, siger Danny Raymond.

Det, der ifølge ham på den lange bane kan føre til konfrontationer, er den generelle situation i området.

- Det, man får med Netanyahu, er status quo, og det er klart, at mere status quo kan slide på forholdet mellem israelere og palæstinensere på den lange bane, siger han.

Som et bagtæppe til valget lurer Donald Trumps fredsplan for området.

- Der er jo ikke nogen fredsproces i øjeblikket. Alle venter på, at Trump lægger sin Mellemøst-plan frem. Vi ved ikke, hvad den kommer til at indeholde, men vi ved den er blevet til efter konsultationer med den arabiske verden, siger Danny Raymond.

Tæt forhold til Trump

Bosættelser opført i de områder, som Israel har holdt besat siden Seksdageskrigen i 1967, er ulovlige ifølge det internationale samfund. Opførelsen af nye bosættelser opfattes som en hindring for fred.

Over 400.000 israelere bor i bosættelser på Vestbredden. Yderligere 200.000 bor i bosættelser i det besatte Østjerusalem.

Netanyahu har et tæt forhold til Trump. Den palæstinensiske præsident, Mahmoud Abbas, afbrød forbindelserne til Washington, efter at den amerikanske præsident i december 2017 erklærede Jerusalem for Israels hovedstad.