Udland

Overblik: Her er, hvad vi ved om Rusland-undersøgelsen

Donald Trump har gentagne gange kaldt undersøgelsen for den største heksejagt i historien. Mandel Ngan / Ritzau Scanpix

Robert Muellers rapport har været undervejs i knap to år.

Fredag aften afleverede specialanklager Robert Mueller sin længe ventede rapport til justitsminister William Barr.

Rapporten er resultatet af en knap to år lang undersøgelse af, om den amerikanske præsident Donald Trump og hans kampagnestab samarbejdede med Rusland i præsidentvalget i 2016.

Herunder hjælper TV 2s USA-analytiker Mirco Reimer-Elster dig til at blive klogere på, hvad undersøgelsen handler om, og hvilken betydning den kan få.

Hvad handler undersøgelsen om?

Donald Trump og hans kampagne er blevet beskyldt for at samarbejde med rusland i et forsøg på at påvirke det amerikanske præsidentvalg i 2016 i Donald Trumps favør.

I 2016 fastslog de amerikanske efterretningstjenester, at Rusland blandede sig i præsidentvalget.

Selv har Donald Trump afvist alle anklager om, at han skulle have samarbejdet med russerne, og han har gentagne gange kaldt undersøgelsen "den største politiske heksejagt i historien".

Hvorfor er den vigtig?

Det er vigtigt for amerikanerne at vide, om der foregået et ulovligt samarbejde mellem Trump og hans kampagnestab og en fremmed magt, og om det eventuelle samarbejde har været ulovligt.

Hvad er kommet frem indtil videre?

Der er ikke sluppet noget ud fra Robert Muellers færdige undersøgelse, men vi ved blandt andet fra forskellige retsdokumenter, at flere af Trumps medarbejdere har løjet om at have været i kontakt med russere. Det kan du læse mere om hos The New York Times.

Disse folk tæller blandt andet Trumps svigersøn og rådgiver Jared Kushner, Trumps søn Donald Trump Jr., tidligere national sikkerhedsrådgiver Michael Flynn og Trumps tidligere advokat Michael Cohen. 

Trumps nærmestes kontakt til Rusland har endnu ikke ført til tiltaler.

Hvad mangler vi stadig svar på?

Vi har endnu ikke fået særlig meget at vide om rapportens indhold. Der er derfor stadig to spørgsmål, som står helt centralt: 

Har Trumps stab været involveret i Ruslands indblanding i valget? Og hvis det er tilfældet, hvor meget har Donald Trump så vidst om det? 

Hvad kommer der til at ske, nu hvor rapporten er afleveret til justitsministeriet?

Justitsministeren William Barr skal læse rapporten og derefter vurdere, om rapporten skal offentliggøres eller ej i sin helhed. Det har Barr dog indtil videre afvist.

Efterfølgende vil han levere et referat af hovedkonklusionerne til Kongressen.

Hvad kan undersøgelsen få af konsekvenser? 

Det er svært at forudse rapportens konsekvenser, når vi endnu ikke kender indholdet.

Det er muligt, at Mueller ikke når frem til, at der kan rejses sigtelser mod Trump eller hans inderkreds, men det betyder ikke, at rapporten ikke kan ende med at blive omdrejningspunktet for et politisk slagsmål mellem Republikanerne og Demokraterne.

Det kan også meget vel være, at der i princippet kunne rejses tiltale mod Trump, hvis det ikke var, fordi han er USA’s præsident. Der er nemlig konsensus om, at man ikke kan sigte en siddende præsident.