Udland

New Zealand holdt to minutters stilhed til ære for skuddræbte

I morges blev der afholdt en stor mindehøjtidelighed efter angrebet sidste fredag mod to moskéer i Christchurch.

For præcis en uge siden skød og dræbte en gerningsmand 50 mennesker under fredagsbønnen i to moskéer i Christchurch, New Zealand.

Og da bønnekaldet natten til fredag dansk tid lød, var tusindvis af newzealændere anført af religiøse ledere og premierminister Jacinda Ardern samlet i Hagley Park nær al-Noor moskéen til en national mindehøjtidelighed. Det beretter nyhedsbureauet AFP.

Myndighederne mistænker, at det var islamfobi, der var motivet for angrebet.
En gruppe skolebørn laver den traditionelle dans, Haka, til ære for ofrene.

Øjeblikket blev mindet med en fælles bøn og to minutters stilhed.

Den seneste uge har New Zealand været præget af chok og vantro, over en 28-årig mistænkt gerningsmands angreb på landets muslimske minoritet.

Myndighederne arbejder ud fra en teori om, at angrebet var motiveret af islamofobi.

Det er en 28-årig mand, der menes at stå bag angrebet.

- Jeg ser ud over jer og ser kærlighed og omsorg i øjnene på tusinder af mine medborgere og medmennesker fra hele verden. Denne terrorist forsøgte at splitte vores nation med en ond ideologi. Men i stedet har vi vist, at New Zealand ikke lader sig kue, siger Gamal Fouda, der er al-Noor moskéens imam, da han efterfølgende holdt tale for folkemængden.

Har samlet befolkningen

Titusinder af indbyggere i Christchurch har siden angrebet lagt blomster og tændt lys ved begge gerningssteder, al-Noor og Linwood-moskéerne, samt ved en mindeplads ved byens botaniske have. Over hele landet har newzealændere gjort det samme ved moskéer i en række byer.

Et familiemedlem til en af de dræbte krammer en betjent til mindehøjtidligheden.
New Zealands premierminister var iklædt et sort tørklæde til ceremonien.

Mindeceremonien i Christchurch blev sendt direkte på nationalt tv og på flere nyhedsmediers hjemmesider.

- Vi er så glade for, at denne bøn vil blive sendt til hele verden, så alle kan være en del af den, sagde Mustafa Farouk, der er formand for newzealandske muslimers fællesorganisation, til nyhedsbureauet Reuters.

Fredag gennemføres desuden begravelser for mere end 26 af fredagens ofre. Blandt dem er både angrebets ældste og yngste offer, 77-årige Muse Awale og den bare treårige Mucaad Ibrahim.

Efter det frygtelige angreb sidste fredag har landet samlet sig og indført skarpere våbenregler.