Udland

Tys-tys-penge, korruption og sexanklager - Trump kan ikke ånde lettet op endnu

Præsident Trump havde ret. Der var ikke aftaler mellem hans kampagne og Rusland, fremgår det af rapporten fra Robert Mueller. Men flere sager venter. Eric Baradat / Ritzau Scanpix

USA's præsident priser sig lykkelig efter konklusionen af Robert Muellers 22 måneder lange undersøgelse. Men det er slet ikke slut endnu.

- Komplet og total frikendelse – bevar storslåede USA!

Det har ikke skortet på triumferende udmeldinger fra den amerikanske præsident, Donald Trump, siden konklusionen af den særlige anklager Robert Muellers undersøgelse kom frem.

Men selvom der ikke er beviser i rapporten for, at Donald Trump eller hans kampagnestab arbejdede sammen med Rusland, da russerne blandede sig i præsidentvalget i 2016, så kan Trump og hans familie ikke se sig fuldstændig fri af møgsagerne.

Det er alt for tidligt at erklære præsidenten for totalt frifundet

Jesper Zølck

Flere undersøgelser fortsætter i det amerikanske justitsministerium - og potentielt flere retsforfølgelser venter.

De igangværende efterforskninger rangerer fra tys-tys-penge, Trumps indsættelseskomité, hans familievirksomhed og skatteforhold for bare at nævne et par få.  

- Der bliver helt forståeligt løbet rigtig mange sejrsrunder i Trump-lejren de her dage. Men det er alt for tidligt at erklære præsidenten for totalt frifundet, siger Jesper Zølck, der dækker USA for TV2s udlandsredaktion.

- Mueller kiggede kun på en begrænset del af de anklager, som hænger over præsidenten og hans samarbejdspartnere. Nej, der var ingen sammensværgelse med Rusland, men der er altså stadig mere end et dusin undersøgelser, som ikke er afsluttet, siger han.

Tys-tys-pengene

Donald Trumps rolle i sagen om tys-tys-pengene til to kvinder, som skulle have haft affærer med ham, undersøges desuden lige nu af statsadvokaten for Southern District i New York.

Præsidentens tidligere advokat Michael Cohen er idømt tre års fængsel for blandt andet at have betalt tidligere pornostjerne Stormy Daniels og nøgenmodellen Karen McDonugal for at tie om affærer med Trump under valgkampagnen.

Detaljer om betaling til Stormy Daniels blev vendt, da Michael Cohen i februar var til høring i repræsentanternes hus.

Det er i strid med reglerne for kampagnebidrag, og ifølge anklagerne handlede Michael Cohen med Trumps vidende.

- Der er flere ting her. Et er et brud mod kampagneloven, dét er i sig selv problematisk. Men måske værre for Trump er det, at Michael Cohen, hans tidligere advokat og fixer, åbent har sagt, at han har hjulpet anklagemyndigheden ikke kun med oplysninger om tys-tys penge, men også med en masse anden information, som endnu ikke er kommet frem, siger Jesper Zølck.

Demokraternes undersøgelser

I Repræsentanternes Hus har Demokraterne igangsat en lang række undersøgelser af Donald Trumps administration - blandt andet, hvordan administrationen håndterer sikkerhedsgodkendelser i det Hvide Hus.

Ifølge CNN har både præsidentens datter, Ivanka Trump, og hans svigersøn, Jared Kushner, trods anbefalinger fra tjenestemænd og på grund af pres fra Donald Trump, fået sikkerhedsgodkendelser.

Ifølge CNN har præsident Trump presset en sikkerhedsgodkendelse af sin egen datter igennem - det samme skulle være tilfældet for hans svigersøn.

Demokraterne ønsker også at endevende Trumps selvangivelser, fordi de mistænker ham for at fuske med skatten. Donald Trump har nægtet at offentliggøre sine selvangivelser på trods af massivt pres fra flere sider.

Men fordi Demokraterne nu har magten i Repræsentanternes Hus, har de ret til at anmode det amerikanske skatteministerium om en hvilken som helst skatteyders information – og dermed også Donald Trumps.

Det er bare et lille udsnit af de mange undersøgelser, Demokraterne har sat i gang. 

- En udlægning er, at Demokraterne har sat så mange undersøgelser i gang, fordi der er meget at undersøge ved Donald Trump. Alene spørgsmålet om, hvad hans skattepapirer gemmer, kan få enhver Demokrat til at gå i selvsving, siger Jesper Zølck.

Demokraterne har også igangsat deres egen undersøgelse af mulige forbindelser mellem Rusland og Trumps kampagnestab i håb om at grave forhold, som Mueller har overset, frem.

Hvis de finder noget på præsidenten, er den politiske gevinst åbenlys, siger Zølck.

- Men hvis de mange undersøgelser ikke fører til noget, kan det give bagslag for Demokraterne. De risikerer at komme til at fremstå som detalje-ryttere, der går mere op i at tilsvine den amerikanske præsident end at finde løsninger for det amerikanske folk. Det er ihvertfald det billede, Trump og hans støtter med et vis held forsøger at tegne.

Ulovlige aktiviteter i New York

Delstaten New York har flere undersøgelser i gang af Donald Trump og hans familieforretning. En af dem går på Donald J. Trump Fonden.

I juni sidste år hev statens rigsretsadvokat fonden og dens direktører i retten, anklaget for at have udnyttet fondens skattefri status og ressourcer derfra til Trumps præsidentkampagne.

Trump-familien har opløst fonden, men retssagen fortsætter.

- Anklagerne mod Trump-fonden er nok ikke dem, der kan få de største juridiske konsekvenser for Donald Trump. Det mest sandsynlige er en mulig bødestraf. Men statsanklageren i New York har beskrevet, hvordan fonden ifølge deres beviser har deltaget i et chokerende mønster af ulovligheder over mere end et årti. Det ser ikke godt ud for en præsident, der siger, han kæmper for lov og orden, vurderer Jesper Zølck.

Sexanklager

Trump er også anklaget for seksuelle overgreb fra flere sider. Blandt andet er der en retssag i gang med en tidligere deltager i reality-programmet The Apprentice, der havde Donald Trump som vært.

Trump befamlede mig, fortalte tidligere Apprentice-deltager Summer Zervos i 2016. Hun har anklaget Trump for æreskrænkelse.

Hun anklager præsidenten for ærekrænkelse, fordi han kaldte hende en løgner, da hun i 2016 stod frem og fortalte i detaljer om, hvordan han havde forgrebet sig på hende.

Hændelsen skal være sket i 2007, hvor Donald Trump skulle have kysset og befamlet Zervos uden hendes samtykke under et møde om hendes jobmuligheder hos ham.

- Det her sagsanlæg er sprængfarligt for Trump af en simpel grund. Det er den sag, hvor han har størst risiko for at skulle svare på spørgsmål under ed. Det kan blive farligt territorium for en præsident, som i bedste fald har et løst forhold til sandheden. Af samme grund gør hans advokater alt, hvad de kan, for at undgå det.

Derfor har Trumps advokater anket sagen, og de vil tage den helt til højesteret, hvis det kommer dertil.

Indsættelseskomité under luppen

Føderale anklagere i delstaten New York satte i februar gang i en omfattende stævning mod Donald Trumps indsættelseskomité.

Anklagerne leder efter beviser på flere lovovertrædelser; konspirationer mod USA, mailforfalskninger, hvidvask, ulovlige aflytninger og økonomiske bidrag fra andre nationer gennem stråmænd.

De kigger på al den dokumentation, de kan finde, herunder på regnskabet for indsættelsen og på bidragydere og leverandører på dagen, hvor Trump blev indsat som præsident.

Økonomien for Trumps indsættelse er en af de mange sager, der undersøges lige nu.

Blandt andet er en entreprenør med navnet Imaad Zuberi under luppen. Han donerede dét, der svarer til næsten seks millioner danske kroner til indsættelsesfonden.

Statsadvokater i New Jersey og D.C. undersøger også indsættelsen.

Rekordmange sager mod præsident

Det er sjældent set, at en amerikansk præsident har så mange sager imod sig, siger Jesper Zølck.

- De mange sagsanlæg mod Trump har intet historisk fortilfælde. Der er tale om mere end et dusin sager i mindst fire forskellige distrikter.

Men det betyder ikke nødvendigvis, at Trump er truet som præsident:

- Mit bud er umiddelbart nej. De fleste amerikanerne har allerede besluttet, om de er på Team Trump eller ej, og derfor skal der virkelig meget til at få folk til ændre holdning, siger Jesper Zølck.