Mays egne advarer mod udsigt til EU-valg: - Det ender ikke godt

16x9
Theresa May svarede lørdag aften igen på kritikken af forhandlingerne med Labour. Det afgørende er at gennemføre Brexit, siger hun. Foto: Hannah Mckay / Ritzau Scanpix

Samtidig siger Theresa May, at det kan ende helt uden Brexit, hvis ikke en aftale snart godkendes.

Med mindre end en uge til Storbritanniens udtræden af EU hersker der fortsat stor uvished om, hvilken fremtid briterne går i møde.

Efter sidste måneds udsættelse af Brexit hedder deadline nu fredag 12. april. Men premierminister Theresa May ønsker en ny udsættelse, noget der ifølge EU vil kræve, at briterne deltager i næste måneds valg til Europa-Parlamentet.

Netop dette scenarie er dog noget nær det værst tænkelige, lyder det fra flere fremtrædende medlemmer af Mays konservative parti ifølge avisen The Observer.

- Britisk deltagelse i EU-valgene, tre år efter et flertal af det britiske folk stemte for at forlade EU, vil være en kæmpe politisk fejl. Resultatet vil formentlig blive dårligt for mainstream-partierne, mens det vil være en kæmpe mulighed for mere ekstreme partier, siger Graham Brady, der er formand for den konservative parlamentsgruppe kendt som 1922-komitéen.

Ifølge avisen frygter Mays partifæller, at mange konservative vælgere vil boykotte et eventuelt valg, hvilket vil åbne døren for det yderligtgående højre og Nigel Farages nye Brexit-parti.

Derfor skal der gøres alt for at sikre, at Storbritannien forlader EU i den nærmeste fremtid, så man undgår behovet for at gennemføre et EU-valg, fastslår den konservative gruppeformand.

Lang udsættelse kan koste May posten

Et andet medlem af den konservative gruppe, tidligere minister Nigel Adams, siger til The Observer, at over 170 konservative parlamentsmedlemmer i sidste uge underskrev et brev til premierministeren, hvor de understregede, at May for alt i verden skulle undgå britisk deltagelse ved det europæiske valg i maj.

- Det ender ikke godt, hvis det sker, siger Nigel Adams, der tidligere på ugen trak sig som minister i Mays regering.

Nigel Adams trak sig onsdag som minister for Wales. Det skete i protest mod Theresa Mays invitation til Brexit-forhandlinger med Labour.
Nigel Adams trak sig onsdag som minister for Wales. Det skete i protest mod Theresa Mays invitation til Brexit-forhandlinger med Labour. Foto: Odd Andersen / Scanpix Denmark

På onsdag mødes Theresa May med resten af EU, og hvis Mays eneste svar på det nuværende Brexit-dødvande er at forhandle en lang forlængelse hjem, vil hun blive mødt med et massivt pres for at gå af, fortæller Adams.

- Jeg og mange andre konservative vil foretrække at forlade EU med vilkår som Verdenshandelsorganisationen (WTO) frem for en ydmygende, lang forlængelse, som tvinger os til at deltage i det europæiske valg.

May: Brexit med aftale eller intet Brexit

Mens presset vokser i baglandet, kom Theresa May lørdag aften med en ny appel til det britiske parlament om at stemme en Brexit-aftale igennem.

Jo længere, der går, jo større er risikoen for, at Brexit falder helt til jorden, fastslog premierministeren.

- Da parlamentet har gjort det klart, at det vil forhindre Storbritannien i at forlade EU uden en aftale, har vi nu et klart valg: at forlade EU med en aftale eller helt at lade være.

May vil på onsdagens møde med de resterende EU-lande anmode om en udsættelse af Brexit til 30. juni. Ifølge May vil det give briterne tid til at stemme en aftale igennem og stadig forlade EU, inden et nyt Europa-Parlament mødes for første gang i begyndelsen af juli.

Tidligere har EU stået skarpt på, at Storbritannien ikke kan forblive medlem senere end 22. maj uden at deltage i det europæiske valg.

Samarbejder med oppositionen

Sideløbende kæmper Theresa May for at finde en måde at lande et flertal i det britiske parlament for sin skilsmisseaftale med EU.

I denne uge indledte hun forhandlinger med oppositionspartiet Labour, hvilket har ført til fornyet kritik fra de største Brexit-fortalere i det konservative parti, der frygter, at forhandlingerne kan ende ud i et blødere Brexit-forløb.

Den britiske premierminister står dog fast på, at den eneste måde at levere et europæisk farvel er ved at få godkendt en aftale. Uanset hvilket tværpolitiske samarbejde det måtte kræve.

- Folkeafstemningen var ikke en kamp mellem partierne, og når jeg snakker med folk, siger de til mig, at de forventer, at deres politikere samarbejder, når nationale interesser kræver det, udtalte May i en meddelelse lørdag aften.

Lykkes det Theresa May at forhandle en kort forlængelse hjem med EU, er hendes forventning, at hun kan samle flertal bag en aftale, så briterne forlader den europæiske union inden for seks uger.