Udland

Politisk superstjerne eller distanceblænder: Beto O’Rourke sparker sin præsidentkampagne i gang

Beto O’Rourke er på alles læber i amerikansk politik, men har han, hvad der skal til for at blive den 46. amerikanske præsident?

Det nye lys på den demokratiske himmel Beto O’Rourke startede lørdag sin præsidentkampagne med hele tre vælgermøder i sin hjemstat Texas.

Ironisk nok slog han for alvor sit navn fast både nationalt og internationalt, da han tabte med 2.5 procent af stemmerne, hvilket svarer til omkring 5000 vælgere, til den tidligere republikanske præsidentkandidat Ted Cruz i kampen om en plads i senatet.

Det var den mindste margin siden 1978 i den notorisk røde stat Texas, der i næsten 30 år ikke har haft en demokratisk senator.

- Han har fået lidt golden boy-status blandt demokrater efter det tætte løb i Texas, og nogen har sågar sammenlignet ham med Obama på grund af hans talegaver. Det er måske at stramme det, men han er utroligt passioneret, og folk lytter til ham, siger Jesper Zølck, der dækker USA for TV 2's udlandsredaktion.

Lang vej til nomineringen

Det første vælgermøde blev afholdt i hjembyen El Paso.

Og selvom han rider på en bølge lige nu, så er der en lang vej at gå, før han eventuelt kan blive præsidentkandidat for det demokratiske parti, hvor det med 16 kandidater indtil videre ser ud til at blive det største felt af kandidater siden 2004.

- Beto O'Rourke har vist sig stærk i Texas, især med hensyn til at engagere sine vælgere og samle penge ind. Spørgsmålet er blot om demokraternes mest populære taber kan overføre det, der næsten fungerede i Texas til stater som Iowa og Florida, som er helt andre politiske størrelser, siger Jesper Zølck.

Måske for ’hvid’

Den unge, friske, skateboardkørende og tidligere basspillende kandidat har dog et problem, der kan være svært at gøre noget ved - nemlig hans hudfarve.

Vi har også allerede set et par tilfælde, hvor han har ændret holdninger i forhold til hans valgkamp til senatet.

Jesper Zølck

Historisk set har det ellers været en god kvalitet, hvis man stiller op til det amerikanske præsidentvalg, at man både er mand og hvid, men det er ikke så sikkert, at det er en fordel, hvis man gerne vil vælges af Demokraterne næste år.

- Det virker til, at græsrødderne i Det Demokratiske Parti foretrækker en kvinde, en etnisk minoritet eller en, der er begge dele. De vil gerne finde en kandidat, der kan udvide partiet, så det bliver andet end hvide mænd – og hvis man kigger på parlamentsvalget, så blev der netop stemt historisk mange af denne type ind, siger Jesper Zølck.

O'Rourke har enkelte mærkesager som integration, statsborgerskaber til de såkaldte dreamers, en legalisering af marihuana og en udvidelse af Medicare, men udover det, har han ikke mange politiske dagsordener.

- I forhold til flere af de andre kandidater som eksempelvis veteranen Bernie Sanders, der har årtiers politiske emner i bagagen, så står han svagere. Vi har også allerede set et par tilfælde, hvor han har ændret holdninger i forhold til hans valgkamp til senatet – så kan man selv vurdere, om det er en styrke eller en svaghed, siger Jesper Zølck.

Om han kan slå den siddende præsident, hvis han ender med at blive Demokraternes kandidat, kan være svært at spå om, men Jesper Zølck vurderer, at han i hvert fald ikke er den af Demokraternes muligheder, der står værst.