May erkender, at hun ikke har støtte nok til at sætte sin aftale til afstemning igen

Briterne kan tidligst forlade EU 12. april.

Mandag eftermiddag har den britiske premierminister, Theresa May, oplyst, at hun ikke har støtte til at sætte sin Brexit-aftale til afstemning for tredje gang.

Det siger hun efter en debat i Underhuset, der startede klokken 16.00 dansk tid.

Udgangspunktet er lige nu, at Storbritannien forlader EU uden en aftale. Men det er en mulighed, som May selv vil tage af bordet.

- Medmindre dette Underhus vedtager det, kommer "no deal" ikke til at ske, siger hun.

May understreger dog, at hun stadig forsøger at samle opbakning til aftalen, der er blevet afvist af parlamentet ved to tidligere afstemninger. Dog er hun ”skeptisk”, da det har givet modstridende konklusioner eller slet ingen konklusioner, siger hun.

Derfor er det eneste alternativ, ifølge premierministeren, at man undersøger mulighederne for en anden form for Brexit eller en ny afstemning.

Mandag eftermiddag har den britiske premierminister, Theresa May, oplyst, at hun ikke har støtte til at sætte sin Brexit-aftale til afstemning for tredje gang. Video: Kasper B. Andreasen

- Men bundlinjen er, at hvis parlamentet ikke vedtager aftalen i denne uge, bliver vi nødt til at bede om endnu en udskydelse, siger May.

Utilfreds opposition

Lederen af oppositionspartiet Labour, Jeremy Corbyn, kalder regeringens håndtering af Brexit for en ’national ydmygelse’. Det siger han på talerstolen kort efter Mays udmelding, hvor han gør det klart, at han mener, at tiden er inde til, at parlamentet tager kontrollen med processen

Inden debatten var der stor uvished om, hvorvidt premierministeren ville sætte sin aftale til afstemning igen. Sikkert var det dog, at parlamentsmedlemmerne skulle diskutere en eventuel forlængelse af Brexit-forhandlingerne og alternativer til Mays aftale.

Debatten kom efter to regeringsmøder, hvor Theresa May har forklaret sine ministre, hvilken retning hun vil gå.

Brexit udsat til 12. april

Debatterne og afstemningerne kommer efter en weekend, hvor The Times skrev, at mindst 11 ledende konservative parlamentsmedlemmer ønsker en ny premierminister. Og at de vil udføre et plot mod Theresa May, når hun skulle præsentere sin Brexit-plan mandag.

I sidste uge anmodede Theresa May EU om en udskydelse af Brexit. Og i denne uge fortsætter processen. 

En tredje afstemning ville ifølge det britiske medie BBC  kunne ske torsdag, men regeringen har også sagt, at man kun ville sætte den til afstemning, hvis man var sikker på, at den får opbakning fra flertallet.

Godkender parlamentet en aftale for Brexit vil Storbritannien træde ud af EU 22. maj. Det er dagen før valget til Europa-Parlamentet. Findes der ikke en aftale står briterne til at ryge ud af EU 12. april – det såkaldte hard Brexit.

Nedenfor er fremført nogle af de ændringsforslag, der er blevet stillet til Mays aftale.

Brexit-ændringsforslag

Labours leder, Jeremy Corbyns, ændringsforslag

Labours leder vil have regeringen til at give tilstrækkelig parlamentarisk tid til de vejledende afstemninger.

Liberal Demokraternes ændringsforslag

Liberal Demokraterne søger en forlængelse på to år for at give tid til en ny folkeafstemning om Brexit.

Konservative Oliver Letwins ændringsforslag

Oliver Letwin vil tage kontrollen fra regeringen og give den til parlamentet. Forslaget støttes af flere partier.

Labours Yvette Cooper ændringsforslag

Vedtages Brexit-aftalen ikke torsdag, skal regeringen sikre, at Storbritannien ikke forlader EU uden en aftale.

The Independent Groups ændringsforslag

Der skal foretages alle nødvendige forberedelser til en folkeafstemning om at forlade EU – eller også skal man blive i EU.