Udland

49-årig kvinde lever af at putte: Det spreder så meget glæde

Flere rapporter har konkluderet, at over halvdelen af amerikanerne føler sig ensomme. Det har skabt en ny industri.

49-årige Saundira Sam starter hver dag med at puste en dobbeltluftmadras op i sin stue og redder den derefter med en masse bløde puder og tæpper.

Derefter er hun klar til dagens første kunde, der har brug for at blive puttet.

TV 2s USA-korrespondent Jesper Steinmetz er på besøg hos den professionelle putter Saundira Sam

Saundira Sam er det, man i USA betegner som en professionel putter. Hun lever af at give folk det, de ikke får derhjemme – nemlig en masse kram og nusseri.

- Mit job er virkelig fantastisk. Det spreder så meget glæde og hjælper så mange forskellige mennesker med deres problemer, fortæller hun til TV 2.

Hun har i mange år arbejdet som psykolog, men hun følte ikke, at hun altid havde tilstrækkelige midler til at nå de optimale gennembrud med sine klienter.

Da hun hørte om professionel putning, var hun ikke i tvivl om, at hun ville skifte erhverv.

- Gennem putning opnår jeg helt andre resultater. Jeg kan få folk til at åbne op på en helt anden måde, og de gennemgår en meget hurtigere udvikling, end når vi bare taler. Der sker simpelthen noget i berøringen og den intime kontakt med et andet menneske, forklarer Saundria Sam.

En fremmed putter er bedst

Da TV 2s USA-korrespondent Jesper Steinmetz er på besøg hos den professionelle putter, er hendes dag fuldt booket med kunder.

Dagens første puttekunde er 56-årige Rochelle Reed, der er midt i en skilsmisse.

56-årige Rochelle Reed får putteterapi for at finde ro, trøst og støtte. 

Hun er igennem et par måneder kommet fast en gang om ugen hos Saundria Sam for at finde ro, trøst og støtte.

Så snart Rochelle Reed træder ind ad døren, går hun direkte hen mod den oppustelige luftmadras og beder om at blive holdt om.

- Hos Saundira kan jeg virkelig lade alle mine parader falde og give slip på alle følelser. Det er ikke altid rigtigt, at man har brug for at snakke. Nogle gange har man bare brug for at blive holdt om og mærke et andet menneskes nærvær. Pludselig føler man sig ikke helt så alene som før. Hendes putning giver mig håb, fortæller Rochelle Reed.

Og nogle gange kan netop det at blive puttet af en fremmed gøre hele forskellen.

- Det er ikke altid, at du kan bede et familiemedlem om at blive holdt om på den måde, som du har brug for. Og nogle gange er en professionel putter lige det, du har brug for, hvis det netop er din familie, der er problemet, fortæller hun.

Sundhedsforsikringen betaler for putningen

Flere rapporter har konkluderet, at USA er et land, hvor over halvdelen af befolkningen føler sig ensomme.

Det har nu skabt en ny industri i kraftig vækst, hvor over 1700 mennesker officielt er blevet certificerede professionelle puttere.

Der er intet seksuelt element i putteterapi.

Ikke nok med det, så er putning også blevet anerkendt som en terapiform, der kan hjælpe mange mennesker, og derfor får langt de fleste betalt deres puttetimer af deres sundhedsforsikring.

- Jeg elsker, at putning langt om længe bliver taget seriøst. Jeg oplever ugentligt, at læger henviser deres patienter til mig. Efterspørgslen på professionelle puttere stiger også hele tiden, fortæller Saundira Sam.

Og det er mange forskellige mennesker, som hun møder og holder om hver dag for at hjælpe dem.

- Jeg har mange krigsveteraner, ofre for seksuelle overgreb, mennesker, der har været udsat for et voldsomt traume, men også kvinder, der føler sig meget alene, og mænd, der ikke får nok nærhed af deres koner i ægteskabet. De ønsker ikke at være utro, så det at komme hos mig giver dem en mulighed for at få et basalt behov opfyldt, fortæller Saundira Sam.

Der er intet seksuelt i putningen

Dagens næste puttekunde er it-specialisten Tom Collins.

Han tager hurtigt jakken og skoene af, sætter sin telefon på lydløs og går direkte hen mod sengen.

- Saundira, jeg vil gerne ligge i lille ske, så du må gerne holde om mig og nusse mig i håret og på kinden samtidig, siger han til den professionelle putter, der har sat en time af til ham.

Putteterapi lærer Tom Collins, hvordan han skal udtrykke sine følelser og behov.

Tom Collins er single og kommer hver anden uge for at blive puttet af en helt særlig grund.

- Jeg har mange forliste forhold bag mig, og mange af dem er nok gået i stykker, fordi jeg ikke har været god nok til at udtrykke mine behov. Jeg er altid den, der giver i et forhold, men glemmer fuldstændig mig selv.

Hos Saundira lærer han derfor at udtrykke sine følelser og behov. Han lærer, at det er okay, at han også har lyst til at blive holdt og nusset om.

Både Tom Collins og Saundira Sam afviser, at putteterapien kan før til et forhold.

For mange kan det se ud, som om putningen mellem Tom Collins og Saundira Sam kunne føre til noget seksuelt, men det afviser de begge.

- Det er altså muligt at holde om hinanden, uden at det straks fører til noget seksuelt. Når mange ser os ligge her, så vil de straks tro, at der er et eller andet, som ikke passer, men det er kun, fordi folk forbinder berøring med noget seksuelt, men berøring er så meget mere end kun det, fortæller Tom Collins.

Holder puttefester med 13 mennesker

At berøring kan og skal forbindes med meget mere end noget, der blot fører til sex, forsøger Saundira Sam også at lære hendes kunder gennem puttefester.

Putte-fester kan åbne folks sind.

Hver måned holder hun en puttefest for 13 mennesker, der alle ender med at skulle putte med hinanden på kryds og tværs i større og mindre grupper.

- Puttefesterne åbner virkelig folks horisonter. Ingen kender hinanden, når de ankommer, men alle forlader festen gladere, fyldt med energi og inspiration, fortæller Saundira Sam, mens hun puster tre luftmadrasser op og har puder liggende over det hele.

David Lestin er cafeejer og er en af dagens puttegæster.

Han har været til mange forskellige puttefester, fordi det hjælper ham med at rykke ved en grundlæggende frygt.

- Vi lever i en verden lige nu, hvor vi lærer, at vi skal være bange for hinanden, at vi skal holde hinanden på afstand med en sund portion skepsis, fordi man aldrig ved, hvilke onde hensigter nogen kunne have.

Ingen kender hinanden, når de kommer til en putte-fest hos Saundria Sam.

- Når jeg deltager i puttefester og tvinger mig selv ud i at stole på andre mennesker og lære dem af kende, så føler jeg, at mit verdenssyn ændrer sig med kvantespring. Det er virkelig en skøn følelse, fortæller David Lestin, imens han ligger og putter med andre andre mennesker.

Saundria Sam er på trods af mange menneskers skepsis overfor hendes erhverv ikke i tvivl om, hvor effektiv putning er.

- Denne her form for terapi ændrer mennesker markant på kort tid. Det er på tide, at folk får øjnene op for, hvor magisk berøring og nærhed er for vores ve og vel, fortæller hun.