Udland

Nødretstilstand fortsætter: Trump i ny sejr over demokraterne

Demokraterne i nyt nederlag til Trump efter mislykket afstemning om veto.

Det lykkedes tirsdag ikke for Repræsentanternes Hus i USA at få annulleret det veto, som USA's præsident, Donald Trump, 15. marts underskrev for at fastholde en nødretstilstand ved grænsen til Mexico.

Der var brug for to tredjedels flertal i Repræsentanternes Hus for at annullere præsidentens veto. Men det lykkedes ikke for det demokratiskkontrollerede kammer at samle nok republikansk støtte. Resultatet blev 248-181.

Det var på forhånd vurderet, at det ville blive svært for Repræsentanternes Hus at samle de omkring 290 nødvendige stemmer.

Trump erklærede nødretstilstand 15. februar, efter vinterens strid om det amerikanske statsbudget endte med, at han ikke fik de milliarder, som han ønskede - og under sin valgkamp lovede - til en mur langs grænsen til Mexico.

Trumps hjertebarn

Det amerikanske forsvarsministerium er i fuld gang med at finde penge til den famøse grænsemur, der siden præsident Trump startede sin præsidentkampagn har været en af hans helt store ønsker i kampen for at sikre landets grænse mod Mexico.

I samme kamp erklærede præsidenten national nødret i området omkring grænsen og indsatte flere tusinde soldater i starten af november måned sidste år.

Det er den nødret, han senere nedlagde veto for at bibeholde, og det er den samme nødret, han kan bruge til at finde finansiering af en potentiel mur.

Tidligere i dag annoncerede den fungerende forsvarsminister, Patrick M. Shanahan, at han havde fundet den første milliard dollars til det 91 kilometer lange og fem meter høje grænsehegn, der skal gå langs grænsen mellem Yuma, Arizona og El Paso,Texas.

Repræsentanternes Hus er det ene af Kongressens to kamre i USA, og det mislykkede forsøg på at annullere Trumps veto betyder, at der heller ikke vil blive stemt om at annullere vetoet i det andet kammer, Senatet.