Udland

Trump får milliarder til muren, men militærchef advarer om ’uacceptabel risiko’

USA's forsvarsministerium flytter en milliard dollar fra det eksisterende militærbudget til at bygge nye grænsebarrierer.

Advarslen fra chefen for USA's Marinekorps kom i to interne notater, som Los Angeles Times har læst.

Notaterne er dateret til 19. februar og 18. marts. De beskriver aflyste øvelser i mindst fem lande og nødvendige reparationer på amerikanske militærbaser, der er blevet udskudt.

I notaterne til forsvarsministeriets politiske ledelse skriver den firestjernede general Robert Neller, at udstationeringen af amerikanske soldater ved den mexicanske grænse og omprioriteringen af budgettet – blandt andre uforudsete krav – udgør en "uacceptabel risiko for marinekorpsets parathed til kamp og solvens".

Det er en bekymring fra generalen, som har direkte tråde til præsident Trumps måske vigtigste politiske løfte. At sikre den amerikanske grænse mod Mexico. Allerhelst med en mur.

Det var af den grund, præsidenten sidste år udstationerede flere tusind amerikanske soldater ved grænsen.

Og det var med den begrundelse, at Trump tidligere i år erklærede national nødret ved grænsen og siden har nedlagt sit første veto som præsident for at opretholde nødretten trods mindretal i begge Kongressens kamre.

En nødret, som giver Trump mulighed for at finansiere grænsebarrierer med penge fra det eksisterende militærbudget.

Hvor kommer pengene fra?

I går offentliggjorde fungerende forsvarsminister, Patrick M. Shanahan, at han havde fundet den første milliard dollar, som skal gå til at bygge 91 kilometer grænsehegn - fem en halv meter højt - i Yuma, Arizona og El Paso, Texas. I alt har forsvarsministeriet fundet 4.3 milliarder dollar (28,4 mia. kr.) fordelt på 150 mulige projekter i det eksisterende budget.

I dag skal forsvarsministeren så forsvare valget af de projekter og præsidentens brug af militærets penge overfor bekymrede kongresmedlemmer.

Han kan forvente et bombardement af kritiske spørgsmål fra – især demokratiske – politikere, der frygter, at militærprojekter i deres hjemstater vil blive beskåret for at betale Trumps mur.

Ligesom få vil undgå at minde om, at Trumps løfte var, at Mexico – ikke de amerikanske skatteborgere og slet ikke det amerikanske militær – skulle betale muren.

Samtidig skal Repræsentanternes Hus stemme igen i dag om at afslutte præsident Trumps nationale nødret. En afstemning, der garanteret ikke vil opnå det to-tredjedeles flertal, der skal til for at blokere Trumps veto.

- Præsidenten er sikker i Repræsentanternes Hus, siger den republikanske mindretalsleder, Kevin McCarthy, i et kort interview med nyhedsbureauet AP.

- Vetoet vil ikke blive stemt ned.

En garanti fra den republikanske side, mens demokraterne garanterer at holde præsidenten til regnskab for bekymringen internt i militæret.

De to interne notater fra chefen for de amerikanske specialstyrker forventes at blive bragt op. Notater som af uafhængige eksperter er blevet beskrevet som at bruge "ualmindeligt stærkt sprog". I særdeleshed fordi det citerer nogle af præsidentens vigtigste politiske prioriteter. 

- Hvis præsidenten ikke vil lytte til det amerikanske folk eller til Kongressen, så kan han i det mindste lytte til chefen for marinekorpset, lyder det fra den demokratiske senator Richard Durbin.