Udland

Swedbank: Fyrede dansk direktør - nu er han selv blevet fyret

Bestyrelsesformanden i Swedbank Lars Idermark er blevet fyret. 10010 Janerik Henriksson/tt / Ritzau Scanpix

Bestyrelsesformanden i Swedbank, Lars Idermark, stopper i forlængelse af sag om hvidvask, oplyser banken.

Bestyrelsesformand i Swedbank Lars Idermark forlader banken i kølvandet på sag om hvidvask.

Det oplyser Swedbank i en meddelelse.

Stoppet kommer, få dage efter at han stod i spidsen for fyringen af bankens daværende administrerende direktør, danskeren Birgitte Bonnesen.

Lars Idermark har sideløbende med posten hos Swedbank været øverste direktør for koncernen Södra Skogsägarna, der blandt andet ejer skove og savværker. En post som Lars Idermark, grundet det massive fokus på hans person, heller ikke mener, at han kan fortsætte på.

- I forlængelse af den heftige debat om Swedbank og spørgsmålene om bankens kontrol af mistænkelige overførsler i Baltikum har jeg konkluderet, at medieopmærksomheden ikke er forenelig med mit job som direktør for Södra, siger han i en meddelelse.

Sagen vokser

Den formodede hvidvasksag i Swedbank er de seneste uger løbende vokset sig større efter afsløringer i medierne.

Da de første afsløringer kom frem i februar, lød beløbet på omkring 40 milliarder svenske kroner, men ifølge mediet SVT er der tale om mistænkelige overførsler for mere end 1400 milliarder svenske kroner i Baltikum.

Lars Idermark siger, at det har føjet rundt med udsagn, som banken har haft svært ved at dæmme op for.

- Det har på grund af den intense mediesituation været svært at komme frem med proportioner og fakta og rette deciderede fejl. Derudover skal vi altid respektere bankhemmeligheder samt gældende love og regler i de markeder, vi er i. Det har givet ekstra kompleksitet i forhold til aspektet omkring kommunikation, siger Lars Idermark.

Den danske direktør

Danske Birgitte Bonnesen blev først fredet, men få dage senere 28. marts, blev hun fyret som administrerende direktør i den svenske storbank. Det skete få dage efter, at de svenske myndigheder har ransaget Swedbank.

- Udviklingen over de seneste dage har skabt et enormt pres på banken. Derfor har bestyrelsen besluttet at fyre Birgitte Bonnesen fra hendes position, skrev den nu fyrede bestyrelsesformand i Swedbank, Lars Idermark, dengang i en pressemeddelelse.

Bankens finansdirektør, Anders Karlsson, er indtrådt som midlertidig administrerende direktør, mens næstformand i bestyrelsen Ulrike Francke bliver ny formand for Swedbanks bestyrelse.