Brexit

Historisk afstemning i Storbritannien - parlamentet får mulighed for at sætte dagsorden

De britiske politikere stemte om to ændringsforslag - A og F. Det første forslag blev vedtaget - det andet blev nedstemt.

Det britiske parlament har mandag skrevet politisk historie. Det sker efter et ændringsforslag til, hvordan onsdagens møde i det britiske underhus skal forløbe, er blevet vedtaget. 

Forslaget er blevet stillet af Oliver Letwin, der er medlem af Det Konservative parti - 329 stemte ja, og 302 stemte nej til forslaget, der dermed blev vedtaget.

Afstemningen er vejledende - såkaldt indicative vote - men hvis Theresa Mays regering vælger at følge den, så vil det være parlamentet, der sætter dagsordenen onsdag, og kun onsdag. Det vil give parlamentsmedlemmerne mulighed for at fremsætte alternative forslag til Brexit.

Resultatet kommer efter en flere timer lang debat og efter, at den britiske premierminister Theresa May selv sagde, at hun ikke havde støtte til at sætte sin Brexit-aftale til afstemning for tredje gang.

Trak ændringsforslag i sidste øjeblik

Theresa Mays aftale er to gange tidligere blevet afvist, og to ændringsforslag var blevet udvalgt af parlamentsformand, John Bercow, for at imødekomme kritikken.

Oprindeligt var der ifølge The Guardian fremsat syv ændringsforslag.

Tre var blevet udvalgt, men kort inden afstemningen valgte oppositionspartiet Labour at trække deres forslag.

De to ændringsforslag til afstemning var navngivet A og F.

I ændringsforslag  F lyder det, at parlamentsmedlemmerne skal have lov til at stemme om en udskydelse af Brexit, når der er syv dage til et Brexit, og hvis der stadig ikke er en aftale på plads. Dette forslag blev nedstemt med 311 for og 314 mod.

Har ikke opbakning til ny afstemning

Afstemningen i Underhuset kommer efter en lang debat, der startede omkring klokken 16.00 dansk tid.

Kort efter oplyste premierministeren, at hun ikke havde den fornødne støtte til at sætte sin Brexit-aftale til afstemning i parlamentet for tredje gang.

May understregede dog, at hun stadig forsøger at samle opbakning til aftalen. Dog var hun ”skeptisk”, da det har givet modstridende konklusioner eller slet ingen konklusioner, sagde hun.

Lederen af oppositionspartiet Labour, Jeremy Corbyn, kaldte regeringens håndtering af Brexit for en ’national ydmygelse’. Det sagde han på talerstolen kort efter Mays udmelding, hvor han gjorde det klart, at han mener, at tiden er inde til, at parlamentet tager kontrollen med processen.

12. april eller 22. maj

Inden debatten var der stor uvished om, hvorvidt premierministeren ville sætte sin aftale til afstemning igen.

Sikkert var det dog, at parlamentsmedlemmerne skulle diskutere en eventuel forlængelse af Brexit-forhandlingerne og alternativer til Mays aftale, der ville gøre den mere spiselig overfor medlemmerne.

Fredag er det den 29. marts, hvilket var den oprindelige dato for, at Storbritannien skulle forlade EU.

Godkender parlamentet en aftale for Brexit vil Storbritannien træde ud af EU 22. maj. Det er dagen før valget til Europa-Parlamentet. Findes der ikke en aftale står briterne til at ryge ud af EU 12. april – det såkaldte hard Brexit.