Udland

Mystisk kvinde snød sig ind i Trumps private klub med fire skjulte telefoner

Donald Trumps residens ligger i West Palm Beach i staten Florida. Joe Raedle / Ritzau Scanpix

Donald Trumps livvagter har anholdt en kinesisk kvinde, der ligner en spion, men måske bare er en turist, der er havnet meget langt hjemmefra.

Hvordan snyder man sig vej ind i Donald Trumps private klub i Florida?

Altså, hvis man er kineser og har gemt fire mobiltelefoner, en bærbar computer og et USB-stik med computervirus i sin taske?

Det spørgsmål blev besvaret 30. marts - ifølge retsdokumenter fra en distriktsdomstol i det sydlige Florida.

Men der er et spørgsmål, som dokumenterne ikke besvarer.

Hvad kvinden med de fire mobiltelefoner og computervirussen egentlig var i færd med, har de amerikanske myndigheder nemlig ikke opklaret, og nu ser det ud til, at sagen trækker tråde til stifteren af en række massageklinikker med blakket ry, et arrangement ved navn 'Safari-aften' og præsidentens eget forretningsimperium.

Affæren begyndte lidt over middag lørdag, da en kinesisk kvinde mødte op ved indgangen til Donald Trumps palæ Mar-a-Lago ved Floridas østkyst.

Præsidenten selv var indkvarteret i palæet, men på det tidspunkt var han ude for at spille golf, skriver Miami Herald. USA's førstedame Melania Trump var imidlertid hjemme.

Retsdokument med vidneudsagn om den kinesiske kvindes færden.

Men man kommer ikke bare sådan ind på præsidentens enemærker, og allerede ved indgangen til matriklen er der et sikkerhedstjek. Det var her, at kvinden ifølge retsdokumenterne mødte op med to pas som eneste adgangsbillet.

En badegæst fra Kina

Navnet i begge pas var Yujing Zhang, statsborgerskabet var kinesisk, og alderen var 32 år.

Yujing Zhang bad om lov til at benytte klubbens swimmingpool, men folkene ved indgangen kunne ikke umiddelbart finde hende på listen over mennesker med adgang til den private klub i Mar-a-Lago.

Men der stod en anden person ved navn Zhang på listen, og efter en diskussion, og hvad Secret Service efterfølgende har kaldt "et potentielt problem med sprogbarrieren", lod sikkerhedsvagterne kvinden komme ind. De har forklaret, at de troede, kvinden var datter af den Zhang, som godt måtte komme ind på området.

Donald Trump var på besøg i Florida i weekenden - billedet her er inde fra ejendommen.

Inde bag porten ventede en chauffør i en golfvogn på at tage imod klubbens gæster, så de slipper for at gå til deres destination.

Den 32-årige kvinde steg om bord, og da chaufføren spurgte hende, hvor hun ønskede at blive sat af, svarede hun:

- Det ved jeg ikke.

Derfor besluttede chaufføren at køre kvinden til hovedindgangen - forbi flere advarselsskilte og tre bevæbnede vagter.

Her blev kvinden sat af, og hun gav sig ifølge et vidne fra Secret Service til at læse advarselsskiltene grundigt, inden hun gik ind.

Porten ind til Mar-a-Lago.

Et møde i venskabsforeningen

Kvinden passerede metaldetektorerne og kom ind i forhallen, hvor en kvindelig receptionist tog imod.

Receptionisten måtte spørge flere gange, inden kineseren til slut forklarede, at hun skulle deltage i et arrangement for FN's amerikansk-kinesiske venskabsforening senere på aftenen.

Arrangementet fandtes ikke.

Det vidste receptionisten med det samme, og da hun tjekkede gæstelisten, kunne hun se, at Yujing Zhang ikke optrådte på den. Derfor tilkaldte hun hjælp fra Donald Trumps livvagter i Secret Service.

Normalt er dette noget af det nærmeste, turister kommer på Mar-a-Lago.

Indtil nu kunne hele historien bare have handlet om en forvirret kinesisk turist, men da agenterne undersøgte kvindens ejendele, blev de mistænksomme.

Hun havde fire mobiltelefoner, en bærbar computer og et USB-stik på sig, og under afhøringen talte kvinden pludselig bedre engelsk end før.

Kvinden gav tilladelse til, at agenterne kunne gennemsøge hendes elektroniske hjælpemidler, og på USB-stikket fandt myndighederne så en computervirus.

Yujing Zhang forklarede også, at en af hendes venner - en mand ved navn Charles - havde bedt hende om at rejse fra Shanghai til Florida for at tale med Donald Trumps familie om de økonomiske relationer mellem USA og Kina.

Kinas præsident, Xi Jinping, har også været på besøg hos Donald Trump i Florida.

Da agenterne ville vide mere om manden Charles, kunne kvinden kun fortælle, at de aldrig havde mødtes i virkeligheden, men at han havde bedt hende om at tage på rejsen via en samtale på beskedtjenesten Wechat.

Trumps kinesiske veninde

Affæren ved indgangen, hvor Yujing Zhang havde bedt om at benytte klubbens swimmingpool, udlagde kvinden som en misforståelse. Hun havde da heller ikke badetøj i tasken, da den blev gennemsøgt, fremgår det af retsdokumenterne.

Nu står de amerikanske myndigheder så med lidt af et mysterium.

Er kvinden en naiv turist, en hemmelig agent eller noget helt tredje?

Og hvor havde hun fået den idé, at der var møde i FN's amerikansk-kinesiske venskabsforening langt inde bag sikkerhedsvagterne i Donald Trumps klub 30. marts?

Svaret er lidt indviklet, men indtil for nylig var der faktisk planer om hele to arrangementer i præsidentens klub lørdag aften.

Det ene arrangement - en gallafest - blev markedsført som 'Safari-aften', og Donald Trumps søster Elizabeth Trump Grau skulle have deltaget.

En reklame for safari-festen i Mar-a-Lago.

Det andet arrangement hed 'Internationalt Eliteforum for Ledere'.

Nu er der selvfølgelig langt fra et møde i en amerikansk-kinesisk venskabsforening under FN til en gallafest med et eksotisk navn og et møde for internationale ledere, men hvis man ser på, hvem der solgte billetter til arrangementerne, er der faktisk en forbindelse.

Begge arrangementerne i Mar-a-Lago blev nemlig markedsført af en kvinde ved navn Cindy Yan. Hun er en kendt Trump-støtter og stifter af en række massageklinikker i Florida. Den slags massageklinikker, hvor man også kan tilkøbe ekstra ydelser - ifølge en række afsløringer fra avisen Miami Herald.

Cindy Yang med USA's præsident Donald Trump.

Cindy Yang, der støtter det republikanske parti økonomisk, havde imidlertid været nødt til at aflyse arrangementerne i Mar-a-Lago 30. marts på grund af en uheldig sag.

En uheldig sag

Udover sin karriere i massagebranchen arrangerer den kinesiske forretningskvinde nemlig også rejser til USA for rige kinesere.

Cindy Yang på et signeret foto med Donald Trump.

Hun har taget selfies med en række amerikanske politikere - heriblandt også Donald Trump - og dem har hun brugt som middel til at sælge kinesiske rigmænd adgang til amerikanske politikere.

På sin hjemmeside - der nu er ude af drift - kaldte Cindy Yang arrangementet 30. marts for "en mulighed, man kun får én gang i livet", og et arrangement, hvor "kineseren er hovedperson".

Cindy Yang markedsførte et lignende arrangement på Mar-a-Lago sidste år, ifølge avisen Miami Herald.

Prisen for adgang og overnatning løb op i over 70.000 danske kroner for et besøg - penge, der til dels havnede i Trump-familiens lommer, fordi gæsterne blev indkvarteret på familiens hotel.

Cindy Yang med Donald Trumps søn Eric.

Forretningskvinden solgte også mulighed for at blive fotograferet sammen med Donald Trump - noget, der kan være ekstremt værdifuldt for kinesiske forretningsfolk, når de skal gøre forretning hjemme i Kina.

Efter afsløringerne i pressen i løbet af marts blev arrangementerne sidst på måneden imidlertid aflyst.

Charles fra venskabsforeningen

Afsløringerne fik politikere fra USA's demokratiske parti til at skrive et brev til forbundspolitiet FBI for at få indledt en efterforskning af Cindy Yangs eventuelle forbindelser til det kinesiske styre.

Jeg elsker gaven, der blev sendt til mit hjem, skriver Cindy Yang på dette Facebook-opslag.

Om de sene aflysninger kan forklare den kinesiske kvindes forsøg på at snyde sig vej forbi Secret Service, ved vi endnu ikke, men Cindy Yang arbejder ifølge Miami Herald sammen med en kinesisk partner, der hedder Charles Lee - altså samme fornavn, som den 32-årige nævnte efter anholdelsen.

Charles Lee har hjulpet med at sælge billetter til Cindy Yangs arrangementer, og han driver en gruppe ved navn 'FN's kinesiske venskabsforening' - altså næsten samme navn, der blev sagt til receptionisten på Mar-a-Lago.

Reklamemateriale for et af arrangementerne 30. marts, hvor Donald Trumps søster skulle deltage.

Gruppen har i øvrigt intet at gøre med FN. Den promoverer Kinas kommunistparti, men har også reklameret for arrangementer i Donald Trumps palæ Mar-a-lago.

Ifølge Miami Herald mener 'FN's kinesiske venskabsforening', at topchefers besøg i USA styrker diplomatiet og er i tråd med styrets ønsker.

Om den 32-årige Yujing Zhang er chef for noget, ved vi endnu ikke, men hun står til op mod seks år i et amerikansk fængsel og en bøde på, hvad der svarer til 2,3 millioner danske kroner.