Udland

Vil stene homoseksuelle til døde - firmaer boykotter stenrig sultan

Danmark vil snarest muligt tage sagen op i FN for at lægge maksimalt pres på Bruneis sultan.

Regnbueflag, bannere og plakater med opråb mod homofobi og opfordringer til boykot fyldte lørdag gadebilledet foran det femstjernede luksushotel The Dorchester i London.

Jeg vil på Danmarks vegne udtale min allerskarpeste fordømmelse

Udenrigsminister Anders Samuelsen

Hotellet ejes af en af verdens rigeste mænd, sultanen af Brunei, Hassanal Bolkiah.

Knap 70 procent af befolkningen i den lille oliestat på øen Borneo er muslimer. Brunei har de senere år bevæget sig i retning af en mere konservativ form for islam, og siden 2014 har landet gradvist indført sharialov.

Fakta om Brunei

  • Brunei ligger på den tropiske ø Borneo i Sydøstasien.
  • Det lille kongedømme er med sine knap 6000 kvadratkilometer lidt mindre end Sjælland.
  • Der bor cirka 440.000 mennesker i Brunei.
  • Sultan Hassanal Bolkiah har siddet tungt på magten i landet siden 1967.
  • Blev selvstændigt i 1984 efter at have været britisk koloni.
  •  Indbyggerne i Brunei har velfærdsgoder som gratis lægehjælp og uddannelse og betaler ingen skat.

Kilder: National Geographic, The World Factbook, AFP.

Det betyder blandt andet, at alle homoseksuelle i Brunei fra og med 3. april i år risikerer at blive stenet eller pisket til døde.

Fra 3. april vil alle muslimer i Brunei være underlagt sharia. Video: David Buch

Vrede verden over

Indførelsen af sharia i Brunei har skabt vrede verden over.

Organisationen Amnesty International har taget afstand til den strenge lovgivning, mens stjerner som Elton John og George Clooney offentligt har kritiseret Brunei og opfordret til blandt andet boykot af Bruneis mange luksushoteller i verdens storbyer.

Peter Tatchell, der er forkæmper for LGBT+-personers internationale rettigheder, stod bag demonstrationen lørdag foran The Dorchester i London.

- Sultanen af Brunei forbryder sig ikke kun mod internationale menneskerettigheder, han overtræder også de løfter, han har givet i forhold til at overholde Commonwealth-aftalen, der garanterer ligestilling og ikke-diskriminering, sagde Peter Tatchell lørdag med henvisning til, at Brunei er en del af det britiske statssamfund (Commonwealth).

Tyveri koster en hånd

Den nye sharialov i Brunei betyder også, at førstegangstyveri vil føre til amputation af højre hånd. Anden gang ryger venstre fod af.

Brunei bliver det første land i Øst- og Sydøstasien, der på nationalt plan får et shariapanel i stil med mange mellemøstlige lande. Den nye sharialovgivning betyder også, at det giver dødsstraf at fornærme profeten Muhammed. Det gælder både for muslimer og ikke-muslimer.

- Endnu mere bekymrende ved sultanens handling er det, at han jo faktisk kopierer de afstraffelser, som Islamisk Stat indførte i Irak og Syrien, sagde Peter Tatchell.

I henhold til Bruneis grundlov fra 1959 er sultanen statsoverhoved med fuld udøvende magt.

Et statsråd bestående af 14 medlemmer, valgt af ham selv, assisterer sultanen. Sultanen er selv statsminister, finansminister og forsvarsminister. Kronprinsen er udnævnt som seniorminister og sultanens bror, prins Mohamed, er udenrigsminister.

Firmaer dropper samarbejde

Samtidig med protesterne i London stiger det internationale pres på den lille østat i Det Sydkinesiske Hav.

The University of Aberdeen planlægger at tilbagekalde en hædersbevisning, som universitetet tidligere har givet sultanen af Brunei.

- The University of Aberdeen er åbent og inkluderende over for alle. I lyset af de nye informationer vil dette anliggende blive rejst med vores hædersbevisnings-komité, siger en talsmand fra universitetet ifølge Sky News.

Samtidig har flere firmaer verden over meldt ud, at de nu vil afbryde forretningsaktiviteter med forbindelse til Brunei.

Det verdensdækkende rejseselskab STA Travel vil ikke længere sælge flybilletter til Royal Brunei Airlines.

- Vi har taget dette standpunkt for at bidrage med vores stemme til, at Brunei dropper denne lovgivning – og som støtte til LGBTQI-personer i hele verden, hedder det i en udtalelse fra STA Travel.

Virgin Australia Airlines har stoppet et samarbejde med Royal Brunei Airlines, der gav rabatter på flybilletter til Virgin-ansatte.

Deutsche Bank har nægtet deres ansatte at bo på de ni Dorchester Collection-hoteller, der er ejet af Brunei Investment Agency (BIA).

Samuelsen fordømmer lov

The Dorchester Collection har appelleret til, at boykotten af kædens hoteller bliver droppet og understreger, at deres værdier er "langt væk fra ejerskabets politik".

- Vi forstår folks vrede og frustration, men det her er en politisk og religiøs sag, som vi mener, ikke skal gå ud over vores hoteller og 3630 medarbejdere, skriver The Dorchester Collection i en erklæring.

En kampagne på de sociale medier har fået Transport of London (TfL) til at fjerne en række reklamer for Brunei på grund af "stor offentlig følsomhed", som det hedder i en kommentar fra TfL.

Bruneis sharialov møder også hård kritik fra flere regeringer verden over.

Danmarks udenrigsminister, Anders Samuelsen (LA), siger i en skriftlig kommentar:

- Jeg vil på Danmarks vegne gerne udtale min allerskarpeste fordømmelse.

- Vi vil nu snarest muligt tage sagen op i FN's Menneskerettighedsråd for at lægge maksimalt pres på Brunei for at afskaffe både dødsstraffen og andre inhumane straffemetoder, siger udenrigsministeren.

EU og FN bakker op om kritik

Ifølge en talsmand fra Storbritanniens udenrigsministerium har også den britiske udenrigsminister i samtaler med sin kollega fra Brunei udtalt dyb bekymring over udviklingen.

- Ministeren gjorde det klart, at ingen mennesker skal risikere forfølgelse eller diskrimination på grund af hvem de er, eller hvem de elsker. Disse straffe overtræder ikke kun internationale menneskerettigheder, de er også grusomme, umenneskelige og nedværdigende, lyder det fra talsmanden.

I en skriftlige kommentar fra EU hedder det, at den nye lovgivning i Brunei "er ensbetydende med tortur, ondsindede handlinger og umenneskelig og nedværdigende behandling".

FN har ifølge nyhedsbureauet Reuters kaldt lovgivningen i Brunei for "ondsindet og umenneskelig".

Sultan: Brunei er et retfærdigt land

Sultan Hassanal Bolkiah holdt onsdag en tale nær Bruneis hovedstad, Bandar Seri Begawan.

Her opfordrede han til strengere islamisk opdragelse.

Han nævnte dog ikke direkte den nye lovgivning.

- Jeg ønsker at se den islamiske opdragelse i landet vokse sig stærkere, sagde han i en tv-transmitteret tale.

Her understregede han, at Brunei er et "retfærdigt" land og et "sikkert og harmonisk" land at besøge.