Udland

Frygt for sult og vold efter Brexit: Her skal møder i døgndrift redde briterne

Mens datoen for Storbritanniens udtræden af EU nærmer sig, har det britiske forsvarsministerium klargjort et rum i sin atomsikrede bunker i London.

Bryder civilisationen sammen lige om lidt?

Det spørgsmål er der flere, der stiller sig selv i Storbritannien i disse dage.

Yellowhammer: Beredskabsplan i tilfælde af ingen aftale

Overskrift på hemmeligtstemplet dokument

Nogle af dem har fået leveret en hvid papkasse til deres adresse.

Et klistermærke på kassens forside bærer ordene "Brexit Box", og under låget er der poser og dåser med langtidsholdbar mad til 30 dages forbrug.

Nu kunne det måske lyde som et udslag af britisk humor, men den er god nok. Kasserne koster over 2.500 kroner per styk, og producenten har allerede solgt hundredevis af dem.

Samtidig forbereder supermarkederne sig på at imødegå plyndringer, oplyser britiske ITV.

Mediet har også foretaget en meningsmåling blandt briterne, hvor en tredjedel af de adspurgte siger, at de vil hamstre fødevarer før Brexit. 

Men ikke nok med det.

Frygt for vold og kaos har fundet vej til den britiske presse, hvor Magasinet GQ i dag - mandag 25. marts - udkommer med en omfattende guide til, hvordan man overlever, hvis Storbritanniens udtræden af EU udvikler sig voldeligt.

Overlevelseskassen til de briter, som frygter at løbe tør for mad efter Brexit.

Og den britiske overlevelsesekspert Tom Linden udbyder nu kurser, hvor han lærer briterne, hvordan man kan overleve ved at spise hundemad.

Kurserne er målrettet folk, som frygter for Brexit. Men undervisningen kan også bruges i tilfælde af atomkrig.

Det er måske lidt ekstremt at sammenligne Brexit med en atomkrig, men det britiske forsvarsministerium har faktisk indrettet et Brexit-rum i en atomsikret bunker under Whitehall i det centrale London.

En hemmelig operation afsløres

Myndighederne gør klar til at håndtere en ekstraordinær situation i den nærmeste fremtid, fordi Storbritannien formentlig forlader EU i løbet af de næste par måneder, og fordi risikoen, for at det sker uden en skilsmisseaftale, er overhængende.

Hvis den britiske regering ikke får forhandlet en aftale på plads med EU, vil det få store konsekvenser for briterne, og derfor har regeringen lagt en plan.

En plan, der blandt andet inkluderer 3.500 soldater, et enormt lager af medicin og en nedlagt lufthavn. 

Den hedder Operation Yellowhammer - eller på dansk: Operation Gulspurv.

Navnet lyder som noget fra en James Bond-film, og det var egentlig også tophemmeligt, indtil parlamentsmedlemmet John Glen glemte at pakke en bunke fortrolige papirer ned i en taske 6. september sidste år.

John Glen var på vej til møde om nødplanerne for Brexit med papirerne under armen, da han blev mødt af en pressefotograf, som tog billeder af teksten på forsiden.

- Yellowhammer: Beredskabsplan i tilfælde af ingen aftale, stod der.

Dengang var planens indhold ikke kendt af offentligheden.

Briterne rammes på 12 områder

Det ændrede sig imidlertid i fredags, hvor avisen The Guardian kunne citere et fortroligt dokument om Yellowhammer og en "kritisk fase på tre måneder" efter Storbritanniens udtræden af EU.

Ifølge dokumentet bliver Storbritannien udfordret på 12 områder, hvis landet forlader EU uden en aftale.

Det er:

 1. Forstyrrelser af transportsystemet
 2. Forstyrrelser for folk, der skal krydse grænser
 3. Forstyrrelser for vigtige varer, der krydser grænser
 4. Tjenester i sundhedsvæsenet
 5. Energi og uundværlig industri
 6. Drikkevand og fødevarer
 7. Påvirkning af briter i udlandet
 8. Ordensmagtens data og adgang til databaser
 9. Tjenesteydelser til banker og industri
 10. Den sammenlagte påvirkning af samtlige udfordringer i Nordirland
 11. Oversøiske territorier og kronens bilande, herunder Gibraltar
 12. Den nationale sikkerhed

Det hemmeligtstemplede dokument beskriver også, hvordan de forskellige dele af myndighederne bliver nødt til at løse en stor del af problemerne uden hjælp ovenfra, hvis Operation Yellowhammer skal blive en succes.

- Strukturen vil hurtigt bryde sammen, hvis for mange beslutninger, der kunne have været løst internt, unødvendigt sendes op til de øverste niveauer, hedder det i dokumentet - ifølge The Guardian.

I dette tilfælde er "de øverste niveauer" den britiske regerings kriseråd, der kaldes COBRA. 

Bogstaverne står egentlig for Cabinet Office Briefing Rooms - eller på dansk Regeringens Mødelokaler - og fordi møderne ofte foregår i lokale A, hedder kriserådet altså COBRA i daglig tale.

Rådet består af ministre, embedsmænd og militære rådgivere, alt efter krisens karakter, og det kan mødes flere steder - for eksempel i den atomsikrede bunker under Whitehall eller i mødelokale A, der ligger nær premierministerens bopæl.

Og i tilfælde af et Brexit uden en aftale med EU, kommer rådet og personerne i mødelokalet formentlig til at arbejde i døgndrift.

Arbejdsdagene kommer ifølge The Guardian til at begynde klokken 07.00 hver morgen med situationsrapporter til ministre og topembedsmænd - herefter er der møder og briefinger i en lind strøm indtil klokken 20.00, hvor den næste situationsrapport afleveres.

Herefter arbejdes der videre indtil klokken 05.30 - altså halvanden time inden den næste dag begynder.

Soldaterne står klar

Og det bliver ikke kun i toppen, der bliver travlt, hvis Storbritannien forlader EU uden en aftale.

Operation Yellowhammer er nemlig ikke den eneste plan med et spektakulært navn. Der er også Operation Brock og Operation Redfold. Sidstnævnte er den militære del af Operation Yellowhammer, og den er allerede blevet aktiveret.

Det skete ifølge BBC i sidste uge, hvor det britiske forsvarsministerium klargjorde Brexit-lokalet i den atomsikrede Pindar-bunker under Whitehall i det centrale London.

Navnet Pindar stammer fra en oldgræsk digter. Han ejede det eneste hus, der fik lov at blive stående i Theben, da Alexander den Store ødelagde byen fuldstændig i år 335 før Kristus.

Bunkeren blev indviet lige efter Den Kolde Krig, og den fungerer som et nervecenter for krisehåndtering i Storbritannien. I tilfælde af krig er det fra Pindar-bunkeren, politikernes ønsker kan videreformidles til den militære ledelse.

I skrivende stund har den militære ledelse så afsat 3.500 soldater til at håndtere et eventuelt kaos-scenarie i forbindelse med Brexit.

De kan for eksempel sættes til at transportere brændstof, fødevarer, medicin og andre vitale produkter rundt i landet, hvis det skulle blive nødvendigt.

Og netop transport af varer ser ud til at blive den helt store udfordring i tilfælde af Brexit uden en aftale med EU.

Et af de steder, hvor det allerede kan ses, er i det engelske grevskab Kent, der er hjemsted for den britiske ende af tunnelen under den Engelske Kanal.

Her er Operation Brock ved at blive sat i værk, og det er den del af Operation Yellowhammer, der handler om varer, der skal passere mellem EU og Storbritannien.

Lige nu består operationen af betonbarrierer og nye vejskilte, der skal hjælpe de lastbiler, som pludselig skal have kontrolleret deres indhold, hvis Storbritannien forlader EU uden en aftale.

De britiske myndigheder har foretaget flere øvelser i at handtere trafikkaos i Kent. Billedet her er fra 7. januar.

Det lokale råd i Kent advarer om, at køer på 10.000 lastbiler risikerer at skabe et gigantisk trafikkaos i området.

Et livsfarligt kaos

Sådan et kaos kan koste liv, fordi det kan forhindre ambulancer i at nå frem i tide og gøre det umuligt for patienter selv at køre til ambulant behandling på sygehusene.

Derfor har myndighederne inddraget en lokal lufthavn, der kan bruges til P-plads for op mod 6.000 lastbiler i tilfælde af trafikkaos.

Men hvis Brexit uden en aftale bliver en realitet, er bilkøerne i Kent formentlig kun en mindre bekymring for folk med kroniske sygdomme i Storbritannien.

Det britiske sundhedsministerium har allerede hamstret medicin til seks uger, hvis der skulle opstå forsinkelser i forsyningerne fra EU, og der er chartret et fly til at hente medicin med kort holdbarhed i udlandet, skriver The Guardian.

Lige nu er datoen for Brexit uden en aftale 12. april, og i takt med at tiden går, begynder alvoren også at gå op for briterne - også dem, der ikke regner med, at civilisationen bryder sammen efter den dato.

Og det ser ud til, at myndighederne forsøger at forebygge panik i forbindelse med Operation Yellowhammer.

For eksempel har det britiske sundhedsministerium forbudt landets hospitaler at offentliggøre risikovurderinger om, hvordan Brexit vil påvirke dem, fordi det kan "bringe offentlighedens velbefindende i fare".

Patienter med sukkersyge risikerer at blive ramt af Brexit.

Det opdagede det lægefaglige medie HSJ, da det forsøgte at få aktindsigt i oplysningerne i sidste uge.

Samtidig skred myndighederne også ind over for en reklamekampagne, der opfordrede briterne til at tage hurtige lån under mottoet: "Det er en god idé at have et lille forråd klar".

Firmaet bag reklamerne - en hjemmeside, der låner penge ud - blev ifølge BBC beordret til at trække kampagnen tilbage.

- Vi fandt, at reklamens referencer til mulig mangel på mad og hamstring af fødevarer havde til hensigt at spille på nogle menneskers bekymringer omkring Brexit, inklusiv finansielt sårbare personer, der allerede kæmper eller bekymrer sig om deres finansielle situation, hed det i en udtalelse fra det britiske reklamenævn, ASA.

De briter, der frygter det værste, har dog stadig mulighed for at købe kassen med langtidsholdbar mad.

Kassen markedsføres under sloganet "Brexit-hamstring gjort nemt".

Den findes også i en deluxe-udgave med mad nok til 157 dage, hvis det skulle blive nødvendigt.