Udland

Trump: Det her var et ulovligt angreb, der slog fejl

Undersøgelse fandt ingen beviser for et samarbejde mellem Donald Trumps valgkampagne og Rusland.

En komplet frifindelse af præsidenten.

Sådan lyder Donald Trumps udlægning af Robert Muellers rapport, efter offentligheden for første gang har fået et indblik i Rusland-undersøgelsens hovedkonklusioner.

Ganske vist vil Robert Mueller hverken frifinde præsidenten eller det modsatte i den del af rapporten, der handler om, hvorvidt Donald Trump som præsident forsøgte at obstruere en igangværende undersøgelse, da han fyrede den tidligere FBI-direktør James Comey.

Men i forhold til det store, vigtige spørgsmål om, hvorvidt Donald Trumps kampagnestab samarbejdede med Rusland under det amerikanske præsidentvalg i 2016, så fandt undersøgelsen ikke nogen beviser.

- Der var intet samarbejde med Rusland. Der var overhovedet ingen obstruktion. Det er en komplet og fuldstændig frifindelse, siger Donald Trump.

En skam

Præsidenten gav søndag aften dansk tid en kort udtalelse til pressen i Florida, inden han gik ombord på Air Force One for at flyve tilbage til Washington.

- Det er en skam, at vores land måtte gå igennem det. Det er en skam, at jeres præsident måtte gå igennem det, siger han.

Donald Trump har på intet tidspunkt lagt skjul på sin foragt for undersøgelsen. Han mener, at den er ulovlig, og han kritiserer, at den ikke har kigget på ”den anden side”, som må antages at være hans politiske modstandere.

- Det her var et ulovligt angreb, der slog fejl. Og forhåbentlig kommer nogen til at kigge på den anden side, siger han.

En kæmpe sejr

Efter næsten to års arbejde afleverede specialanklager Robert Mueller fredag sin rapport til justitsminister William Barr.

Søndag aften dansk tid sendte ministeren et fire sider langt brev til Kongressen, hvori han udlægger Robert Muellers hovedkonklusioner. 

Det er det eneste, der er blevet offentliggjort fra rapporten. Og det, der er kommet ud, er ifølge TV 2s USA-korrespondent Jesper Steinmetz en kæmpe sejr for præsidenten.

- Der er alle mulige forbehold, for vi kender ikke alle detaljer, men hovedkonklusionen er, at Trumps valgkampagne er frikendt, når det gælder samarbejdet med russerne, siger han.

Kræver den fulde rapport offentliggjort

Imens Donald Trump lægger vægt på frifindelsen for samarbejde med Rusland, hæfter Demokraterne sig ved, at rapporten ikke frifinder ham i spørgsmålet om, hvorvidt han har hindret rettens gang ved at fyre James Comey.

- At præsidenten siger, han er fuldstændig frikendt, modsiger direkte hr. Muellers ord og kan ikke tages med nogen som helst troværdighed, hedder det i en fælles udtalelse fra de to topdemokrater Nancy Pelosi og Chuck Schumer.

Demokraterne vil nu fortsætte med at kræve den fulde rapport og den bagvedliggende dokumentation offentliggjort.    

Nancy Pelosi og Chuck Schumer skriver også i deres fælles meddelelse:

- Justitsminister Barrs brev rejser flere spørgsmål, end det besvarer.

- På grund af Barrs tidligere partiskhed mod den særlige anklagers undersøgelse er han ikke en neutral observatør, og han kan ikke objektivt vurdere rapporten.

Demokraterne har søndag aften krævet Barr til høring i Kongressen.