Udland

Turist forsøgte at smugle bedøvet orangutang ud af Bali

Ungen får mælk af en ansat hos Natural Resources Conservation Agency of Bali, hvor den indtil videre bor. AFP Photo / Natural Resources Conservation Agency of Bali   / Ritzau Scanpix

Hvert år bliver et antal orangutanger fundet, når de bliver forsøgt smuglet over grænser. Men det er kun toppen af isbjerget, mener organisationer.

Lørdag forsøgte en russisk turist at forlade det indonesiske ferieparadis Bali med en noget anderledes og ulovlig last.

I en flettet kurv havde han en orangutangunge, to gekkoer og fem firben.

Den toårige gamle orangutang blev fundet sovende i denne kuffert på vej ud af Bali.

Den 27-årige mand nåede dog ikke længere end til afgangshallen, før lufthavnens personale opdagede, at der var noget galt. Det fortæller lederen af lufthavnens karantænekontor, Dewa Delanata, til The Jakarta Post.

Havde bedøvet den

For ikke at vække opsigt havde den russiske mand givet den toårige orangutang medicin.

- Vi mener, at orangutangen havde fået allergipiller, hvilket fik ham til at sove. Vi fandt pillerne inde i kurven, fortæller en embedsmand fra Balis bevaringsagentur til The Guardian.

Den russiske statsborger er blevet anholdt, og ifølge embedsmanden risikerer han at skulle afsone fem år i fængsel og betale en bøde på 46.000 kroner.

Den 27-årige russer har forklaret de lokale myndigheder, at han fik orangutangungen af en ven, som havde købt den for knap 20.000 kroner.

Den anholdte russer ses her med de lokale myndigheder og kurven, han havde tænkt sig at smugle orangutangen i.

Planen var, at han ville tage orangutangen med til Rusland, hvor han ville holde den som kæledyr.

Selvom den orange menneskeabe står på listen over kritisk truede dyrearter, er den russiske turist langt fra den eneste, der har et ønske om at have én gående derhjemme – langt fra dens naturlige habitat i de malaysiske og indonesiske regnskove.

Ifølge FN’s estimater bliver 3000 menneskeaber hvert år handlet illegalt – størstedelen af dem er orangutanger.

Bruges i boksekampe

Det er da heller ikke første gang, at Hanne Gürtler, direktør i den danske fond Red Orangutangen, stifter bekendtskab med orangutangunger, der befinder sig blandt mennesker.  

Organisationen samarbejder med lokale projekter på Borneo, og bare i år er der kommet 20 orangutangunger ind, som er blevet fundet i øens landsbyer.

- Det er den ene del af det, men der er også en mere organiseret illegal handel med de her dyr. Tidligere var det ofte Thailand, de kom til, hvor de blev brugt til turisme og underholdning, men nu er orangutangerne også blevet et statussymbol i et land som Kuwait, siger Hanne Gürtler og fortæller, at orangutanger blandt andet bliver sat til at bokse mod hinanden og endda bliver udsat for prostitution.

- Det er helt ubeskriveligt.

Og selvom aberne bliver opdaget af myndighederne, kan det tage lang tid at retsforfølge de personer, der står bag. Det betyder, at det kan tage årevis at få en orangutang væk fra de kummerlige forhold, den lever under.

Kan ikke klare sig selv

Derfor var den toårige unge, der lørdag blev fundet i Balis internationale lufthavn, heldig. Hanne Gürtler fortæller, at den ungen i første omgang er blevet indleveret til Bali Natural Resources Conservation Agency.

- De skal være mindst syv-otte år, før de kan klare sig uden deres mødre. I opvæksten skal de lære at bygge reder, hvilken mad de skal spise, og hvilke slanger og andre ting de skal være bange for. Når de er blevet taget som små, har de slet ikke lært noget af det.

Ungen får mælk af en ansat hos Natural Resources Conservation Agency of Bali, hvor den indtil videre bor.

Derfor bliver den lille orangutang heller ikke bare sat ud i naturen igen.

I første omgang skal man finde ud af, hvor den kommer fra. For der lever hverken orangutanger på Bali, hvor den blev fundet, eller Java, hvor den angiveligt skulle være blevet købt. De lever kun på Sumatra og Borneo.

Når man har afgjort, hvilken underart af orangutang, der er tale om, og den har været igennem et sundhedstjek, vil den komme til et rehabiliteringscenter med andre dyr af samme art. Det kunne for eksempel være en af Red Orangutangens samarbejdspartnere.

- Her skal den i hvert fald være, indtil den er otte år, men det kommer meget an på dens tilstand og hvor lærenem, den er. Her går den i det, vi kalder skovskole, hvor den lærer at klatre i træer og finde mad, siger Hanne Gürtler.

Når menneskeaberne har lært de nødvendige færdigheder, bliver de i første omgang sat ud på en isoleret ø, hvor de bliver fodret og gradvist lærer at klare sig selv. Når dyrene kan det, får de indopereret en chip, inden de bliver sat ud i nationalparker. Indtil videre har Red Orangutangen sørget for, at 400 orangutanger er komme tilbage i det fri.

Denne albino-orangutang ved navn Alba er et af de dyr, der er blevet reddet fra et liv som kæledyr. I januar 2018 blev hun og en gruppe andre orangutanger sluppet fri på en ø, hvor de kan leve isoleret.

Toppen af isbjerget

På grund af skovrydning, plantager i nærheden af orangutangernes levesteder og kæledyrsindustrien er det dog stadig svært for organisationerne at følge med.

Red Orangutangens samarbejdspartnere har i øjeblikket 600 aber boende.

Og selvom man jævnligt hører om orangutanger, der bliver opdaget i lufthavne på vej ud af et land, mener Hanne Gürtler, at det kun er en lille brøkdel af det reelle antal, der bliver opdaget.

- Det er kun toppen af isbjerget, siger hun.

Man estimerer, at der er omkring 57.000 orangutanger tilbage på Borneo – et tal, der falder med 6000 om året på grund af skovrydning, jagt og den illegale kæledyrsindustri.