Udland

Indonesien lukker overrendt ferieø - her slås de også med for mange turister

Flere steder på kloden slås de med virkningerne af masseturisme.

De verdensberømte komodovaraner får et fredeligt år 2020.

Den indonesiske regering har nemlig besluttet at lukke Komodo Island for turister i et år.

Formålet er at give bestanden af kæmpevaraner lidt fred og få genoprettet naturen på øen med oprydning og genplantning af den naturlige vegetation, skriver den lokale avis Tempo.

Turistpresset har været eksplosivt stigende de seneste år. Alene fra 2017 til 2018 er besøgstallet i nationalparken steget fra 120.000 til 175.000, og en midlertidig lukning har været diskuteret længe. I sidste ende traf regeringen beslutningen, efter det i sidste uge kom frem, at 41 af de truede komodovaraner var blevet stjålet og solgt videre for mere end 500 millioner rupiah (cirka 230.000 danske kroner) per styk.

- Dyrene sælges til brug i traditionel medicin. Komodovaraner kan bruges som antibiotika, har Rofiq Ripto Himawan, der er politikommissær på Java, forklaret Reuters.

Paradisø overrendt

Lukningen af Komodo Island er blot den seneste lukning af turistmål i Asien, der er blevet så populære, at de er blevet kvalt i deres egen succes.

- Alle turister vil gerne opleve det unikke, og det gør, at de potentielt ødelægger det, som de gerne vil se, forklarer Jane Widtfeldt Meged, der er lektor på Center for Oplevelses- og Turismeforskning på Roskilde Universitet.

Thailand valgte sidste år at lukke den lille paradisiske strand Maya Bay, der blev berømt i filmen ’The Beach’ med Leonardo DiCaprio fra 2000. Filmens succes har siden begravet den lille ø i turister, hvilket har slidt på både øen og de omkringliggende koralrev.

I første omgang skulle øen være lukket for turister indtil oktober sidste år, men det er senere blevet forlænget på ubestemt tid. Ledelsen af de thailandske nationalparker har forklaret CNN, at lukningen vil vare ved, "indtil naturen vender tilbage til det normale".

I Filippinerne lukkede myndighederne sidste år den berømte Boracay Beach, som præsident Rodrigo Duterte havde beskrevet som "en kloak".

Både fordi turisterne hærgede fordrukne rundt på stranden og i byen, og - helt bogstaveligt - fordi de fleste af områdets nyopførte hoteller manglede kloaksystemer og ledte deres spildevand direkte ud i havet.

- De kloge finder en strategi for bæredygtighed. Ikke kun når det gælder truede dyrearter, men i alle sammenhænge må man finde ud af, hvor mange gæster man kan have, siger Jane Widtfeldt Meged og tilføjer, at alle fremskrivninger af turismen viser, at den vokser eksplosivt.

Først og fremmest i Indien og Kina er der millioner af nye medlemmer af middelklassen, der er på vej til at blive turister, siger hun.

Kun den ene ø

I Indonesien har regeringen valgt en afbalanceret løsning, så det ikke er hele Komodo-nationalparken, der bliver lukket.

Det er kun Komodo Island, som udgør hovedparten af nationalparken, der lukker.

Ifølge den seneste opgørelse rummer hele nationalparken cirka 2900 eksemplarer af den truede kæmpevaran, hvoraf 1700 lever på Komodo Island, 1000 på naboøen Rinca Island og resten på nogle småøer i nærheden.

Så turisterne kan stadig se varanerne på Rinca Island, hvis de skulle komme forbi i 2020.

Protester i Europa

Problemet med overturisme er ikke begrænset til Asien. Også i Europa har der været protester fra indbyggerne i byer som Barcelona, Amsterdam og Berlin, der føler, deres by bliver ødelagt at horder af turister.

I Venedig med 55.000 indbyggere og to millioner turister om året har man planer om at opkræve entre for at besøge byen som endagsturist.

I Rom er det blevet forbudt at sætte sig og spise på populære turistmål som Den Spanske Trappe.

Og i Dubrovnik har man indført videoovervågning, så man kan lukke for adgangen til den gamle bydel, når gaderne er overfyldte med turister.

I København oplever man indtil videre kun enkelte dage med overturisme, siger Jane Widtfeldt Meged fra Roskilde Universitet.

- På en sommerdag, hvor der ligger seks-syv krydstogtskibe til kaj med 1500-3000 gæster hver, siger hun.

Seneste tal fra Wonderful Copenhagen viser, at antallet af turister i København er steget med 74 procent i perioden 2008 til 2017.

Jane Widtfeldt Meged ser ingen vej udenom et opgør med den voldsomme stigning i turismen.

- Vækstraterne er urealistiske. Det skyldes blandt andet, at flyrejser er så billige. De er for billige i forhold til de miljømæssige konsekvenser. Hvis vi rejser mange gange om året, kan vi måske nøjes med mindre, uden det er synd for nogen af den grund. Det er forkert at sige, at alle har ret til at se de her dyr. Dyrene har først og fremmest ret til at leve, siger hun.

Forbudt at kaste op

I Boracay Beach på Filippinerne er man gået konsekvent til værks.

Området åbnede igen i oktober, men med en række skrappe begrænsninger. Antallet af turister blev midlertidigt sat ned fra 19.000 til 6000 ad gangen, og der blev opstillet en række krav for deres opførsel.

Blandt andet blev det forbudt at bygge sandslotte på stranden uden foregående tilladelse fra myndighederne.

Det er blevet forbudt at medbringe parasoller, kæledyr og plastikbestik på standen.

Og så er det blevet forbudt at kaste op på offentlige steder.