Udland

Intet bevis for samarbejde mellem Trump og Rusland i Mueller-rapport

Det er en kæmpe sejr for Donald Trump, siger Jesper Steinmetz. En total frifindelse, mener præsidenten selv.

Den amerikanske justitsminister, William Barr, har søndag aften dansk tid udleveret et sammendrag af Robert Muellers Rusland-rapport til Kongressen.

Undersøgelsen har ikke fundet beviser for, at Trumps kampagnestab eller nogen med forbindelse til den har samarbejdet med Rusland under det amerikanske præsidentvalg i 2016. 

Det fremgår af et fire sider langt brev med rapportens hovedkonklusioner, som justitsministeren har sendt til Kongressen.

- Det her må siges at være en kæmpe sejr for USA's præsident. For nu kan han med dokumentation sige: "Hvad sagde jeg?" siger TV 2s USA-korrespondent Jesper Steinmetz.

Hverken skyldig eller frikendt

Specialanklager Robert Mueller har brugt næsten to år på undersøgelsen, der skulle afdække, om Donald Trump og hans kampagnestab samarbejdede med Rusland under præsidentvalget.

Han færdiggjorde undersøgelsen i denne uge, og fredag afleverede han sin rapport til justitsministeren. Indtil nu har William Barr dog holdt rapporten indenfor ministeriets mure.

Et andet spørgsmål i rapporten går på, om Donald Trump, efter han blev præsident, har forsøgt at obstruere en igangværende undersøgelse, da han fyrede James Comey som FBI-direktør. Her er Robert Mueller mindre klar i sin konklusionen.

- Specialanklageren slår fast, at mens denne rapport ikke konkluderer, at præsidenten har begået en forbrydelse, så frifinder den ham heller ikke, er han citeret for i justitsministerens brev til Kongressen.

Trump: Total frifindelse

Der er dog ingen tvivl om, at Donald Trump ser rapporten som en frikendelse.

- Intet samarbejde, ingen obstruktion, komplet og total FRIFINDELSE, skriver præsidenten på Twitter. 

Det Hvide Hus' talskvinde, Sarah Huckabee Sanders, lægger heller ikke fingre imellem, når hun kalder rapporten en total frifindelse.

- Specialanklageren fandt ikke noget samarbejde og ikke nogen obstruktion. Justitsminister Barr og vicejustitsminister Rosenstein slår yderligere fast, at der ikke var nogen obstruktion. Justitsministeriets konklusioner er en total og komplet frifindelse af USA's præsident, skriver hun på Twitter.

Ikke flere tiltaler

Robert Mueller anbefaler ikke, at der rejses flere tiltaler som følge af undersøgelsen. I de knap to år den har stået på, har den ført til, at flere nøglemedarbejdere i Donald Trumps kampagnestab er blevet retsforfulgt. Det gælder blandt andet tidligere kampagnechef Paul Manafort og Trumps tidligere advokat Michael Cohen. 

Inden søndagens offentliggørelse af Robert Muellers hovedkonklusioner havde Demokraterne krævet den fulde rapport offentliggjort. Det krav gentager topdemokraterne Nancy Pelosi og Chuck Schumer i en fælles udtalelse.

- Justitsminister Barrs brev rejser ligeså mange spørgsmål, som det besvarer, lyder det, lyder det.

De mener ikke, at William Barr er i en position, hvor han kan træffe objektive afgørelser om rapporten:

- Det faktum, at specialanklager Muellers rapport ikke frifinder præsidenten for en så alvorlig anklage som at hindre rettens gang, understreger, hvor nødvendigt det er, at den fulde rapport og bagvedliggende dokumentation bliver offentliggjort.