Udland

Facebook bryder tavsheden efter terrorangreb - overvejer restriktioner for livevideoer

Terrorangrebet i New Zealand kan få indflydelse på, hvem der kan få lov at sende livevideo på Facebook

Da 50 mennesker 15. marts blev skudt og dræbt under en fredagsbøn i den newzealandske by Christchurch, blev dele af angrebet sendt live via Facebook fra gerningsmandens profil.

Siden er Facebook blevet anklaget for ikke at gøre nok for, at videoen ikke blev delt på deres platform. Også selv om de, efter eget udsagn, slettede videoen, så snart de opdagede den. Gruppen The French Council of the Muslim Faith har sagsøgt teknologigiganten, mens New Zealands privatlivskommissær John Edwards i en mail til Facebook skrev, at deres ”stilhed er en fornærmelse mod vores [New Zealands, red.] sorg”.

I et nyt brev, der er blevet sendt til et newzealandsk medie fredag, bryder Facebooks driftchef, Sheryl Sandberg, tavsheden.

- Vi har fået feedback om, at vi bør gøre mere – og vi er enige, skriver Sandberg i brevet, hvor hun gennemgår nogle af de tiltag, Facebook allerede har sat i gang eller i øjeblikket arbejder med, for at forhindre lignende episoder i fremtiden.

Blandt andet vil Facebook gøre mere for at forhindre hadefulde ytringer på deres platform, ligesom de undersøger, om der skal indføres restriktioner på, hvem der kan benytte muligheden for at sende live, som det skete under terrorangrebet i Christchurch. Her kan tidligere overtrædelser af Facebooks regelsæt komme til at spille en rolle, skriver Sandberg.

Slettet video flittigt delt

Tidligere har det været fremme, at der gik 12 minutter fra live-sendingen blev afsluttet, til Facebook havde fjernet videoen. Men i mellemtiden var den allerede blevet delt, downloadet og uploadet andre steder. I løbet af de første 24 timer efter angrebet, fjernede Facebook halvanden million eksemplarer af videoen, og over de seneste to uger, har Facebook identificeret og fjernet mere end 900 forskellige udgaver af videoen, skriver Sandberg i brevet.

Samtidig er Facebook i gang med at undersøge, hvordan de med bedre teknologi hurtigere kan identificere redigerede versioner af forbudte videoer og billeder.

- Vi ved, at der er mere arbejde at udføre. Vi er dybt engageret i at forstærke vores politikker, forbedre vores teknologi og arbejde med eksperter for at holde Facebook sikker, skriver Sheryl Sandberg i brevet, der også er blevet offentliggjort på en blog, der er tilknyttet firmaet.

Facebook oplyser desuden, at de er klar til at samarbejde med myndighederne i New Zealand om, hvad der skete under terrorangrebet 15. marts, og at de er klar til at snakke med landets regering om fremtidige modeller for regulering af onlineindustrien.