Udland

I Kina er alt om Freddie Mercurys homoseksualitet fjernet i 'Bohemian Rhapsody'

Flere centrale scener er blevet klippet fra filmen, men forsker mener, at det faktisk kan skubbe til udviklingen i Kina.

Forsangeren i bandet Queen, den afdøde Freddie Mercury, er et af det 20. århundredes største ikoner inden for rockmusikken. Hans karisma og kraftfulde stemme - og så dannede han i mindst seks år af sit liv par med en mand.

Hans liv og kunstneriske karriere er netop blevet gengivet i filmen 'Bohemian Rhapsody', men i den udgave, der vises i de kinesiske biografer, er en stor del fjernet.

Alt, der har med hans homoseksualitet at gøre, er nemlig censureret.

Det tæller blandt andet scenen, hvor hovedpersonen overfor de øvrige bandmedlemmer afslører, at han har sygdommen aids, og scenen, hvor han fortæller sin kvindelige kæreste, at han er homoseksuel. Alle scener, som er betydningsfulde for karaktererne og plottet i filmen.

Censuren er udtryk for et kinesisk styre, som forsøger at begrænse synligheden af homoseksualitet i tv og medier, lyder det fra Zoran Lee Pecic fra Roskilde Universitet, der netop har forsket i LGBT-miljøer i Asien.

- Homoseksualitet er ikke ulovligt i Kina mere, men der er stadig fordomme og diskrimination, siger han.

Censur er hverdag

Det er langt fra overraskende, at film, der vises i Kina, skal gennem striks kontrol, før de når tv-seere eller biografgængere.

I 2017 blev den Oscar-vindende film 'Call Me By Your Name', der handler om en romance mellem to italienske mænd, trukket fra programmet til Beijings internationale filmfestival.

Under dette års Oscar-show vandt 'Bohemian Rhapsody's hovedrolleindehaver, Rami Malek, en statuette for 'Bedste mandlige hovedrolle'. Men da han holdt sin takketale, blev også han censureret på en af Kinas mest populære tv-kanaler Mango TV. Sætningen, hvor han siger, at han portrætterer "en homoseksuel mand" blev slettet fra underteksterne i den kinesiske sending og i stedet erstattet af "en særlig mand".

- Staten bestemmer konsekvent, hvilken adfærd man må vise i medierne. Og man vil ikke inspirere folk til en seksuel adfærd, forklarer Zoran Lee Pecic.

- Det er ikke nødvendigvis homofobisk, men nærmere en fobi for sex. I det hele taget bliver alt det, der ikke passer ind i statens konservative normer, nægtet eksistensrettigheder.

LGBT-rettigheder i Kina

Homoseksualitet blev lovligt i Kina i 1997, men det var først i 2001, at det blev fjernet fra listen over psykiske lidelser i landet. 

Ægteskab mellem to af samme køn er ikke lovligt, og menneskerettighedsorganisation Human Rights Watch vurderer, at kinesiske myndigheder har en fjendtlig tilgang til grupper for lesbiske, bøsser, biseksuelle og transpersoners rettigheder (LGBT-organisationer).   

Kilder: LGBT Danmark, Human Rights Watch, UPR 2019

For den homoseksuelle del af befolkningen betyder det, at de ingen film- og tv-karakterer har, som de kan spejle sig i. På kinesiske streamningtjenester er det forbudt at vise homoseksualitet, ligesom at forhold mellem to personer af samme køn aldrig bliver vist på tv-skærmen som følge af en lov, som blev indført i 2017.

LGBT-personer reagerer

Censureringen af 'Bohemian Rhapsody', som i alt tæller seks scener i filmen, har da også fået medlemmer af det kinesiske LGBT-miljø til at reagere.

- Den kinesiske udgivelse er ikke andet end en fabrikeret historie, siger Hua Zile, der er stifter af den aktivistiske online-gruppe Voice og China LGBT, til nyhedsbureauet AFP. Gruppen arbejder for homoseksuelles rettigheder på Kinas pendant til Twitter, Sina Weibo, og har over en million følgere.

Gruppen mener ikke, at den kinesiske udgave af filmen viser det korrekte billede af Freddie Mercury, og at det er til stor ærgrelse for homoseksuelle i hele landet, at hans seksualitet skjules.

- Der er få, der er positivt stillet overfor det, og de fleste ser det som endnu et angreb på deres rettigheder, medgiver Zoran Lee Pecic.

Men netop denne modvilje kan have stor indflydelse på, hvordan minoriteterne fremover repræsenteres i medierne, mener han.

Tilbage i 2018 formåede aktivistiske LGBT-personer at få omstødt censur af online indhold, der handlede om homoseksualitet.

Folket har en stemme

Dengang bad de kinesiske myndigheder det sociale medie Sina Weibo lukke utallige brugerkontoer og censurere brugernes opslag.

Det var en del af styrets strategi for at fjerne alt "vulgært" og "skadeligt" på internettet og efter eget udsagn at sikre cybersikkerheden i landet. Men da det sociale medie meldte ud til brugerne, at de ikke bare ville fjerne indhold med pornografi og vold, men også det, der var "relateret til homoseksualitet", så gik brugerne til modangreb.

Under hashtagget #iamgaynotapervert (jeg er homoseksuel, ikke pervers, red.) spammede brugerne mediet med indhold, så Sina Weibo til sidst trak restriktionen tilbage.

Sagen om 'Bohemian Rhapsody' har vakt stor international opmærksomhed, og det kan også være med til at presse Kina, lyder det fra Zoran Lee Pecic.

- Der kommer en reaktion. Selv med den manglede repræsentation af homoseksuelle, så bringer det hele tiden fokus på emnet, siger han.

Filmen er trods kritikken blandt de fem mest sete biograffilm i Kina siden præmieren i sidste uge. Onsdag havde den solgt billetter for 53 millioner kroner.