Brexit

Endelig flertal for et Brexit-forslag i det britiske parlament

Nu stiller Underhuset klare krav til regeringen. Samtidig er regeringen og Labour begyndt at forhandle 'konstruktivt' med hinanden.

Ved midnatstid natten til torsdag lykkedes det for det britiske Underhus at finde flertal for en lov, der skal tvinge premierminister Theresa May til at bede EU om en udsættelse af Brexit og samtidig forhindre et Brexit uden en aftale.

Forslaget blev vedtaget med det snævrest tænkelige flertal på bare én stemme. Med 313 stemmer for og 312 stemmer imod.

Forslaget skal dog vedtages i det britiske parlaments andet kammer, Overhuset, før det er en realitet. Ifølge britiske medier, blandt andre BBC, stemmer Overhuset muligvis allerede om forslaget i dag, torsdag.

EU bestemmer

Selv om loven skulle blive vedtaget, har briterne imidlertid ingen sikkerhed for en udsættelse af tidsfristen. Det kræver nemlig, at EU endnu en gang accepterer at udsætte fristen, efter man tidligere blev enige om en kort forlængelse til 12. april.

Og denne dato blev understreget af EU-Kommissionens formand, Jean-Claude Juncker, under en debat i Europa-Parlamentet onsdag.

- Hvis ikke Underhuset har truffet en beslutning senest 12. april, vil en kort udsættelse ikke være mulig. At det ender med en afsked uden aftale 12. april, er blevet mere sandsynligt, sagde Juncker.

En længere udskydelse af Brexit er dog fortsat en mulighed, men det vil kræve, at Storbritannien holder valg til EU-Parlamentet.

'Aftalen kan ophæves'

Ifølge den britiske finansminister, Philip Hammond, vil Storbritannien anmode EU om en udsættelse, som giver briterne mulighed for at forlade EU, så snart en Brexit-aftale er vedtaget.

- Det handler mindre om længden af udsættelsen og mere om den mekanisme, der kan afslutte udsættelsen, når der er indgået en aftale. Det vigtige er nu, at der i enhver udsættelse fra EU er en absolut sikkerhed for, at så snart, der er indgået en aftale, kan vi ophæve udsættelsen, siger Hammond ifølge Reuters.

'Forfatningsmæssigt vanvid'

Forslaget, der nu er vedtaget i Underhuset, blev hastet igennem til vedtagelse på bare en enkelt dag. Det er en proces, der normalt tager måneder, og hastværket vakte stor vrede blandt modstandere af forslaget.

- Det er svært at påstå, at man kan have en grundig debat, når man maser forslaget gennem Underhuset på blot fire timer. Det er ikke en grundig debat, det er forfatningsmæssigt vanvid, protesterede en konservativ Brexit-tilhænger i Underhuset, Mark Francois, ifølge BBC.

Mens Underhuset debatterede, var den store Brexit-nyhed onsdag, at premierminister Theresa May og oppositionslederen Jeremy Corbyn mødtes for at forhandle om en Brexit-løsning, der kunne få bred politisk opbakning i parlamentet.

Begge parter beskrev officielt forhandlingerne som "konstruktive" umiddelbart efter mødet.

Talsmænd for premierministeren og for Labour sagde næsten enslydende, at forhandlingerne havde været konstruktive, og at "man havde aftalt rammerne for det fremtidige arbejde".

Labours leder, Jeremy Corbyn, var dog lidt mere forbeholden senere på dagen, hvor han kaldte forhandlingerne "nyttige, men resultatløse". Han sagde, at han havde forventet, at premierminister Theresa May ville være mere fleksibel, end hun viste sig at være.

- Der har ikke været så store ændringer, som jeg havde forventet, men vi fortsætter diskussionerne i morgen (altså i dag torsdag, red.) om de mere tekniske emner, sagde Jeremy Corbyn til avisen The Independent.