Udland

Løven er på vej til at uddø i Kenya, advarer eksperter

En kenyansk ranger skyder en løve, der har bevæget sig udenfor en nationalpark i Nairobi. Billedet er fra 2016.  Stringer / Scanpix Denmark

Om tyve år er der ingen løver tilbage i Kenya, hvis der ikke bliver gjort noget nu.

2000 løver. Det er, hvad der er tilbage i Kenya. Hvert år bliver bestanden decimeret med 100.

Engang var der så mange løver, at de bogstaveligt talt gik rundt i folks baghaver. Da Karen Blixen boede lidt udenfor Nairobi for cirka 100 år siden, var løvens dybe brøl en del af hverdagens lydtapet.

Løven – Simba! – var en del af livet. Ikke noget, der blev gjort noget ud af.

Et dyr, der signalerede kraft, potens, skønhed – og fare.

Nu advarer eksperter mod, at løverne vil være forsvundet i Kenya om tyve år, hvis ikke der gøres noget for at bevare dem. Kenya er det af de lande, der har flest løver.

The Kenyan Wildlife Service, KWS, siger på baggrund af nye analyser, at løverne forsvinder med alarmerende hast.

Årsagerne er mange. Løvernes naturlige habitat indskrænkes hele tiden. Blandt andet på grund af korruption, fordi der udstedes byggetilladelser, hvor der ikke burde udstedes nogen.

Menneskerne har trængt sig ind på løvernes område. Her er en hanløve på udflugt udenfor Nairobi.

Klimaforandringer og befolkningstilvækst bærer også en del af skylden, siger KWS.

Jernbanearbejdere blev ædt af løver

Engang var der også løver i Vestafrika. Den sidste døde for 60 år siden. Nordafrika har haft sine, men det er 150 år siden. Og nu ser det også skidt ud for Østafrika, hvor der altid har været mange løver. Folk valfarter til det østlige Afrika for at se løver.

Løven er en af the big five, som man skal se: Udover løven er det elefant, leopard, bøffel og næsehorn.

Da jernbanen fra den kenyanske kystby Mombasa til Nairobi blev bygget, blev jernbanearbejderne jævnligt udsat for angreb fra løver. Det var en del af jobbet.

En hanløve hviler sig i en nationalpark i Kenya.

KWS siger, at hvis ikke regeringen i Kenya tager problemet alvorligt, så vil løverne ende som noget, vi kun kan se på film. The International Union for Conservation of Nature, IUCN, siger det samme.

Måske kan udviklingen ikke stoppes

Et par tal: I 2002 var der 2749 løver i Kenya. Allerede et par år efter var der kun 2280.

I 2008 var der ikke flere end 1970. Kenya er et stort land, men de har styr på, hvad der løber rundt ude på savannen, når det drejer sig om the big five.

Løver og alle de andre dyr er en af de vigtigste årsager til, at turister strømmer til Kenya hvert år.

Løven Lemek blev dræbt, fordi den slap fri fra Nairobi Nationalpark i Kenya.

I 1900 var der en million løver i Afrika, men allerede 50 år senere var bestanden halveret. I 1975 var der 200.000, og i 1990 var der kun 100.000 løver tilbage.

John Waithaka, der er leder af APAC, Africa Protectecd Areas Congress, siger, at i de sidste 100 år er bestanden af løver blevet decimeret med 96,5 procent.

Muligvis er udviklingen ikke til at stoppe, og det er derfor, at løven i 2013 blev sat på listen over truede arter hos the Wildlife Conservation Management Act.