Udland

FN slår alarm over rekordtemperaturer i verdenshavene

En ny FN-rapport viser, at havtemperaturerne og mængden af kuldioxid i atmosfæren nåede rekordniveau i 2018.

En ny rapport fra World Meteorological Organization (WMO) konkluderer, at overfladetemperaturerne i verdenshavene ramte et rekordhøjt niveau i 2018.

Samtidig viser opgørelserne, at mængden af kuldioxid i atmosfæren aldrig har været højere, skriver nyhedsbureauet AP.

FN's generalsekretær, António Guterres, kalder WMO-rapporten for "endnu en brat opvågning" for verdens regeringer og den globale industri.

- Den (rapporten, red.) beviser det, vi længe har sagt, nemlig at klimaforandringerne foregår hurtigere end vores indsats for at stoppe dem, siger han.

WMO understreger i rapporten, at gennemsnitstemperaturen globalt nu er en hel grad varmere, end da den industrielle revolution begyndte omkring år 1760.

Konsekvenser for millioner af mennesker

Selv om stigningen kan lyde uanselig, har den voldsomme konsekvenser for globale vejrmønstre, siger WMO' generalsekretær, Petteri Taalas.

- Vi har set langt flere vejrrelaterede katastrofer på grund af klimaforandringerne, og temperaturstigningerne har langsigtede konsekvenser for millioner af mennesker, siger han til nyhedsbureauet AFP.

Ifølge FN er 4,5 milliarder mennesker blevet direkte påvirket af ekstremt vejr siden 1998.

WMO anslår, at ekstremt vejr har ramt 62 millioner mennesker alene i 2018. De ændrede vejrforhold førte samtidig til, at to millioner mennesker har måttet forlade deres hjem.

Organisationen peger som eksempel på cyklonen Idai, der senest har ramt flere afrikanske lande og dræbt mere end 500.

Lignende vejrfænomener kan forventes, siger WMO.

En femtedel af verdens koraller er døde

De højere havtemperaturer er også med til at ødelægge økosystemerne under havoverfladen. En femtedel af verdens koraller er døde de seneste tre år på grund af de stigende temperaturer.

Ocean Warming 02

Derudover får temperaturstigningerne havniveauet til at stige og gør naturkatastrofer mere destruktive.

Stigningen i temperaturer er også et problem, fordi havene optager meget af den varme, kloden udleder i atmosfæren.

Faktisk anslår forskere, at mere end 90 procent af den ophobede varme fra menneskers udledning af drivhusgasser absorberes af havene.

Ocean Warming 01

De sidste fire år har været varmest

I rapporten fra WMO opgøres det desuden, at de sidste fire år har været de varmeste, siden man begyndte at indsamle globale temperaturer.

Tidligere konkluderede en analyse, der blev publiceret i det velrenommerede videnskabelige tidsskrift Science i januar 2018, at verdenshavene i gennemsnit bliver opvarmet 40 procent hurtigere, end FN anslog for bare fem år siden.

Her fortalte Zeke Hausfather, der er energianalytiker og medforfatter til analyserne til nyhedsbureauet Reuters at havtemperaturerne har slået varmerekord næsten hvert år siden år 2000.

I den forbindelse viste udregninger fra avisen The Guardian, at den globale opvarmning har opvarmet verdenshavene med, hvad der svarer til, udledningen fra en atombombe hvert sekund siden 1871.

Kom med en plan i stedet for skåltaler

António Guterres opfordrer på baggrund af den nye rapport fra WMO til, at verdens regeringsledere samles i september for at forhandle om en ny plan, der kan nedbringe de globale emissioner af CO2.

- Jeg siger til verdens ledere: Lad være med at komme med skåltaler, kom med en plan, siger han ifølge nyhedsbureauet Reuters.