Historisk afstemning - May mister kontrollen med Brexit

Det bør være parlamentsmedlemmerne i Storbritannien og ikke regeringen, der styrer parlamentet onsdag.

Det bliver ikke premierminister Theresa May, der skal sætte dagsordenen i parlamentet onsdag.

I hvert fald ikke hvis det står til parlamentarikerne, der mandag aften har vedtaget et historisk ændringsforslag, som betyder, at parlamentet og ikke regeringen skal sætte forslag til afstemning.

329 stemte ja, 302 stemte nej

Afstemningen er ikke bindende, så Theresa May kan vælge at se bort fra resultatet. Men det lader til, at regeringen vil acceptere parlamentets flertal.

- Det er skuffende at se dette ændringsforslag vedtaget. Regeringen har haft en klar forpligtelse til at sikre en proces, hvor der kan findes et flertal i parlamentet for en vej fremad, skriver Brexit-ministeriet i en skriftlig udtalelse.

- Selv om det nu er op til parlamentet at tage de næste skridt i forhold til dette ændringsforslag, så vil regeringen fortsætte med at tale for realisme. Alle muligheder, der overvejes, skal kunne vedtages med EU.

329 stemte ja, og 302 stemte nej til forslaget stillet af Oliver Letwin, der er medlem af Det Konservative Parti.

I alt 30 af ja-stemmerne kom fra medlemmer af Det Konservative Parti. Kort inden afstemningen trådte de tre juniorministre Richard Harrington, Alistair Burt og Steve Brine ud af regeringen for at kunne stemme for forslaget. 

En mulig ny Brexit-kurs

Resultatet af afstemningen mandag aften betyder, at nu kan kursen for Brexit ændre sig. Parlamentarikerne i Underhuset skal finde ud af, hvad de gerne vil have til afstemning onsdag.

De får muligheden for at fremsætte flere forskellige forslag som alternativer til det, der ligger på bordet nu.

- Der vil være en serie vejledende afstemninger i løbet af aftenen, og måske kan man så ved den proces komme frem til en eller anden form for retning i den her Brexit-proces, som er endt i et dødvande. Ikke mindst fordi den aftale, der ellers ligger på bordet, har parlamentet to gange sagt nej til, siger TV 2s korrespondent i London Divya Das.

Kan lægge pres på May

Kontrollen over Underhuset vil give parlamentet mulighed for at fremsætte alternative forslag til Brexit og afgive vejledende stemmer.

Er der flertal i parlamentet for nogen af forslagene fremsat onsdag, er disse heller ikke bindende, men de kan lægge pres på Theresa May.

-  Vi ved, at Theresa May på forhånd har sagt, at hun ikke bryder sig om tanken, at parlamentarikerne kommer til at tage kontrollen. Hun er bestemt ikke tilfreds med, at det her forslag nu er blevet stemt igennem, siger Divya Das.

- Hvis der er flertal for et eller andet i Underhuset, vil der komme et enormt politisk pres på Theresa May for at tage det seriøst op til overvejelse for at komme videre med den her proces.

Et andet ændringsforslag kom fra Margaret Beckett, der er medlem af Labour. Det blev nedstemt med stemmerne 311 for og 314 imod.

Forslaget gik ud på en mulighed for at udsætte Brexit.

Hvis der en uge inden, Storbritannien skal forlade EU, ikke er vedtaget en aftale for Brexit, skal man spørge parlamentet, hvorvidt man ønsker at forlade EU uden en aftale, eller man ønsker en yderligere udsættelse, lød forslaget.

Formanden for Labour, Jeremy Corbyn, havde også stillet et ændringsforslag til afstemning mandag aften.

Kort inden afstemningen trak han forslaget.