Udland

Dansk milliardær skaber problemer for britisk rumprojekt

Bestseller-milliardæren Anders Holch Povlsen er den største jordejer i Skotland (Arkivfoto). Jeppe Michael Jensen / Scanpix

Efter planen skulle der opsendes satellitter fra en rumbase i Skotland i 2021, men Anders Holch Povlsen har andre planer med jorden.

En af Danmarks absolut rigeste mænd kan stå i vejen for et kommende rumeventyr i Storbritannien.

Det er ejeren af Bestseller-koncernen, Anders Holch Povlsen, der kan vise sig at spolere Storbritanniens drømme om at etablere nationens første rumbase i den nordlige del af Skotland.

Det skriver det skotske medie The Press and Journal.

Skotlands største jordejer

Den danske milliardær har siden 2006 målrettet opkøbt jord og godser i Skotland og blev ifølge Daily Mail sidste år den største jordbesidder i landet med mere end 89.000 hektar jord.

Anders Holch Povlsen ejer godt nok ikke den jord, hvorfra den britiske regering fra 2021 ønsker at opsende raketter og satellitter. Men han ejer det meste af den omkringliggende jord, og selve det omtalte jordstykke har han via sit selvstændige selskab WildLand lejet frem til foreløbig 2024.

Den danske forretningsmand er ifølge det skotske medie ikke umiddelbart interesseret i at lade rumbasen opføre i området. De skotske myndigheder troede fejlagtigt, at Anders Holch Povlsens lejekontrakt ville udløbe i år og ikke i 2024.

Dermed skal den danske rigmands selskab enten acceptere, at kontrakten på jordstykket opsiges før tid eller tillade, at der bliver installeret et rumcenter på området, hvis det britiske projekt skal realiseres.

Ifølge The Press and Journal kan lejekontrakten kun opsiges, hvis der sker et brud på lejemålet fra lejerens side. Og det er der ikke umiddelbart udsigt til.

For WildLand har tidligere oplyst, at man vil "arbejde for at få dette rumprojektet standset og vil fortsætte at modarbejde planerne", skriver mediet.

Kærlighed til højlandet

I Skotland har myndighederne ellers arbejdet på at få etableret rumbasen i det nordlige højland i årevis, og projektet fik sidste år den endelige godkendelse fra Storbritanniens regering. Ifølge den skotske avis er myndighederne "stærkt fokuseret på at sikre adgang til området".

De massive opkøb gennem årene i det skotske højland af den danske forretningmand har vakt opsigt blandt skotterne.

For Anders Holch Povlsens - og andre milliardærers - store jordbesiddelser i Skotland er ikke videre populært i politiske kredse, og ifølge The Guardian kan der være tale om monopollignende tilstande, der kan udgøre en trussel mod naturen.

- Den her kærlighed til det skotske højland har manifesteret sig i et stadig større engagement i løbet af årene, udtalte Anders Holch Povlsen i forbindelse med sit seneste opkøb i den skotske natur tilbage i december 2018 ifølge Aberdeen-mediet The Press and Journal.

TV 2 har skrevet til organisationen WildLand, der står bag projekterne i Skotland, for derigennem at få en kommentar fra Anders Holch Povlsen, men den administrerende direktør, Tim Kirkwood, er endnu ikke vendt tilbage på TV 2s henvendelse.

En af Danmarks rigeste

Bestseller-koncernen har med tøjkæder som Jack & Jones, Vila, Only og Vero Moda gjort familien Holch Povlsen til en af Danmarks rigeste.

Anders Holch Povlsens formue er i marts 2019 vurderet til at være mere end 42 milliarder kroner værd.

Udover Bestseller-koncernen ejer familien aktier i en lang række virksomheder. Det gælder blandt andet det tyske tøjselskab Zalando, det svenske betalingsselskab Klarna og den danske detailkæde Normal.

Ifølge det velansete erhvervsmedie Forbes indtager Anders Holch Povlsen en plads som nummer 252 blandt verdens rigeste personer, der toppes af Amazons stifter og leder, Jeff Bezos.