Udland

Krydstogtskib var blot 100 meter fra en katastrofe, siger ekspert

Var det ikke lykkedes at sætte krydstogtskibets anker i vandet, havde det haft langt større konsekvenser for de 1300 passagerer.

En kraftig storm i det sydlige Norge satte lørdag eftermiddag krydstogtskibet 'Viking Sky' fuldstændig ud af funktion. 

Skibets i alt fire motorer gik i stå, og dermed var det ikke længere muligt at styre roret og lede de 1300 passagerer væk fra klipperne nær land. 

Billeder fra skibet viser, hvordan de høje bølger hurtigt overtog styringen og fik både passagerer og møbler til at skøjte rundt. Skibet var blot 100 meter fra at støde på grund.

Det er simpelthen et under, at det lykkedes at få ankeret kastet til sidst,

Hans Otto Holmegaard, skibsingeniør

- Det er meget, meget store bølger, skibet kommer ud i. Skibets maskinkraft er ude af drift i længere tid, da alle motorer sætter ud. Det vil sige, at du er fuldstændig prisgivet - skibet driver for vind og bølger, siger skibsingeniør Hans Otto Holmegaard, der har fulgt situationen i Norge tæt hele weekenden.

Når så kraftig en vind presser mod et fartøj som 'Viking Sky', udgør vindtrykket 300 tons, der skubber skibet ind mod land, siger skibsingeniøren. 

Skibet slæbes i nødhavn

Heldigvis handlede kaptajnen på krydstogtskibet hurtigt og gjorde det eneste rigtige, vurderer Hans Otto Holmegaard: Han kastede ankeret. 

- Det er simpelthen et under, at det lykkedes at få ankeret kastet til sidst, så skibet blev bremset. Var dét ikke sket, så havde skibet ramt klipperne længere inde, og så havde vi formentlig haft en katastrofe. For så kunne der nemt være gået hul i skibet, og det ville begynde at kæntre og synke, siger han. 

Herefter begyndte evakueringen af passagerne, og i alt fem helikoptere har hele natten og morgenen fløjet i pendulfart mellem skibet og byen Molde. Siden da er det igen lykkedes at få gang i tre af de fire motorer. 

Søndag formiddag oplyser rederiet bag skibet, Viking Ocean Cruises, at 479 passagerer er reddet i land.

Samtidig fortæller de norske myndigheder på et pressemøde, at de nu vil forsøge at bugsere krydstogtskibet og slæbe det i nødhavn i Molde. Myndighederne frygter, at skibets egne motorerne ikke er stærke nok til at komme i havn selv, og derfor får det hjælp af blandt andet et ankerhåndteringsskib.

- Farten er syv knob (omtrent 13 kilometer i timen, red.). Der er lidt over 60 kilometer til roligere farvand, og 80 kilometer til Moldefjorden, skriver Hovedredningscentralen i Sydnorge på Twitter. 

Tre alvorligt tilskadekomne

På pressemødet uddyber talsmand for Fræna kommune, Jan Arve Dyrnes: 

- Evakueringen kommer til at tage tid. Hvor lang tid er vanskeligt at sige. Det er op til Hovedredningscentralen at vurdere. 

Hvorfor kaptajnen på 'Viking Sky' ikke valgte at sætte skibets redningsbåde i vandet, har Hans Otto Holmegaard også en forklaring på: 

- Redningsbådene er placeret tæt på vandoverfladen. Hvis man havde sat dem i søen i de kraftige bølger i går, så havde man risikeret, at selve redningsbåden blev ramt og kastet op mod skibsskroget. I den situation ville båden formentlig blive knust, og menneskene om bord ville drukne, siger han. 

20 af de evakuerede er bragt til hospitalet med skader, hvoraf tre er kommet alvorligt til skade.  Der er tale om to 70-årige mænd samt en kvinde på omkring 90 år, som er indlagt med alvorlige brudskader.