Udland

I denne uge kan May miste kontrollen over sin Brexit-aftale

Parlamentet skal stemme om alternativer til den Brexit-aftale, der allerede er blevet stemt ned to gange.

Den britiske premierminister og parlamentsmedlemmerne er gået ind i en ny afgørende Brexit-uge. 

Theresa May mødes mandag formiddag med sin regering. Og senere på dagen skal hun i Underhuset for at diskutere, hvilken vej Storbritannien nu skal bevæge sig, og om forhandlingerne skal forlænges yderligere. Her skal der stemmes om, hvorvidt man skal komme med alternativer til Theresa Mays Brexit-aftale. Den, der tidligere er blevet stemt ned to gange i Underhuset.

Debatterne og afstemningerne kommer efter en weekend, hvor The Times skrev, at mindst 11 ledende konservative parlamentsmedlemmer ønsker en ny premierminister. Og at de vil udføre et plot mod Theresa May, når hun skal præsentere sin Brexit-plan mandag.

May kan fremlægge forskellige muligheder

TV 2s korrespondent i London, Divya Das, fortæller, at man kan forestille sig, at Theresa May mandag vil fremlægge nogle forskellige muligheder til, hvad parlamentet nu kan stemme om.

- Der har været talt om, at det er parlamentet, der kommer til at tage kontrollen med den her proces, og som dermed siger til regeringen ’I har lavet nok kaos. Nu er det os, der bestemmer.’ Spørgsmålet er, om Theresa May vil bruge dagen og anledningen til at tage kontrollen og fremlægge nogle forskellige veje frem og så lade parlamentet beslutte sig.

Men hun skal overbevise flere af sine egne, hvis hun skal tage kontrollen. Blandt andre George Freeman, der i weekenden tweetede, at der var brug for en ny premierminister.

Parlamentet kan tage kontrollen

Skal parlamentet tage kontrollen fra regeringen i Brexit-processen, kan det ske igennem tillægsforslag, når der skal stemmes i Underhuset.

Ifølge Divya Das vil der mandag komme nogle beslutningsforslag fra regeringen, og det skal parlamentarikerne så tage stilling til.

- Men så ser vi også, at parlamentarikerne stiller tillægsforslag. De vil gerne ændre noget ved det her beslutningsforslag, som regeringen har stillet. Det, man kan forestille sig sker i dag, er, at nogle parlamentarikere, menige medlemmer fra den ene side og den anden side, stiller nogle tillægsforslag, der giver parlamentet mulighed for at tage kontrollen fra regeringen, siger Divya Das.

En afgørende uge

I sidste uge anmodede Theresa May EU om en udskydelse af Brexit. Og i denne uge fortsætter processen. 

Hun overvejer, om hun skal sætte sin Brexit-aftale til afstemning for tredje gang. Det kan ifølge BBC ske tirsdag, men regeringen har også sagt, at man kun vil sætte den til afstemning, hvis man er sikker på, at den får opbakning fra flertallet.

Onsdag vil der blive afholdt afstemninger, der dog kun er vejledende, og torsdag kan potentielt igen være dagen, hvor Theresa May sætter sin Brexit-aftale til afstemning.

Fredag er det 29. marts, hvilket var den oprindelige dato for, at Storbritannien skulle forlade EU. Nu er den rykket til tidligst 12. april.